Home > Νέα > Πεζοπορία από το Καλαμπάκι στον Αρχαιολογικό Χώρο Φιλίππων Γνωρίζοντας το «Πάρκο Φιλίππων» με τους «Οψόμεθα εις Φιλίππους»

Πεζοπορία από το Καλαμπάκι στον Αρχαιολογικό Χώρο Φιλίππων Γνωρίζοντας το «Πάρκο Φιλίππων» με τους «Οψόμεθα εις Φιλίππους»

Γνωρίζοντας το «Πάρκο Φιλίππων»

με τους «Οψόμεθα εις Φιλίππους»

Πεζοπορία από το Καλαμπάκι στον Αρχαιολογικό Χώρο Φιλίππων

 

ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ από το Καλαμπάκι μέχρι τον Αρχαιολογικό Χώρο Φιλίππων, πραγματοποιεί την Κυριακή 7 Απριλίου, η Επιστημονική Ομάδα «Οψόμεθα εις Φιλίππους».

Η πεζοπορική αυτή εκδρομή είναι η πρώτη ανάμεσα σε αυτές που αντλούν την έμπνευσή τους από την Via Egnatia και έχει ως σκοπό να στρέψει το ενδιαφέρον μας στην αρχαία Εγνατία οδό, στα πλαίσια του έργου που έχει αναλάβει η Επιστημονική ομάδα με τίτλο “Πιστοποίηση πεζοπορικού μονοπατιού Via Egnatia από την European Ramblers Association”.

Καλούμαστε να γνωρίσουμε ένα μαγευτικό κομμάτι της μέσα από την καθοδήγηση έμπειρων περιηγητών, που θα μας εξηγήσουν πώς προετοιμάζονται οι εν λόγω πεζοπορικές διαδρομές μέσα από μελέτη χαρτών, ιστορικών πηγών και όχι μόνο. Πρόκειται για μια ημερήσια πεζοπορική εκδρομή μέτριας δυσκολίας. Το μήκος της διαδρομής υπολογίζεται στα 13.5 χμ. και ο ελάχιστος απαιτούμενος χρόνος είναι οι 3-4 ώρες.

Η διαδρομή θα ξεκινήσει μπροστά από το δημαρχείου Καλαμπακίου στις 10 το πρωί της Κυριακής. Όταν ολοκληρωθεί και όσοι επιθυμούν να επιστρέψουν στο Καλαμπάκι, υπάρχει λεωφορείο με αντίτιμο συμμετοχής 5 ευρώ.

Τα σημεία ενδιαφέροντος

Μεγάλη σημασία κατά τη διαδρομή αυτή, έχουν ορισμένα από τα σημεία ενδιαφέροντος όπως τα παρακάτω:

  1. Εκκλησία Αγίου Γεωργίου και Εκκλησάκι Αγίου Αθανασίου.

Χαρακτηριστικό το Έθιμο του Κουρμπανιού (θυσίας): Οι Κρυονερίτες πρόσφυγες έφεραν μαζί τους, το 1922, το έθιμο από την ανατολική Θράκη.  Ακόμη και σήμερα οι κάτοικοι του Καλαμπακίου, την παραμονή αλλά και ανήμερα της γιορτής του Αγίου Αθανασίου φροντίζουν να κρατούν ζωντανές τις παραδόσεις στήνοντας μεγάλο γλέντι.

  1. Καλαμπάκ Τεπέ.

Η περιοχή του Καλαμπακίου κατοικείται από αρχαιοτάτων χρόνων και τα ευρήματα που ανασκάφηκαν μας οδηγούν πίσω στην 5η χιλιετηρίδα π.Χ. Χαρακτηριστικά δείγματα των ευρημάτων αυτών βρίσκονται στους νεολιθικούς οικισμούς «Συκιά – Καλαμπάκ Τεπέ».

  1. Άνω Σταύλος.

Αρχαιολογική θέση στον κάμπο των Κυργίων με σημαντικά ευρήματα κεραμικής.

  1. Αψίδα του Θριάμβου.

Κρυμμένη καλά ανάμεσα στα αγριόχορτα ενός χωραφιού. Κοντά στο πεδίο της Μάχης των Φιλίππων.

  1. Βαπτιστήριο Αγίας Λυδίας.

Στις όχθες του Ζυγάκτη ποταμού βαφτίστηκε η πρώτη Ελληνίδα χριστιανή, Λυδία, από τον ίδιο τον Απόστολο των Εθνών, Παύλο. Στις όχθες αυτές χτίστηκε και ο Ναός- Βαπτιστήριο προς τιμήν της το 1974.

Τοπικές επιχειρήσεις στην περιοχή

Επίσης, κατά τη διαδρομή θα γίνει επίσκεψη στην Κοιν.Σ.Επ. Ηλιοδώρα και στην φάρμα Μηλιάς.

Κατά τη διάρκεια της πεζοπορικής εκδρομής, θα συνοδεύει μία ξεναγός, ένας εκπαιδευτής και ένας βοτανολόγος.

Ξεναγός θα είναι η κα. Αγγελική Κόμσιου, ενώ ο εκπαιδευτικής κ. Δημήτρης Χατζηγεωργίου (υπεύθυνος χαρτογράφησης), θα δίνει πληροφορίες για το  πως η ομάδα έργου χαρτογραφεί την αρχαία οδό.

Τέλος, ο βοτανολόγος κ. Ιωάννης Ζαλίδας, θα δίνει πληροφορίες για τα βότανα, τις ονομασίες τους, τις ιδιότητες τους και τους μύθους γύρω από αυτά.

Σε περίπτωση δυσμενών καιρικών συνθηκών η εκδρομή μεταφέρεται την ίδια ώρα, στο ίδιο σημείο συνάντησης την επόμενη Κυριακή.

Πληροφορίες για συμμετοχή στην πεζοπορική εκδρομή: Νικόλαος Δαλγιαννάκης culture@opsometha.org (+30) 6948072894