Μιλάει στον «Π.Τ.» ο έφορος αρχαιοτήτων Δράμας κ. Ευστράτιος Παπαδόπουλος
Με πίκρα και παράπονα αποχωρεί
από την Εφορεία Αρχαιοτήτων
Δράμας ο κ. Παπαδόπουλος
► Τέσσερα χρόνια μετά, αναφέρεται στο έργο της Εφορείας και μιλάει με πικρία για τη μη στήριξή του
► Καταλογισμός ποσού 10.000 ευρώ από τον Επίτροπο Δράμας!
Του Θανάση Πολυμένη
ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ Δεκεμβρίου 2019, έκλεισαν τέσσερα χρόνια από τη δημιουργία και τη λειτουργία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δράμας. Η δημιουργία Εφορείας Αρχαιοτήτων (ΕΦΟ.Α.) στη Δράμα, ήταν μια από τις σημαντικές στιγμές στην ιστορία του πολιτισμού της περιοχής. Πρώτος έφορος αρχαιοτήτων ο αρχαιολόγος κ. Ευστράτιος Παπαδόπουλος, ο οποίος μετά από 4 χρόνια στη θέση αυτή, δηλώνει την παραίτησή του και αποχωρεί, φανερά πικραμένος.
Μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο», αναφέρεται στο έργο του, κάνει τον απολογισμό του και δηλώνει πικραμένος, καθώς η Εφορεία δεν στηρίχθηκε από την πολιτεία – καθώς υπάρχει έλλειψη προσωπικού και κυρίως λογιστή – ενώ εκφράζει και το προσωπικό του παράπονο, ότι ο Οικονομικός Επίτροπος Δράμας τού καταλόγισε ευθύνες για χρηματικό ποσό 10.000 ευρώ. Εκφράζει τέλος και το παράπονό του, ότι το όραμα του για μια δυναμική ΕΦΟ.Α., δεν στηρίχθηκε από μέρος του προσωπικού της.
Οι καλές και κακές στιγμές
Κύριε Παπαδόπουλε. Συμπληρώθηκαν ήδη τέσσερα χρόνια από τη λειτουργία της ΕΦΟ.Α. Δράμας. Πώς αποτιμάτε το έργο της μέχρι σήμερα;
«Στο τέλος του χρόνου συμπληρώθηκε μια τετραετία πραγματικής λειτουργίας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δράμας, στην πόλη της Δράμας. Η Εφορεία είχε δημιουργηθεί νωρίτερα, παρέμενε στην Καβάλα και δεν είχε μεγάλη δράση στο χώρο. Επιθυμία μου είναι, ενόψει ότι τα πεπραγμένα των Εφορειών κληθήκαμε να τα παρουσιάσουμε στο τέλος Νοεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής στην Αθήνα, ουσιαστικά το κείμενο αυτό να περάσει και στους φορείς και πολίτες της Δράμας με τους οποίους τέσσερα χρόνια είχαμε αγαστή συνεργασία.
Πρόκειται εν πολλοίς για πράγματα που έχουν ιδιαίτερη σημασία, γιατί περιέχουν παραχωρήσεις κτιρίων όπως του Καπνολογικού, περιέχουν όλα τα στάδια προετοιμασίας των μελετών για να μπορέσουμε να στεγαστούμε στην παλιά Ασφάλεια και περιμένουμε από τη διοίκηση του Δήμου να την ολοκληρώσει. Έχουμε επίσης μεγάλο αριθμό εκδηλώσεων που κάναμε στο αίθριο με τους πρωτοπόρους ή και σε συνέργειες με άλλους φορείς, όπως επίσης και η πρώτη έκδοση που έχουμε κάνει και σε λίγο θα μπορεί να πωλείται σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα».
Κύριε Παπαδόπουλε, αν σας ζητούσα να μας πείτε την σημαντικότερη στιγμή, αλλά και την πιο δύσκολη σ’ αυτό το έργο των τεσσάρων χρόνων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δράμας, ποιες θα επιλέγατε;
«Η πιο σημαντική για μένα ήταν η παραχώρηση από δύο φορείς, από το Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και από το τέως «ΕΛΓΟ Δήμητρα», όλων αυτών των αποθηκευτικών εγκαταστάσεων, γραφείων, του μεγάλου εργαστηρίου του «ΕΛΓΟ Δήμητρα» και το μεγάλο γραφείο στο τέως Καπνολογικό Ινστιτούτο. Αυτή νομίζω ότι ήταν η πιο μεγάλη στιγμή για την Εφορεία, γιατί όταν ήρθαμε εδώ, δεν υπήρχε ούτε ένας μικρός χώρος, ένα ράφι, για να βάλουμε επάνω κάποια κασάκια.
Όσον αφορά τη δύσκολη στιγμή, υπάρχει μια δύσκολη προσωπική και μια δύσκολη υπηρεσιακή. Η υπηρεσιακή στιγμή, είναι τέσσερα χρόνια, χωρίς την παραμικρή υποστήριξη σε μόνιμη βάση εννοώ, της Εφορείας, κάτι που μας ανάγκασε ακόμα και όταν υπήρχαν τα χρήματα, να μην μπορέσουμε να υλοποιήσουμε αυτά τα οποία έπρεπε και οφείλαμε να υλοποιήσουμε, ελλείψει βεβαίως ενός ανθρώπου με εμπειρία σε θέματα λογιστικά.
Όπως καταλαβαίνετε – ακόμα και αν υπάρχει η πρόθεση από την πολιτεία να συνδράμει σε ανθρώπινο δυναμικό – είναι αδύνατο να υλοποιήσεις τον σκοπό τον οποίο έχεις βάλει στο μυαλό σου και τον οποίο έχεις δηλώσει ως πρόγραμμα δράσης.
Η μόνη δυνατότητα για εμάς ήταν να βρούμε κάποια παιδιά με πεντάμηνα, εξάμηνα, τα οποία είναι δυστυχώς άπειρα και ουσιαστικά έρχονται για να μάθουν σ’ εμάς και όχι να προσφέρουν. Δεν μπορούν στο διάστημα που είναι σ’ εμάς, να μάθουν την γενική λογιστική, τη δημόσια λογιστική, τον τακτικό προϋπολογισμό, το δικό μας πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Δηλαδή με το ζόρι παίρνουν μια μυρωδιά τελευταίες εβδομάδες, χωρίς να μπορούν να υλοποιήσουν τίποτα και μετά φεύγουν.
Η προσωπική δύσκολη στιγμή είναι ότι, παρά την υπερπροσπάθεια που έκανα να είμαι εδώ και νύχτα και μέρα, μη όντας γνώστης λογιστικών θεμάτων, είχα προσωπικούς καταλογισμούς προς εμένα, την οικογένειά μου, με χρήματα που πρέπει εγώ να πληρώσω στο δημόσιο.
Εγώ βεβαίως, δεν μπορώ να υποκαταστήσω ούτε τη γνώση, την εμπειρία, την ταχύτητα ενός λογιστή. Με αποτέλεσμα, από τον Επίτροπο της Δράμας, να έχω καταλογισμούς και να σέρνομαι τώρα στα Ελεγκτικά Συνέδρια και να πληρώνω δικηγόρους, προκειμένου να βγω από μια δύσκολη θέση. Αντί δηλαδή να επιβραβεύεται ένα έργο, να έχω και ποινική ευθύνη επειδή έκανα και το λογιστή για να βοηθήσω τη λειτουργία της Εφορείας. Αυτή η υπόθεση δεν έχει τελεσιδικήσει και εξακολουθεί να είναι η δύσκολη προσωπική στιγμή μου».
Αυτό είναι δηλαδή και το γεγονός για το οποίο έχετε αποφασίσει να παραιτηθείτε πλέον από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δράμας;
«Κοιτάξτε. Από τη μια το αίσθημα της αδικίας απέναντι σε μια προσπάθεια που έγινε τα τελευταία τέσσερα χρόνια, και από την άλλη, παρά το γεγονός ότι έχουμε κάνει μέχρι τώρα, τουλάχιστον 4-5 φορές επίκληση στην πολιτεία, επίκληση στις κυβερνήσεις – και παλαιές και νεότερες – μέσω του Κοινοβουλίου, μέσω άπειρων εγγράφων που έχουν γίνει, επίσης εγγράφων στην Αντιπεριφέρεια, την Περιφέρεια, σε Δήμους για να μας συνδράμουν λογιστικά, να μπορέσουμε κι εμείς επί της ουσίας να κάνουμε συνέργειες για να υλοποιήσουμε αυτά τα οποία αιτούνται οι φορείς από την Εφορεία.
Όλη αυτή η προσπάθεια λοιπόν, με τόση αλληλογραφία και με διπλάσιες προφορικές προσπάθειες για να έχουμε μια συνδρομή, δεν απέδωσε καθόλου.
Και βέβαια, έχω και μια προσωπική πικρία: το όραμά μου, που είναι ένα όραμα που βγήκε μέσα από αγκάθια και από δυσκολίες, από ασπαλάθους όπως θα έλεγε ο Σεφέρης, δεν στηρίχθηκε από το ανθρώπινο δυναμικό. Με θλίψη μου διαπίστωνα όταν κάναμε εκδηλώσεις, ότι υπήρχαν άνθρωποι μέσα από την Εφορεία που δεν ερχόντουσαν καν στις εκδηλώσεις. Δεν μπορώ να κάνω κάτι γι’ αυτό, αλλά με πίκρανε και με λύπησε πάρα πολύ. Δείχνει ότι η ίδια σου η οικογένεια δεν στηρίζει την προσπάθεια που κάνεις. Μιλάω για ένα μέρος του προσωπικού.
Αυτά είναι τα τρία πράγματα που με οδήγησαν να πάρω την απόφασή μου να αποχωρήσω από την Εφορεία Αρχαιοτήτων. Ελπίζω ότι θα υπάρξει μια συνέχεια, στο έργο που εγώ προσπάθησα να ξεκινήσω και όταν λέω συνέχεια δεν εννοώ να βγαίνουν βεβαιώσεις και άδειες, αλλά επί της ουσίας, να γίνονται εκδόσεις, να γίνονται εκδηλώσεις δικές μας, να βγαίνουν μέσα από την καρδιά της Εφορείας. Να ολοκληρώσουμε τις διαδικασίες για τα κτίρια που πήραμε, να μπορέσουμε σιγά-σιγά να πάμε στην παλιά Ασφάλεια ώστε να αποδεσμεύουμε τον χώρο του Μουσείου που τώρα κατέχουμε και να τον δώσουμε ξανά στο Μουσείο, είτε ως εκθεσιακό χώρο, είτε ως τις αποθήκες που μας λείπουν.
Θα ήθελα η Εφορεία, να έχει αυτή την εξωστρέφεια. Ότι προσπαθήσαμε αυτό το διάστημα, ήταν μια δυναμική εσωστρέφεια. Να τη φέρουμε από το μηδέν όταν ιδρύθηκε και να την πάμε πολύ ψηλά. Θέλω να πιστεύω ότι κάποιοι άνθρωποι με όραμα, θα συνεχίσουν αυτό το έργο.»
Ο πλήρης απολογισμός της ΕΦΟ.Α. Δράμας θα δημοσιευθεί σε επόμενο φύλλο της εφημερίδας μας.