Πιλοτική επέκταση φυσικού αερίου στη Δράμα (;)
«Από τα χρήματα του ΕΣΠΑ
δεν έχει κουνηθεί τίποτα…»
Ισχυρίζεται ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ, κ. Μέτιος
Του Θανάση Πολυμένη
ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ημέρες, είδαν το φως της δημοσιότητας στον πανελλήνιο Τύπο, ανακοινώσεις που θέλουν την πιλοτική επέκταση του δικτύου του οικιακού φυσικού αερίου σε Δράμα και Κιλκίς.
Σύμφωνα μ’ αυτά τα δημοσιεύματα, η ΔΕΔΑ ΑΕ (Εταιρεία Διανομής Αερίου Λοιπής Ελλάδος), ετοιμάζεται τους επόμενους μήνες, να ξεκινήσει τη σύνδεση όσων καταναλωτών το ζητήσουν και βρίσκονται επί των δικτύων στις πόλεις των Σερρών και της Χαλκιδικής και σε περίπτωση θετικής ανταπόκρισης του κοινού σε Λαμία, Θήβα και Κατερίνη, ενώ εξετάζεται και η περίπτωση ένταξης στα πολιτικά προγράμματα, του Κιλκίς και της Δράμας.
Όπως μάλιστα αναφέρουν συγκεκριμένα δημοσιεύματα, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΔΑ κ. Θόδωρο Τερζόπουλο, οι διαχειριστές αρχές των Περιφερειών Στερεάς Ελλάδας, Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, θεώρησαν ως επιλέξιμες τις δαπάνες για τη σύνδεση στα ήδη ενεργά δίκτυα (δωρεάν τέλη σύνδεσης για τους καταναλωτές).
Ο περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας-Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος.
Μέτιος: «Κρατάω μικρό καλάθι…»
Ο «Πρωινός Τύπος», επικοινώνησε με τον περιφερειάρχη Αν. Μακεδονίας – Θράκης κ. Χρήστος Μέτιο, ο οποίος εν ολίγοις, μας είπε ότι κρατάει μικρό καλάθι σε τέτοιου είδους ανακοινώσεις και μας εξήγησε γιατί:
«Αυτά τα χρήματα, για να γίνει το δίκτυο φυσικού αερίου, είναι στη διάθεση της ΔΕΠΑ (Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου). Δεν μπορεί να τα πάρει άλλος, παρά μόνο η ΔΕΠΑ. Είναι ο μόνος τελικός δικαιούχος. Δεν μπορεί να κάνει άλλος επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου».
Όπως τονίζει ο κ. Μέτιος, «εδώ και καιρό, τρεις φορές και συγκεκριμένα μία επί αειμνήστου Παυλίδη και δύο στη δική μου θητεία, αναρτήσαμε την πρόσκληση για το έργο και δεν κατέθεσε πλήρη φάκελο. Η ΔΕΔΑ έχει ακόμα τεχνικά προβλήματα. Από εκεί και πέρα, τις ανακοινώσεις που μπορεί να κάνει η κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ, σε μια κατεύθυνση που θέλει να πετύχει κάτι δεν το ξέρω. Ακόμα πάντως δεν έχουν πάρει τα χρήματα. Πώς θα το κάνουν; Με δικά τους χρήματα; Έχουμε 32 εκατομμύρια ευρώ στο ΕΣΠΑ για το δίκτυο φυσικού αερίου και δεν έχει κουνηθεί ούτε ένα ευρώ!»
Όσον αφορά για το ζήτημα της πιλοτικής εφαρμογής στη Δράμα και το Κιλκίς, ο κ. Μέτιος επισημαίνει ότι, «εάν το ζητήσουν, εμείς δεν έχουμε καμιά αντίρρηση να γίνει έτσι. Όταν ξεκινήσει αυτή η διαδικασία, ας ξεκινήσουν από τη Δράμα. Καμιά αντίρρηση και θα στηρίξουμε τη Δράμα και με τη δική μας ευλογία. Αλλά ας ξεκινήσει κάποτε! Και να σας πω και κάτι άλλο: και δεύτερη πόλη να είναι η Δράμα, πάλι ωφελημένη θα είναι! Αν το έργο της σύνδεσης με το δίκτυο ξεκινήσει, μέσα σε ένα-δυο χρόνια, θα γίνουν και οι πέντε πόλεις της Περιφέρειας».
Καταλήγοντας στις δηλώσεις του προς τον «Πρωινό Τύπο» ο περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας – Θράκης κ. Μέτιος τονίζει χαρακτηριστικά: «Εγώ κρατάω μικρό καλάθι. Αν εννοούν χρήματα και χρηματοδότηση από αλλού, τότε δεν μπορώ να ξέρω. Πάντως, από τα χρήματα που έχουμε εμείς, 32 εκατομμύρια ευρώ, δεν κουνήθηκε τίποτα».
Επεκτάσεις των δικτύων φυσικού αερίου ανά την Ελλάδα
Σύμφωνα πάντως με τα σχετικά δημοσιεύματα στον πανελλήνιο Τύπο, γίνεται λόγο για επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου σε όλη τη χώρα.
Ειδικότερα, αύξηση του δικτύου φυσικού αερίου κατά 20% προβλέπει το «Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2017-2021» της Εταιρείας Διανομής Αερίου Θεσσαλονίκης – Θεσσαλίας (ΕΔΑ ΘΕΣΣ). Αντιστοίχως, το πλάνο ανάπτυξης της Εταιρείας Διανομής Αερίου Αττικής (ΕΔΑ Αττικής), για την ίδια περίοδο, περιλαμβάνει 18.000 παροχές, 100 χλμ. τεχνικά έργα και ανάπτυξη δικτύου. Αυτά ανακοινώθηκαν στην ημερίδα για το φυσικό αέριο που διοργάνωσε την Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου το ΤΕΕ.
Όσο για την υπόλοιπη χώρα η ΔΕΔΑ ΑΕ (Εταιρεία Διανομής Αερίου Λοιπής Ελλάδος) προτίθεται να επενδύσει 142 εκατ. ευρώ σε ανάπτυξη δικτύων προκειμένου να δημιουργήσει νέες αγορές αερίου, σε πρώτη φάση (2018 – 2021) σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, Κεντρική Μακεδονία και Στερεά Ελλάδα, σε δεύτερη φάση (2019 – 2023) σε Πελοπόννησο, Δυτική Ελλάδα και Δυτική Μακεδονία και σε τρίτη φάση (2020 – 2023) σε Ήπειρο, Κρήτη, Βόρειο και Νότιο Αιγαίο.
Το όφελος από τη μείωση του ενεργειακού κόστους για τη περίοδο 2018-2036, μετά την ολοκλήρωση των έργων της ΔΕΔΑ στις περιοχές της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας και Στ. Ελλάδας, εκτιμάται στα 2,211 δισεκατομμύρια ευρώ.