Δηλώσεις Γρ. Παπαμμενουήλ – Ιακ. Σιρλαντζή για κορωνοϊό και Νοσοκομείο
Πληρότητα 100% στο Νοσοκομείο
Δράμας από ασθενείς Covid-19
► Παπαεμμανουήλ: «Σκοπός μας να κερδίσουμε τον πόλεμο»
► Σιρλαντζής: «Έχουμε συμπολίτες μας που λόγω της βαρύτητας της υγείας τους χρίζουν διασωλήνωσης σε ΜΕΘ- Covid της περιφέρειας ΑΜΘ»
Του Θανάση Πολυμένη
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Τύπου, τόσο για τα ζητήματα της πανδημίας, όσο και για τα ζητήματα του Νοσοκομείου Δράμας και την αντιμετώπιση της πανδημίας, παραχώρησαν χθες το μεσημέρι, ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος Πολιτισμού και Αθλητισμού της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης, με τον κ. Ιάκωβο Σιρλαντζή, προέδρου του Σωματείου Νοσηλευτικού Προσωπικού Αν. Μακεδονίας – Θράκης και γραμματέως της Πανελλήνιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας Νοσηλευτικού Προσωπικού (ΠΑΣΟΝΟΠ).
Οι κ.κ. Παπαεμμανουήλ και Σιρλαντζής, κατά τη διάρκεια
της συνέντευξής τους έξω από το Νοσοκομείο Δράμας
Παπαεμμανουήλ: «Σκοπός μας να κερδίσουμε τον πόλεμο»
Κατά τις δηλώσεις του, ο κ. Παπαεμμανουήλ, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι, «σκοπός είναι να κερδίσουμε τον πόλεμο, τιμούμε την επέτειο του Πολυτεχνείου με αλληλεγγύη στους μαχητές της πρώτης γραμμής».
Όπως τόνισε ο ίδιος, «το τελευταίο διάστημα η Δράμα βρίσκεται συνεχώς πανελλαδικά στο επίκεντρο της επικαιρότητας σε σχέση με τα πολλά θετικά κρούσματα του νέου κορωνοϊού. Δεν είναι υπερβολή να πούμε πως αναλογικά με τον πληθυσμό της κατέχει την αρνητική πρωτιά ακόμη κι από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.
Ζούμε μέρες αγωνίας για τη υγεία μας και τη ζωή μας. Μας κυριεύει ο φόβος της μετάδοσης του φονικού ιού καθώς και της κατάστασης της υγείας μας όταν νοσήσουμε. Έχουμε πόλεμο πραγματικό με έναν αόρατο εχθρό».
Ο κ. Παπαεμμανουήλ, ευρισκόμενος έξω από το Νοσοκομείο Δράμας, «το στρατηγείο της μάχης με τον φονικό ιό», ανήμερα της επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, έστειλε «μηνύματα ενότητας και αλληλεγγύης στους μαχητές της πρώτης γραμμής. Οι άνθρωποι εδώ, το ιατρικό, νοσηλευτικό και διοικητικό προσωπικό, όπως και σε όλη την Ελλάδα και τον κόσμο, δίνουν καθημερινή μάχη. Νοσούν και οι ίδιοι. Ο ιός δεν κάνει διακρίσεις. Αισθανόμαστε απέραντη ευγνωμοσύνη για όλους όσους ρισκάρουν την υγεία τους για την δική μας για υγεία. Ο ιός δεν αστειεύεται. Αντιλαμβανόμαστε τον κίνδυνο αλλά δε μας πιάνει πανικός. Έχει ανασταλεί η καθημερινότητα μας. Όμως έχουμε εμπιστοσύνη στους γιατρούς και τους νοσηλευτές μας. Σκεφτόμαστε θετικά. Φοράμε τη μάσκα, πλένουμε τα χέρια μας, χρησιμοποιούμε συχνά αντισηπτικό, μένουμε σπίτι, κρατάμε αποστάσεις. Παρέχουμε ψυχολογική υποστήριξη στους νοσούντες».
Ο Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ ρωτήθηκε για την ανεύθυνη στάση που κρατούν ορισμένοι συμπολίτες μας τη δύσκολη αυτή στιγμή και απάντησε ως εξής: «Την στιγμή της ώρας μηδέν για την υγεία και την οικονομία, μερικοί προτάσσουν τις προσωπικές τους ανάγκες πάνω από το κοινωνικό σύνολο επιδεικνύοντας ανευθυνότητα ή απληστία. Τη στιγμή που άλλοι ρισκάρουν τις ζωές τους κι άλλοι παλεύουν για την κανονικότητα, μερικοί – και δυστυχώς είναι αρκετοί – αναδεικνύουν τον φιλοτομαρισμό τους και τον «ωχαδελφισμό» τους. Κι άλλοι προτιμούν να ρισκάρουν τις ζωές των υπολοίπων προκειμένου να μην χάσουν χρήματα, εξόδους ή την ευκολία τους. Ρίχνουν όλο το σύστημα και τινάζουν την τεράστια προσπάθεια στον αέρα. Αυτές οι συμπεριφορές δεν είναι απλή αμέλεια. Είναι εγκληματική πράξη», τόνισε με έμφαση.
Αναφερόμενος στους ανθρώπους πρώτης γραμμής, γιατρούς, νοσηλευτικό προσωπικό, εκπαιδευτικούς, εργαζόμενους στα φαρμακεία, στα σούπερ μάρκετ, στα ταχυφαγεία, είπε ότι αυτή την ώρα, «ο αγώνας που δίνουν ξεπερνώντας τα όρια τους δεν ξεπληρώνονται με καμία αμοιβή πέραν του πανάκριβου αγαθού της δημόσιας υγείας» και ζήτησε «να μην τους δυσκολεύουμε περισσότερο με την ανευθυνότητα μας!»
Σιρλαντζής: «100% πληρότητα στο Νοσοκομείο…»
Με τη σειρά του, ο κ. Σιρλαντζής, εξήγησε ότι το Νοσοκομείο της Δράμας έχει πλέον πληρότητα 100%, ενώ κάλεσε τους συμπολίτες μας «να αντιληφθούν το μέγεθος της υγειονομικής κρίσης που βιώνουμε».
Αναλυτικότερα, ο κ. Σιρλαντζής τόνισε μεταξύ άλλων: «Σήμερα 17 Νοεμβρίου επέτειος του Πολυτεχνείου, μια ημέρα τιμής σε όσους αγωνίστηκαν για τη Δημοκρατία στην Ελλάδα μάς βρίσκει σε έναν υγειονομικό πόλεμο. Ο Ν. Δράμας δυστυχώς έρχεται πρώτος σε αριθμό κρουσμάτων βάση πληθυσμού στην Ελλάδα.
Αντιμετωπίζουμε μια άνευ προηγουμένου δύσκολη κατάσταση σαν νοσοκομείο λόγω της συνεχόμενης προσέλευσης ασθενών με κορωνοϊό SARS-CoV-2 Για να αντιμετωπίσουμε αυτή την πανδημία έχουν δημιουργηθεί στο Γ.Ν Δράμας, τμήμα covid επειγόντων περιστατικών, και 3 κλινικές covid οι οποίες νοσηλεύουν μεγάλο αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων με 100% πληρότητα έχουν αναπτυχθεί επιπλέων 5 κλίνες στην ΜΕΘ και ο αριθμός σε κλίνες έχει ανέλθει στις 12. Στο τμήμα επειγόντων περιστατικών αντιμετωπίζουμε καθημερινά μεγάλο αριθμό ασθενών με συμπτωματολογία κορωνοϊού».
Συμπολίτες μας σε διασωλήνωση
Ο κ. Σιρλαντζής, τόνισε ότι «δυστυχώς έχουμε συμπολίτες μας που λόγω της βαρύτητας της υγείας τους χρίζουν διασωλήνωσης και μεταφοράς σε ΜΕΘ- Covid της περιφέρειας ΑΜΘ ή όπου αλλού βρεθεί διαθέσιμη κλίνη ΜΕΘ. Για την αντιμετώπιση ασθενών με κορωνοϊό Νοσηλευτικό προσωπικό Ιατρικό προσωπικό Τραυματιοφορείς ασθενών, ΕΚΑΒ δίνουμε καθημερινά μια δύσκολη μάχη.
Το νοσηλευτικό, ιατρικό προσωπικό και οι μεταφορείς ασθενών των επειγόντων περιστατικών και των κλινικών covid, εξετάζονται και νοσηλεύονται με SARS-CoV-2, έχουν φτάσει στα όρια τους. Για άλλη μία φορά είναι εμφανής η υποστελέχωση του νοσοκομείου σε μόνιμους Νοσηλευτές και προσωπικό μεταφοράς ασθενών».
Προσωπικό με covid-19
Ο κ. Σιρλαντζής, επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά, ότι νοσηλευτές, ιατροί και άλλο προσωπικό του Νοσοκομείο, εκτίθενται καθημερινά στον ιό «και πολλαπλασιάζονται με ολέθριες συνέπειες στη λειτουργία των Νοσηλευτικών Τμημάτων. Σε καθημερινή βάση μέλη του νοσηλευτικού προσωπικού τίθενται σε καραντίνα και απομακρύνονται από τους χώρους εργασίας που τόσο πολύ έχουν ανάγκη τις πολύτιμες υπηρεσίες τους. Θα αρχίσουμε να γινόμαστε λόγω του μεγάλου φόρτου εργασίας και της έλλειψης σε προσωπικό επικίνδυνοι, τόσο για τους εαυτούς μας, όσο και για τους ασθενείς. Πολλές φορές ως Σωματείο νοσηλευτικού προσωπικού όλα αυτά τα χρόνια έχουμε αναφερθεί στην υποστελέχωση του νοσοκομείο σε μόνιμο Νοσηλευτικό προσωπικό, και στις ασφαλείς αναλογίες ασθενών νοσηλευτών.
Ήταν και είναι γνωστές σε όλους, στη διοίκηση, στους τοπικούς άρχοντες, στην 4η ΥΠΕ, στο υπουργείο Υγείας, οι τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό στο Γ.Ν. Δράμας, όσον αφορά σε ιατρικό, νοσηλευτικό, τραυματιοφορείς και λοιπό προσωπικό. Αυτήν τη δύσκολη ώρα δεν είναι η στιγμή να απαγγείλουμε κατηγορίες και να αναζητήσουμε ευθύνες (αυτά θα γίνουν μετά, όταν τελειώσει η μάχη και αφού όλοι βγούμε ζωντανοί και νικητές).
Το νοσηλευτικό μας προσωπικό γερνά, επιβαρύνεται, δεν ανανεώνεται. Καλείται να εκτελεί εξουθενωτικές βάρδιες, διπλοβάρδιες, πολλά νυχτερινά ωράρια πέρα και πάνω από προβλέψεις της εργατικής νομοθεσίας. Αυτή ήταν άλλωστε η καθημερινότητα για δεκαετίες, πολύ πριν ξεσπάσει η πανδημία και επιβληθούν οι σημερινές, έκτακτες συνθήκες. Κι όλα αυτά με ανοχή, υπομονή και περίσσευμα ανθρωπιάς».