Home > νέα > Πιέζει τις Περιφέρειες το ΥΠΑΑΤ για τα Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης-Τι θα κάνει η Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης;

Πιέζει τις Περιφέρειες το ΥΠΑΑΤ για τα Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης-Τι θα κάνει η Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης;

Τι θα κάνει η Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης;

Πιέζει τις Περιφέρειες το ΥΠΑΑΤ

για τα Διαχειριστικά

Σχέδια Βόσκησης

Σύσκεψη Αυγενάκη με περιφερειάρχες όπου συμμετείχε και ο περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Τοψίδης

 

 

ΗΔΗ από την προηγούμενη εβδομάδα, ο «Π.Τ.» είχε αναφερθεί στο πολύ σοβαρό ζήτημα της εκπόνησης των Διαχειριστικών  Σχεδίων Βόσκησης από την Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης.

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων  (ΥΠΑΑΤ) πιέζεις τις Περιφέρειες,  προκειμένου αυτές να αναλάβουν τη σύνταξη των Διαχειριστικών Σχεδίων, αν και αρχικά οι περισσότερες από αυτές, είχαν την πρόθεση να μεταβιβάσουν την αρμοδιότητα αυτή στο ΥΠΑΑΤ.

Με επιστολή του την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός κ. Αυγενάκης, ζητούσε την άμεση απάντηση των  περιφερειαρχών, αν θα τις αναλάβουν ή όχι και απ’ ότι φαίνεται οι απαντήσεις αυτές μεταβίβαζαν το θέμα αυτό στο Υπουργείο.

Μάλιστα με δηλώσεις που είχε κάνει στον «Π.Τ.» ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Περιβάλλοντος ΑΜΘ κ. Πατακάκης, φαίνεται ότι η Περιφέρεια ΑΜΘ δεν είχε την πρόθεση να αναλάβει το εν λόγω έργο.

Στο πλαίσιο αυτό και με δεδομένο ότι η πλειοψηφία των περιφερειαρχών γύριζε το θέμα στο ΥΠΑΑΤ, ο υπουργός κ. Αυγενάκης συγκάλεσε σύσκεψη με τους περιφερειάρχες, η οποία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 8 Απριλίου. Στη σύσκεψη αυτή οι περισσότεροι από τους περιφερειάρχες συμμετείχαν μέσω τηλεδιάσκεψης, ενώ ο περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας – Θράκης συμμετείχε δια ζώσης στη σύσκεψη.

Ο υπουργός ΥΠΑΑΤ ζήτησε από τους περιφερειάρχες της χώρας την ενεργοποίησή τους όσον αφορά τα Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης, με στόχο την υλοποίησή τους έως το τέλος του έτους, ώστε να αποφευχθεί η καταβολή προστίμου που έχει επιβληθεί στη χώρα μας, το οποίο ανέρχεται στα 450 εκατ., ενώ παράλληλα θα μπορέσει να μπει τάξη σε έναν χώρο που επί μια δεκαετία επικρατεί αδιαφάνεια, με αποτέλεσμα να τίθενται εμπόδια στην ανάπτυξη της ζωικής παραγωγής.

«Θέλουμε ισχυρό κτηνοτροφικό τομέα και ζωική παραγωγή; Βεβαίως θέλουμε. Αλλά αυτό πρέπει να γίνει με βάση τις δικές σας πρωτοβουλίες και παρατηρήσεις, καθώς εσείς ξέρετε καλύτερα τον τόπο σας. Αν προχωρήσουμε εμείς στην ανάρτηση των Δ.Σ.Β. δεν θα δικαιούστε να ζητάτε ευθύνες για τυχόν λάθη στον τρόπο κατανομής των επιδοτήσεων», προειδοποίησε ο υπουργός, επισημαίνοντας ότι αν δεν έχει ενεργοποιηθεί η διαδικασία της δημοπράτησης των Δ.Σ.Β. δεν θα μπορέσει η χώρα μας να αποφύγει το πρόστιμο το οποίο θα αποτελέσει τροχοπέδη για τις Περιφέρειες και τους ίδιους τους κτηνοτρόφους και αγρότες.

Ο υπουργός ζήτησε από τους Περιφερειάρχες να είναι σε επαφή τόσο με τον Γ.Γ. Γιώργο Στρατάκο, όσο και με τους νομικούς του Συμβούλους και τον Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέξανδρο Καχριμάνη, εκ μέρους της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας.

Τέλος, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κάλεσε όλους τους Περιφερειάρχες και τους εκπροσώπους τους, να απαντήσουν εντός της προθεσμίας που έχει θέσει με την επιστολή που τους είχε στείλει στις 4 Απριλίου και με την οποία τους ζητούσε να γνωστοποιήσουν την τελική τους πρόθεση για το αν θα αναλάβουν ή όχι την εκπόνηση των ΔΣΒ, μέσα σε ένα δεκαπενθήμερο, δηλαδή έως τις 19 Απριλίου.

Στην τηλεδιάσκεψη μετείχαν οι Περιφερειάρχες: Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, Πελοποννήσου Δημήτριος Πτωχός, Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργος Αμανατίδης, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χριστόδουλος Τοψίδης, Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός, Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης, Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης. Μετείχαν επίσης οι αντιπεριφερειάρχες πρωτογενούς τομέα: Θεσσαλίας  Δημήτρης Τσετσίλας, Αττικής Δήμητρα Αγγελάκη, Κεντρικής Μακεδονίας Γιώργος Κεφαλάς, Νοτίου Αιγαίου Φιλήμονας Ζαννετίδης  και Ιονίων Νήσων Σωτήρης Κουρής.