Στα ύψη αναμένεται να φτάσουν φέτος οι τιμές στα καύσιμα θέρμανσης
Περίπου στο 1,10 ευρώ δείχνει
το πετρέλαιο αν δεν πάρει
περαιτέρω αύξηση
Μιλάει στον «Π.Τ.» ο κ. Γ. Γρηγοριάδης
Του Θανάση Πολυμένη
ΑΡΓΑ και σταδιακά ο καιρός αλλάζει πλέον και οι μέρες με τις χαμηλές θερμοκρασίες όλο και αυξάνονται. Η πλειονότητα των συμπολιτών μας αρχίζει πλέον και συζητάει την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, το οποίο όπως φαίνεται θα ξεκινήσει από το 1,10 ευρώ το λίτρο, ενώ όλοι ελπίζουν σε έναν ελαφρύ χειμώνα. Αν όμως ο χειμώνας που έρχεται αποδειχθεί βαρύς, τότε προβλέπεται να εξαντλήσει οικονομικά και κυριολεκτικά τα ελληνικά νοικοκυριά.
Από την Παρασκευή 15 Οκτωβρίου, ξεκινάει και επίσημα πλέον η χειμερινή περίοδος όπως και η διανομή του πετρελαίου θέρμανσης. Μέχρι στιγμής, όπως μας λέει το μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Σωματείου Πρατηριούχου Καυσίμων Ν. Δράμας κ. Γιάννης Γρηγοριάδης, «με τα σημερινά δεδομένα θα πουλάμε πετρέλαιο θέρμανσης από 1,06 έως 1,10 ευρώ και αυτό αν δεν ανέβει άλλο η τιμή του».
Όπως εξηγεί σε σύγκριση με πέρυσι, «είμαστε 15% επάνω από την στιγμή που είχε κλείσει η διανομή του πετρελαίου την άνοιξη του 2021. Και ακόμα, είμαστε στη διπλάσια τιμή από το χαμηλότερο σημείο που είχε πέσει η τιμή του την προηγούμενη περίοδο. Για να το πούμε αλλιώς, η χαμηλότερη τιμή ήταν περίπου 0,60 λεπτά ευρώ στα βάθη του κορωνοϊού το χειμώνα που μας πέρασε και τώρα είναι περίπου στα 1,10 ευρώ».
Όπως σημειώνει ο ίδιος, «να σκεφτούμε ότι η τιμή του πετρελαίου κίνησης που επηρεάζει όλα τα προϊόντα, ήταν κάτω από το 1 ευρώ πέρυσι, γύρω στα 0,90 λεπτά μέσα στην πανδημία. Σήμερα είναι στο 1,36 ευρώ. Είναι μια υψηλή τιμή περίπου στο 50% επάνω».
Συμπληρώνει ακόμα ο ίδιος ότι, «οι περισσότεροι καταναλωτές φρόντισαν να γεμίσουν ακόμα και καζάνια εφεδρείας με την χαμηλή τιμή, ενώ χρησιμοποιούσαμε και μια φράση ότι ΄΄γεμίζαμε ακόμα και τις γλάστρες΄΄!»
Στα ύψη και το πέλετ
Ερωτώμενος για το αν αυτή την ώρα υπάρχει ενδιαφέρον από καταναλωτές για πετρέλαιο θέρμανσης, ο κ. Γρηγοριάδης τονίζει πως ναι, σημειώνοντας όμως ότι «αυτή την ώρα δεν υπάρχει πέλετ πουθενά στην αγορά. Αυτή την ώρα υπάρχει μεγάλη έλλειψη πέλετ και για να το πούμε αλλιώς, πολλοί προμηθευτές πέλετ κινδυνεύουν να λιντσαριστούν από τους πελάτες τους, γιατί πήραν προκαταβολές, πήραν χρήματα, και δεν φρόντισαν να αποθηκεύσουν πέλετ, νομίζοντας ότι θα το αγόραζαν τώρα και θα το έδιναν. Και μάλιστα τέτοια ζητήματα έχουμε και στη Δράμα».
Όπως εξηγεί ο κ. Γρηγοριάδης, ορισμένοι έμποροι δεν υπολόγισαν την κατάσταση, και «πήραν προκαταβολές από καταναλωτές για πέλετ, με 190 ευρώ τον τόνο. Πούλησαν όμως αλλού τις ποσότητες που είχαν και έτσι σήμερα δεν έχουν να παραδώσουν πέλετ, σε πελάτες που είχαν ήδη πληρώσει προκαταβολικά για να το παραλάβουν αυτή την εποχή».
Όπως μας λέει επίσης, «ορισμένοι έμποροι είχαν υπολογίσει ότι θα αγόραζαν πέλετ με 150-160 ευρώ και να το παρέδιδαν με 190 ευρώ τον τόνο σε όσους είχαν προπληρώσει. Με τις ανατιμήσεις λόγω πανδημίας όμως, «το πέλετ σήμερα έχει αγορά στα 230 ευρώ από τον έμπορο, ενώ θα πρέπει να το πουλήσει 250 ευρώ τουλάχιστον».
Οι μοναδικές πηγές πέλετ είναι από μια επιχείρηση στη Βουλγαρία και ακόμα αυστριακό πέλετ το οποίο έρχεται στην Ελλάδα μέσω Ρουμανίας.
Τα σπασμένα της πανδημίας
Για όσους αναρωτιούνται πάντως γιατί φέτος έχουμε αυτή τη μεγάλη αύξηση και κρίση στα καύσιμα, ο κ. Γρηγοριάδης σημειώνει ότι, «οι εταιρείες προσπαθούν να βγάλουν τα χρήματα που έχασαν από την πανδημία. Η οποία δημιούργησε σοβαρά ζητήματα και μια τεράστια ανισορροπία στα πάντα. Και όλα άρχισαν να αλλάζουν, από τότε που εκείνο το καράβι δίπλωσε στη διώρυγα του Σουέζ».
Επίδομα θέρμανσης
Μετά απ’ όλα αυτά που συμβαίνουν με την ανεξέλεγκτη κούρσα των τιμών στα καύσιμα, το οικονομικό επιτελείο αποφάσισε φέτος να μην αλλάξει τα εισοδηματικά κριτήρια που ισχύουν, μια εξέλιξη που μπορεί να ευνοήσει περισσότερα νοικοκυριά ως δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης, εφόσον το φορολογητέο εισόδημά τους μειώθηκε λόγω πανδημίας το 2020.
Έτσι, κατά 20% μεγαλύτερο θα είναι φέτος το επίδομα θέρμανσης που θα μοιραστεί στα νοικοκυριά. Το επιπλέον επίδομα μπορεί να κυμαίνεται από 16 ευρώ κατ’ ελάχιστον έως και 130 ευρώ, ανάλογα και με τις ανάγκες θέρμανσης της κάθε περιοχής.
Το νέο επίδομα θέρμανσης θα είναι κατά 50% ή έως και 130% μεγαλύτερο από εκείνο που δόθηκε προ διετίας (το 2019 κυμαινόταν 64 έως 350 ευρώ).
Πιο αναλυτικά, η τιμή εκκίνησης για το πετρέλαιο θέρμανσης υπολογίζεται γύρω στο 1,06 ευρώ/λίτρο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη από 0,80 πέρυσι, ενώ στην υπόλοιπη χώρα περίπου 1,10 (από 0,90 λεπτά) με εξαίρεση τα νησιά, όπου η τιμή μπορεί να είναι και 1,20 με 1,25 ανά λίτρο από 1 ευρώ πέρυσι.
Δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης είναι μονοπρόσωπα νοικοκυριά (άγαμοι, χήροι) που φέτος δήλωσαν ότι είχαν το 2020 συνολικό φορολογητέο εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ και εφόσον η ακίνητη περιουσία τους δεν ξεπερνά σε αντικειμενική αξία τα 100.000 ευρώ.
Έγγαμοι και μέρη συμβίωσης με συνολικό οικογενειακό εισόδημα έως 20.000 ευρώ (+2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο) και ακίνητη περιουσία μέχρι 200.000 ευρώ.
Μόνοι γονείς με 1 παιδί και συνολικό εισόδημα μέχρι 22.000 ευρώ (+2.000 ευρώ για κάθε τέκνο μετά το πρώτο) εφόσον και η ακίνητη περιουσία τους δε υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ.
Υπενθυμίζεται πως για να πάρει κάποιος το επίδομα θέρμανσης, θα πρέπει να βάλει το διπλάσιο ποσό από αυτό που θα λάβει.
Δικαιούχοι είναι τα νοικοκυριά (φυσικά πρόσωπα) τα οποία χρησιμοποιούν πετρέλαιο, φυσικό αέριο, υγραέριο, καυσόξυλα ή pellet για τη θέρμανση της κύριας κατοικίας τους, είτε αυτή μισθώνεται, είτε είναι δωρεάν παραχωρούμενη ή ιδιοκατοικείται.