Πλήθος Δραμινών
χθες στον δωρεάν
σπιρομετρικό έλεγχο
Της Σουζάνας Θεοδωρίδου
Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ), η οποία γιορτάζεται κάθε χρόνο την τρίτη Τετάρτη του Νοέμβρη, το τμήμα Προστασίας και Προαγωγής της Δημόσιας Υγείας του Δήμου Δράμας, σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο Δράμας, πραγματοποίησε χθες δωρεάν σπιρομετρικό έλεγχο της αναπνευστικής λειτουργίας.
Πλήθος Δραμινών πολιτών, συγκεντρώθηκε στο παλιό Δημαρχείο προκειμένου να πραγματοποιήσει την εξέταση, η οποία έγινε από ιατρούς πνευμονολόγους της περιοχής μας και υποβλήθηκαν κυρίως καπνιστές, πρώην και νυν, άνω των 45 ετών.
Ο εντεταλμένος σύμβουλος για θέματα Προστασίας και Προαγωγής της Δημόσιας Υγείας, κ. Κ. Μπαϊρακτάρης.
Η προσέλευση του κοινού, όπως ανέφερε ο εντεταλμένος σύμβουλος για θέματα Προστασίας και Προαγωγής της Δημόσιας Υγείας, κ. Κωνσταντίνος Μπαϊρακτάρης, ήταν ικανοποιητική μέχρι της 11 το πρωί, καθώς από τις 9 το πρωί που ξεκίνησε ο σπιρομετρικός έλεγχος της αναπνευστικής λειτουργίας, είχαν προσέλθει περισσότερα από 35 άτομα.
Το βασικότερο στην συγκεκριμένη δράση, όπως σημείωσε ο κ. Μπαϊρακτάρης, είναι ότι δίνεται η δυνατότητα στους Δραμινούς, ειδικά σε αυτούς οι οποίοι πάσχουν από Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια, τα κριτήρια των οποίων είναι οι καπνιστές νυν ή πρώην, ηλικίας άνω των 40 ετών. Ακόμα, είναι ο ασθενής ο οποίος έχει παραγωγικό βήχα, και πολίτες οι οποίοι έχουν δυσκολία στην αναπνοή.
Κατά τη διάρκεια σπιρομετρικού ελέγχου σε ασθενή.
«Πληρώντας τα τρία από τα πέντε αυτά κριτήρια και όταν θα υποβληθούν στον σπιρομετρικό έλεγχο, μπορούμε να διαγνώσουμε την Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια στο πρώιμο στάδιο και στη συνέχεια να δοθούν οι αντίστοιχες οδηγίες και συμβουλές στους ασθενείς από τους ειδικούς πνευμονολόγους, καθώς επίσης και η έγκαιρη έναρξη της θεραπευτικής αγωγής», υποστήριξε μεταξύ άλλων ο κ. Μπαϊρακτάρης.
Η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια, τα ποσοστά της οποίας δυστυχώς σε πανελλαδικό επίπεδο αγγίζουν το 8 – 10% του γενικού πληθυσμού, δηλαδή αντιστοιχεί περίπου σε 800.000 ενήλικες, και το δυσάρεστο είναι ότι οι μισοί από αυτούς, δηλαδή περίπου 400.000, που πάσχουν από ΧΑΠ, είναι αδιάγνωστοι.
«Αυτή η δράση, πιστεύω ότι είναι ένα λιθαράκι στην προσπάθεια που γίνεται από τον Δήμο Δράμας, έτσι ώστε να μπορέσουμε να εντοπίσουμε περιστατικά τα οποία πάσχουν από ΧΑΠ, αλλά δεν έχουν έντονα συμπτώματα τα οποία θα τους αναγκάσουν να επισκεφθούν ειδικό πνευμονολόγο και να κάνουν την διαγνωστική εξέταση».