Home > νέα > Το Πελίτι στις Βρυξέλλες σε Συνέδριο για την προστασία και διατήρηση τοπικών ποικιλιών και σπόρων

Το Πελίτι στις Βρυξέλλες σε Συνέδριο για την προστασία και διατήρηση τοπικών ποικιλιών και σπόρων

Ενόψει της νέας νομοθεσίας που συντάσσει η Ευρωπαϊκή Ένωση

Το Πελίτι στις Βρυξέλλες σε Συνέδριο

για την προστασία και διατήρηση

τοπικών ποικιλιών και σπόρων

► Μιλάει στον «Π.Τ.» ο εμπνευστής του Πελίτι Π. Σαϊνατούδης: «Αυτό το Συνέδριο ήταν από τις καλύτερες συναντήσεις των τελευταίων χρόνων και φεύγω πολύ αισιόδοξος»

► Στόχος είναι η προστασία της βιοποικιλότητας και η διατήρηση των παραδοσιακών σπόρων

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ βρέθηκε την Τετάρτη 22 Ιουνίου, ο εμπνευστής και ιδρυτής της Εναλλακτικής Κοινότητας Πελίτι, κ. Παναγιώτης Σαϊνατούδης. Ο λόγος της επίσκεψής του εκεί, ήταν ότι είχε προσωπική πρόσκληση προκειμένου να παραβρεθεί στο Συνέδριο για την Εμπορία των Σπόρων, πράγμα που σημαίνει την αναγνώριση του έργου που παράγει το Πελίτι στη διακίνηση των παραδοσιακών σπόρων και στη διατήρηση της αγροτικής και τοπικής βιοποικιλότητας.

Το Συνέδριο οργανώθηκε από την Κιβωτό του Νώε και άλλες μεγάλες οργανώσεις για το θέμα της προστασίας και διατήρησης τοπικών ποικιλιών και σπόρων, ενόψει της νέας νομοθεσίας που συντάσσει η Ευρωπαϊκή Ένωση και αναμένεται να ψηφιστεί το 2023, για το  θέμα των τοπικών ποικιλιών.

Ευρισκόμενος στις Βρυξέλλες και μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» ο κ. Σαϊνατούδης, σημειώνει ότι το Συνέδριο «είχε στόχο να ενημερώσει τόσο τους πολίτες όσο και τους ευρωβουλευτές σχετικά με τα πλεονεκτήματα των τοπικών ποικιλιών και την αξία που έχει η γεωργική βιοποικιλότητα, με σκοπό να ξεκινήσει ένας διάλογος για μια πιο φιλική νομοθεσία πάνω στο θέμα των τοπικών ποικιλιών».

Σημειώνει ακόμα ο ίδιος, ότι, ναι μεν έχει επισκεφθεί πολλές φορές τις Βρυξέλλες για τέτοια ζητήματα, διαμαρτυρίες και εκδηλώσεις, όμως αυτή τη φορά δηλώνει περισσότερο αισιόδοξος: «Αυτό το Συνέδριο ήταν από τις καλύτερες συναντήσεις των τελευταίων χρόνων και φεύγω πολύ αισιόδοξος. Κι αυτό διότι συνάντησα ανθρώπους απ’ όλη την Ευρώπη, που κάθε ένας από τη δική του σκοπιά και μεριά δουλεύει στη διατήρηση των παραδοσιακών ποικιλιών. Θεωρώ ότι όλοι μαζί ενώνοντας τις δυνάμεις μας, θα έχουμε ένα καλύτερο αποτέλεσμα το 2023, όσον αφορά τη νέα νομοθεσία για τη διακίνηση των παραδοσιακών ποικιλιών».

Ερωτώμενος τον λόγο του Συνεδρίου, εξηγεί ότι «έγινε με αφορμή για την κείμενη νομοθεσία για την εμπορία των σπόρων που θα ψηφιστεί μέσα στο 2023 και σκοπό είναι να αναδείξει τα πλεονεκτήματα των τοπικών ποικιλιών, την αξία της γεωργικής βιοποικιλότητας και τα δικαιώματα των μικρών αγροτών. Στόχος είναι να βγει μια νομοθεσία, η οποία θα λαμβάνει υπόψη της και τον μικρό παραγωγό και τη βιοποικιλότητα όπως και τους παραδοσιακούς σπόρους», σημειώνει.

Χαρακτηριστικά τονίζει πάντως, ότι, «όταν παλαιότερα είχαν ξεκινήσει όλα αυτά τα κινήματα της προστασίας των σπόρων και της τοπικής βιοποικιλότητας, κάποιοι ήταν αρκετά ειρωνικοί απέναντι σ’ αυτό. Σήμερα, υπάρχει πολύς κόσμος που αντιλαμβάνεται περισσότερα πράγματα γύρω απ’ αυτό, είναι πιο ευαισθητοποιημένοι σε θέματα περιβάλλοντος, στην βιοποικιλότητα και των μικρών αγροτών, ενώ έχει δημιουργηθεί και ένα πιο αισιόδοξο κλίμα αυτή τη στιγμή παρ’ όλες τις πιέσεις που υπάρχουν από τα λόμπι και τις μεγάλες εταιρείες που προσπαθούν να ελέγξουν γενικότερα την τροφή και τους σπόρους».