Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δοξάτου
Πλατεία των Κυργίων πήρε
το όνομα του αείμνηστου
δημάρχου και γιατρού Ξένου Βρακά
ΤΟ ΟΝΟΜΑ του αείμνηστου γιατρού και δημάρχου του Καποδιστριακού Δήμου Μεγάλου Αλεξάνδρου, στο Νομό Δράμας, δόθηκε σε πλατεία των Κυργίων, μετά από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δοξάτου.
Η τελετή έγινε πριν από μερικές ημέρες, στην οποία χαιρέτησε η σύζυγός του κα. Έλλη Διβανίδου-Βρακά, ενώ το στέλεχος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κ. Μάκης Μουρατίδης, αναφέρθηκε στον άνθρωπο, γιατρό και δήμαρχο Ξένο Βρακά.
Η ονοματοδοσία μιας πλατείας των Κυργίων, ήταν κάτι που είχε ξεκινήσει πριν από ένα χρόνο περίπου ο σημερινός δήμαρχος Δοξάτου κ. Δημήτρης Καραμπακάλης, με στόχο να τιμηθεί ένα σπουδαίο στέλεχος της Αυτοδιοίκησης της περιοχής. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η όλη διαδικασία είχε γίνει με την συγκατάθεση της οικογένειας και την σύμφωνη γνώμη της διοίκησης του Δήμου Δοξάτου.
«Ο αείμνηστος Ξένος Βρακάς, είχε εκλεγεί δύο φορές (1986 και 1990) πρόεδρος της Κοινότητας Κυργίων», εξηγεί στον «Π.Τ.» ο κ. Μάκης Μουρατίδης, ο οποίος στην τελετή αναφέρθηκε στη ζωή και στο έργο του, ενώ όπως μας λέει, ήταν ένας από τους λίγους ανθρώπους στην Ελλάδα, που είχε συμφωνήσει στην συνένωση των πρώτων Καποδιστριακών Δήμων στην Ελλάδα. Το αποτέλεσμα ήταν στη συνέχεια να εκλεγεί δήμαρχος του Δήμου Μεγάλου Αλεξάνδρου όπως είχε ονομαστεί τότε, ο Δήμος που περιλάμβανε τα Κύργια, την Αγορά και τα Πηγάδια, με τους οικισμούς Αιγείρου και Περιστεριάς.
Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά την περίοδο της δημαρχίας του Ξένου Βρακά έγιναν πολύ σοβαρά έργα υποδομής. Χωριά σαν τα Πηγάδια και την Αγορά απέκτησαν αποχέτευση από τότε ακόμη. Προχώρησε σε αρδευτικά έργα σε όλο τον κάμπο και γενικότερα έγιναν πολλά έργα υποδομής. Από την άλλη πλευρά ήταν και πολύ γνωστός ιατρός χειρουργός στο Νοσοκομείο της Δράμας.
Όπως επισημαίνει στον «Π.Τ.» ο κ. Μουρατίδης, ο Ξένος Βρακάς ήταν ένας άνθρωπος που έβλεπε τους θεσμούς τους οποίους επέλεξε να υπηρετήσει (δηλαδή το ΕΣΥ και την Τοπική Αυτοδιοίκηση) με μια οπτική προσφοράς στην κοινωνία. «Είχε μια πολιτική διορατικότητα σημαντική, ανεξάρτητα από τα έργα που υλοποίησε στην περιοχή του. Το 1993 -1994 εφάρμοσε την εθελούσια συνένωση. Ο Δήμος Μεγάλου Αλεξάνδρου, ήταν από τους ελάχιστους δήμους στην χώρα που δημιουργήθηκαν με εθελούσια συνένωση. Ουσιαστικά ο Ξένος Βρακάς προηγήθηκε του σχεδίου των υποχρεωτικών συνενώσεων με την ονομασία «Καποδίστριας», που εφαρμόστηκε αργότερα στην αυτοδιοίκηση. Αλλά και ως άνθρωπος ήταν φιλότιμος. Όλοι αποδέχονταν ότι ήταν ένας άνθρωπος που ασχολούνταν με τα κοινά, χωρίς να διακρίνει ποιον θα εξυπηρετήσει και ποιον θα βοηθήσει. Ήταν ένας άνθρωπος που βοηθούσε τους πάντες, είτε στο χώρο της Υγείας, είτε στο χώρο της Αυτοδιοίκησης. Ήταν ένας άνθρωπος «καθαρός» και στη συμπεριφορά του αλλά και γενικότερα στη διαχείριση των καθηκόντων του ως γιατρός, αλλά και ως άνθρωπος της αυτοδιοίκησης».