Περιφέρεια και Δημοκρίτειο
Πανεπιστήμιο συνεργάζονται
για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα
Άρθρο του Χρήστου Παπαθεοδώρου
Προέδρου Περιφερειακού Συμβουλίου Α.Μ.Θ.
Πριν από λίγο καιρό, ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος και ο Πρύτανης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης κ. Φώτης Μάρης υπέγραψαν σύμβαση συνεργασίας, με σκοπό τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα. Η σύμβαση αφορά σε ένα ειδικό πρόγραμμα, που εκπόνησαν από κοινού η Περιφέρεια και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, προκειμένου να ενισχυθεί ο πρωτογενής τομέας σε ολόκληρη την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Το πρόγραμμα είναι τριετές, χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια με το ποσό των 279.000 ευρώ και θα υλοποιηθεί από το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης του Δ.Π.Θ. στην Ορεστιάδα, σε συνεργασία με τις υπηρεσίες της Περιφέρειας.
Στόχος του προγράμματος είναι να φέρει κοντά τους παραγωγούς του πρωτογενούς τομέα με τους επιστήμονες του Πανεπιστημίου, έτσι ώστε οι παραγωγοί να έρθουν σε επαφή με νέες μεθόδους καλλιέργειας και νέα μέσα παραγωγής, να επιτύχουν αύξηση της ποσότητας και της ποιότητας της παραγωγής τους, ενδεχομένως να στραφούν ακόμα και σε νέες, περισσότερο αποδοτικές, καλλιέργειες και να διαθέσουν με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, τα προϊόντα τους σε νέες αγορές.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως είμαστε, κατά βάση, μια αγροτική Περιφέρεια. Στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη παράγονται μεγάλες ποσότητες αγροτικών προϊόντων σε επίπεδο χώρας. Και στην αγαπημένη μας Δράμα, παράγονται σημαντικές ποσότητες γάλακτος, κρασιού, πατάτας, φασολιών, σιτηρών και βαμβακιού, ενώ πολλοί από τους αγρότες μας «ψάχνονται» ήδη για πιο καινοτόμες καλλιέργειες. Στο σημερινό ανταγωνιστικό περιβάλλον απαιτείται εξέλιξη και προσαρμογή στα νέα δεδομένα, επιχειρηματικά και περιβαλλοντικά, επένδυση στα σύγχρονα τεχνολογικά μέσα και μια πιο επιστημονική προσέγγιση της διαδικασίας της παραγωγής, μπορεί πραγματικά να την εκτινάξει. Έτσι, το Δ.Π.Θ. είναι για την ακριτική μας Περιφέρεια ένα συγκριτικό πλεονέκτημα, ένα αναπτυξιακό εργαλείο, το οποίο και η Διοίκηση μας αξιοποιεί, με στόχο τα επόμενα χρόνια να υπάρξουν απτά και μετρήσιμα οφέλη για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους μας, για την περιφερειακή οικονομία και για το περιβάλλον της περιοχής μας.
Υ.Γ.: Όποιος από τους αναγνώστες του άρθρου, ενδιαφέρεται για περισσότερες πληροφορίες, να μη διστάσει να επικοινωνήσει μαζί μου.