Home > νέα > Η περιπέτεια του νερού στη Δράμα και ο τουρισμός! Η συνεργασία με το Αριστοτέλειο και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο

Η περιπέτεια του νερού στη Δράμα και ο τουρισμός! Η συνεργασία με το Αριστοτέλειο και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο

Η συνεργασία με το Αριστοτέλειο και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο

Η περιπέτεια του νερού

στη Δράμα και ο τουρισμός!

Το Αράπ Τζαμί και η Αγία Σοφία στην ΟΧΕ Εγνατία με 2,4 εκ. €

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

 

Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ και ο Τουρισμός, είναι ζητήματα που άπτονται το ένα του άλλου και μπορούν κάλλιστα να συνδυαστούν μεταξύ τους, μέσω διαφόρων πράξεων και έργων. Ένα από τα ζητήματα τα οποία παρουσιάζουν ενδιαφέρον για την πόλη της Δράμας, είναι το νερό. Και μέσω αυτού, μπορεί να γίνουν κάποιες μορφές ανάπτυξης όσον αφορά τον τουριστικό και πολιτιστικό τομέα.

Ο κ. Καραμπατζάκης, αντιδήμαρχος Προγραμματισμού, Πολιτισμού και Τουρισμού του Δήμου Δράμας, μιλάει στον «Πρωινό Τύπο» και αναφέρεται σε ένα project το οποίο «τρέχει» αυτή τη στιγμή, σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Το πρόγραμμα έχει ξεκινήσει στις 10 Σεπτεμβρίου 2014 όμως πηγαίνει αργά εξαιτίας διαφόρων διαδικαστικών και διοικητικών θεμάτων, όπως μας εκμυστηρεύεται ο κ. Καραμπατζάκηκς: «Ήταν από τα πρώτα έργα που είχαμε στο μυαλό μας. Και προγραμματικά είχαμε πει ότι, τρία ήταν τα στοιχεία με τα οποία σκοπεύαμε να ασχοληθούμε: το νερό, τη γη, και τον άνθρωπο. Αν δείτε όλα τα μας τα προγράμματα, κινούνται πάνω σ’ αυτόν τον άξονα».

 

Η περιπέτεια του νερού

«Το project με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), έχει ως βάση το νερό», λέει ο κ. Καραμπατζάκης και επισημαίνει: «Πρόκειται με δυο λόγια για την περιπέτεια του νερού. Είναι μια μεγάλη περιπέτεια που την έχουμε ξεκινήσει, στην πορεία βγήκαν νέες νομοθεσίες στις οποίες προσαρμοζόμαστε, ενώ βγήκαν και νέα ολοκληρωμένα σχέδια. Οι άνθρωποι από το ΑΠΘ, το θέμα που αντιμετωπίζουν είναι να φτιάξουν το concept, από τη στιγμή που έχουν προκύψει τα διαχειριστικά σχέδια για τα πάρκα και τα άλση και τα δασύλλια και τα δάση όπου υπάρχει ανθρώπινη δραστηριότητα. Στη συνέχεια θα προχωρήσουν στο διαχειριστικό και όλη την πολιτισμική μελέτη και θα καταλήξουμε σε έργα, τα οποία στη συνέχεια, μαζί με τις υπηρεσίες, θα ωριμάσουν για να μπορέσουν να είναι υποψήφια για την άλλη Ολοκληρωμένη Επένδυση, που είναι ο ΟΧΕ Εγνατία».

 

Μια άλλη όψη στην Αγία Βαρβάρα

Διευκρινίσεις για το πρόγραμμα μας δίνει ο αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Τουρισμού του Δήμου Δράμας, απαντώντας στην ανάλογη ερώτηση: «Η περιπέτεια του νερού θέλει να δώσει μια άλλη όψη στην Αγία Βαρβάρα, να την κάνει ένα πάρκο στο οποίο ο επισκέπτης, ο μαθητής, ο νέος κυρίως, θα έχει μια διαφορετική επαφή με το νερό, από την οποία θα κερδίζει επιστημονικά και πολιτιστικά. Θα μαθαίνει πράγματα και φυσικά θα περνάει ευχάριστα σ’ αυτή την περιοχή. Είναι ένα έργο το οποίο στηρίζεται στον άξονα «τουρισμός – πολιτισμός». Στόχος είναι να ενταχθεί το έργο στην ΟΧΕ Εγνατία για να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε κάποια υπόλοιπα από εκεί».

 

Δυο έργα στην ΟΧΕ Εγνατία

Η Ολοκληρωμένη Χωριστική Επένδυση Εγνατία, στην αρχή δεν συμπεριελάμβανε τη Δράμα, αναφέρει ο κ. Καραμπατζάκης. Έτσι λοιπόν, ο ίδιος με το δήμαρχο κ.  Μαμσάκο, συνέταξαν μια επιστολή στον αείμνηστο περιφερειάρχη ΑΜΘ κ. Παυλίδη με την οποία του εξηγούσαν γιατί θα έπρεπε η Δράμα να ενταχθεί στην ΟΧΕ Εγνατία. Και έτσι έγινε τελικά. Στη συνέχεια, ο αείμνηστος Γ. Παυλίδης ενέταξε τη Δράμα στο πρόγραμμα και έτσι μπήκαν σ’ αυτό δύο έργα: το Αράπ Τζαμί και η Αγία Σοφία.

«Πρόκειται για δύο ιστορικά μνημεία, τα οποία εισάγαμε στην ΟΧΕ Εγνατία για 2,4 εκ. €. Η Αγία Σοφία έχει ένα ολοκληρωμένο στάδιο και τελειώνει σύντομα και το Αράπ Τζαμί, μετά από 17 χρόνια που το έχει αγοράσει ο Δήμος Δράμας, να μπει σε μια πορεία που θα αναδείξει όλη την περιοχή Μ. Αλεξάνδρου, Λαμπριανίδη, πλατεία Δικαστηρίων.  Για εμάς είναι πολύ σημαντικό αυτό. Παρατηρούμε σ’ εκείνη την περιοχή ότι η επιχειρηματικότητα έχει καθίζηση και θεωρούμε ότι η αξιοποίηση του μνημείου θα δώσει πνοή στην περιοχή. Είναι και το Επιμελητήριο εκεί, το οποίο θα δημιουργήσει μια θερμοκοιτίδα επιχειρήσεων. Απέναντι θα είναι ένα μνημείο πολιτισμού. Θέλουμε η επιχειρηματικότητα με τον πολιτισμό να έχει μια διεπαφή. Άρα απευθείας θα ανέβει όλη η περιοχή».

Agia Varvara 01

Ο τουρισμός στη Δράμα

Όσον αφορά τον καθαρά τουριστικό τομέα, ο Δήμος Δράμας αυτή τη στιγμή έχει ολοκληρώσει μια μελέτη που αφορά τον τουρισμό, η οποία είχε προκηρυχθεί από την προηγούμενη δημοτική αρχή. Υπάρχει έτοιμο υλικό το οποίο αυτή τη στιγμή ανατυπώνεται. «Προσπαθούμε να έρθουμε σε γραμμή με την Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης, έτσι ώστε να σταματήσει το θολό τοπίο που υπήρχε από την στιγμή που εφαρμόστηκε ο «Καλλικράτης». Καταστράφηκαν οι δομές του τουρισμού στις Αντιπεριφέρειες και ξαφνικά βρέθηκαν οι Δήμοι να πρέπει να δουλέψουν και αυτό το αντικείμενο. Η τεχνογνωσία δεν μπόρεσε να μεταφερθεί, γιατί οι υπάλληλοι παρέμειναν εκεί και συνέχισαν να ασχολούνται με το αντικείμενο αυτό σε χαμηλότερο βαθμό», τονίζει ο κ. Καραμπατζάκης.

Ο Δήμος μας προσπαθεί να συντονιστεί με τον ηγετικό ρόλο της Περιφέρειας στον τομέα του τουρισμού, «και ίσως να πετύχουμε κάτι όλοι οι Δήμοι της Δράμας μαζί, ώστε κάποια σχέδια που ναυάγησαν το 2012 και το 2013 να μπορέσουν να υλοποιηθούν, μιας και φέτος είναι το έτος Τουρισμού στην ΠΑΜΘ. Είναι ένα έτος που πρέπει, όχι να μηδενίσουμε το κοντέρ, αλλά να κάνουμε μια αρχή, να κρατήσουμε την γνώση  που υπάρχει, να πούμε ότι ξεκινάμε και πάλι να πετύχουμε το νέο στόχο.»

 

Η Δράμα δεν έχει τουρισμό…

«Όπως γνωρίζετε, η Δράμα δεν έχει τουρισμό, όμως πρόκειται για μια περιοχή η οποία μπορεί να προσφέρει τα βασικά, με ποιότητα και αξιοπιστία σ’ αυτόν τον τομέα. Ακόμα και η Καβάλα έχει σοβαρά θέματα στον τουρισμό. Τουρισμό έχει η Θάσος!

Ένα άλλο σοβαρό θέμα που έχει γενικότερα ο τουρισμός, είναι ότι πρόκειται για μια μηχανή που συνεχώς θέλει καύσιμο! Δεν είναι κάτι που το κάνεις μια φορά και δουλεύει από μόνο του. Για να μπορέσει να υπάρξει το καύσιμο, οι μεν Δήμοι, με σύνεση, πρέπει να στηρίζουν κάποιες βασικές δομές και να ποντάρουν ότι ο επιχειρηματικός τομέας θα ενισχυθεί στον τομέα αυτόν, για να μπορέσει να τον απογειώσει. Γιατί αλλιώς δεν μπορεί να γίνει αυτό μονομερώς. Είναι κρίμα να δαπανούνται χρήματα για κάτι το οποίο είναι σύνθετο και όχι τόσο απλό.»

Dasiko Xorio Elatias

Ο άξονας Δράμα – Σιδηρόνερο – Δασικό χωριό

Για να έχεις τουρισμό, χρειάζεσαι και βελτίωση του περιβάλλοντος. Και πάνω σ’ αυτό μιλάει ο κ. Καραμπατζάκης, αναφερόμενος στη βελτίωση του περιβάλλοντος, καθώς μέρος του επηρεάζει την τουριστική ροή.

«Όσον αφορά την βελτίωση του περιβάλλοντος και πώς αυτό θα επηρεάσει την τουριστική ροή και το πώς εμείς οι Δραμινοί θα γνωρίσουμε καλύτερα τις δικές μας περιοχές, η σημερινή δημοτική αρχή ήταν αυτή που έκλεισε τους δύο ΧΑΔΑ.  Έκλεισε αυτόν στη Σίψα και έκλεισε και αυτόν που ήταν στο Σιδηρόνερο. Αυτό είναι μια απευθείας ποιοτική αναβάθμιση στον άξονα τον οποίον προσπαθήσαμε να δώσουμε βάση. Να ενισχύσουμε τον άξονα από τη Δράμα μέχρι το Σιδηρόνερο και το Δασικό Χωριό της Ελατιάς».

Στο σημείο αυτό κάνει λόγο για την παραχώρηση του Δασικού Χωριού στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης: «Είναι όμορφα τα μέρη μας εκεί πάνω. Από τον ιδιωτικό τομέα δεν υπήρξε κάποια εκδήλωση ενδιαφέροντος για το Δασικό Χωριό της Ελατιάς.

Τουλάχιστον η μελέτη βιωσιμότητας που διάβασα για τα τρία πιθανά σενάρια που θα εφαρμόζονταν πάνω, δεν έβλεπα ότι ο Δήμος θα μπορούσε να τα στηρίξει βιώσιμα αυτά, αν δεν υπήρχε ιδιώτης και δεν θα ήταν σωστό το 2017 να έχουμε ένα ακόμα Φαλακρό, που φυσικά μπήκε σε μια σειρά, αλλά πέρασαν δέκα χρόνια, ταλαιπωρήθηκαν οι διοικήσεις κτλ. Είναι δύσκολο αντικείμενο ο τουρισμός.

Εκεί υπήρξε το συστηματικό και έντονο ενδιαφέρον από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, το οποίο τα καλοκαίρια χρησιμοποιεί το χώρο για την εκπαίδευση των φοιτητών του και την μετεκπαίδευση στελεχών τους. Με συστηματικό τρόπο, το Δημοκρίτειο ζήτησε και διεκδίκησε από το αρμόδιο Υπουργείο και πήρα την παραχώρηση του Δασικού Χωριού της Ελατιάς προς αξιοποίησή του.

Πιστεύω ότι με τον ερχομό ενός πανεπιστημιακού ιδρύματος στη Δράμα και στην ευρύτερη περιοχή, μπορεί να μη δούμε την εξέλιξη ίσως που θα είχε ένας ιδιώτης, αλλά από τα μηνύματα που έχουμε και τον σχεδιασμό που έχει το Πανεπιστήμιο, σύντομα θα έχουμε ωραία νέα. Μακάρι να πάνε όλα καλά. Ο χώρος εκείνος ανάλογα με τον καιρό, είναι ανοικτός μόνο για πέντε-έξι μήνες το χρόνο.  Οπότε είναι δύσκολο να έχει βιωσιμότητα ειδικότερα το χειμώνα.»