Home > νέα > Πλήθος κόσμου στο Δημοτικό Ωδείο Δράμας Δ. Φλαμούρης: «Αν καταλαβαίναμε κάποια θέματα αυτογνωσίας θα ήμασταν πιο επιεικείς με τους εαυτούς μας και πιο ήρεμοι..»

Πλήθος κόσμου στο Δημοτικό Ωδείο Δράμας Δ. Φλαμούρης: «Αν καταλαβαίναμε κάποια θέματα αυτογνωσίας θα ήμασταν πιο επιεικείς με τους εαυτούς μας και πιο ήρεμοι..»

Πλήθος κόσμου στο Δημοτικό Ωδείο Δράμας

Δ. Φλαμούρης: «Αν καταλαβαίναμε κάποια θέματα αυτογνωσίας

θα ήμασταν πιο επιεικείς με τους εαυτούς μας και πιο ήρεμοι..»

Παρουσίαση του βιβλίου: «Ψυχο-λογικά Μυστικά (που μακάρι να τα γνώριζα νωρίτερα)»

 

 

Της Σουζάνας Θεοδωρίδου

Πλήθος κόσμου παραβρέθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 21 Οκτωβρίου, στην παρουσίαση του βιβλίου του Δραμινού best selling συγγραφέα Coach Θετικής Ψυχολογίας, PhD, Δημήτρη Φλαμούρη, η οποία πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Δημοτικού Ωδείου Δράμας.

Ο συγγραφέας, επέστρεψε αποφασιστικά, καυστικός, διεισδυτικός, άμεσος αλλά και πολύ ταξιδιάρης, με το νέο του, ακόμα πιο προκλητικό και βαθυστόχαστο, βιβλίο. Γραμμένο σε απλή, καθημερινή γλώσσα, το βιβλίο συνδυάζει τη μαθηματική λογική με την ψυχολογία, και δίνει ευθείς απαντήσεις. Ταυτόχρονα, μεταφέρει στο φόντο των ιστοριών εικόνες από τη Ρώμη και την Ιαπωνία, μέχρι τη Νέα Ζηλανδία και τα νησιά Γκαλάπαγκος.

Διοργανωτές της εκδήλωσης, ήταν η Ένωση Κυριών Δράμας, το Κοινωνικό Πανεπιστήμιο Ενεργών Πολιτών, η Λέσχη Lion Δράμας και ο Σύλλογος Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Δράμας.

Το βιβλίο με τίτλο: «Ψυχο-λογικά Μυστικά (που μακάρι να τα γνώριζα νωρίτερα)», όπως ανέφερε στις δηλώσεις του στον «Π.Τ.» ο ίδιος ο συγγραφέας αποτελεί το απόσταγμα των τελευταίων δυο χρόνων που έχει πραγματοποιήσει ομιλίες, συνεδρίες, και μαθήματα.

FLAMOYRHS

«Μιλάω πάρα πολύ με τον κόσμο, και κατάλαβα ότι υπάρχουν πάρα πολλά πράγματα που μας ταλαιπωρούν όλους. Πάρα πολλά κοινά θέματα. Έτσι σιγά, σιγά είδα ότι πόσες γνώσεις και μυστικά θα μας βοηθούσαν πάρα πολύ αν τα γνωρίζαμε. Π.χ. οι σχέσεις μας με τα μικρά παιδιά, με τους γονείς μας, με το τι σημαίνει όταν κάποιοι άνθρωποι δεν μπορούν να είναι ευτυχισμένοι, τι πάει στραβά ή τι δεν πάει στραβά, και γενικά είναι θέματα αυτογνωσίας τα οποία αν τα καταλαβαίναμε θα ήμασταν λίγο πιο επιεικείς με τους εαυτούς μας και λίγο πιο ήρεμοι με εμάς».

Σε ερώτησή μας για το αν είναι εύκολο να κατανοήσουμε τα θέματα που μας ταλαιπωρούν και να τα επιλύσουμε ο κ. Φλαμούρης, υποστήριξε ότι: «Είναι πάρα πολύ απλά πράγματα, τα οποία δεν μπορούμε να τα δούμε από μόνοι μας. Είναι σαν μια γυναίκα η οποία θέλει να ετοιμαστεί, χωρίς να έχει καθρέφτη. Πρέπει κάποιος λοιπόν να μας πει ορισμένα πράγματα τα οποία είναι πάρα πολύ απλά, αλλά επειδή είμαστε πάρα πολύ κοντά στον εαυτό μας δεν μπορούμε να τα δούμε από μόνοι μας. Οπότε χρειαζόμαστε κάποιον να μας τα δείξει. Όπως π.χ. το ψάρι που δεν αντιλαμβάνεται το νερό επειδή έχει συνηθίσει να ζει μέσα σε αυτό. Είναι κάτι αντίστοιχο».

Αναλύοντας όλα αυτά τα θέματα, ζητήσαμε από τον κ. Φλαμούρη την άποψη του για το αν γίνεται πιο ομαλά η κατανόηση και ίσως η επίλυση των θεμάτων που μας απασχολούν στην καθημερινότητα μέσω της βοήθειας ενός ειδικού επιστήμονα. Ο κ. Φλαμούρης από την πλευρά του εξήγησε ότι θα πρέπει κυρίως να υπάρχει κίνητρο για να συμβεί αυτό.

«Πάντα βοηθάει ο ειδικός, και ο ειδικός βοηθάει και τους ειδικούς, οπότε όλους μας, μας βοηθάει. Έχει να κάνει με το πόσο δυσφορία νιώθουμε. Δηλαδή, το κίνητρο για να πάω να δω κάποιον ειδικό είναι να νιώθω πολύ χάλια, δυστυχώς γιατί έτσι γίνεται. Μακάρι να πηγαίναμε χωρίς να νιώθαμε χάλια. Οπότε το κίνητρο για να το κάνουμε θα είναι αυτό. Ακόμη, ένα βιβλίο μπορεί να μας βάλει στην διαδικασία της αυτογνωσίας, του να ψαχτούμε λίγο παραπάνω, οπότε να μας δώσει το έναυσμα ώστε να δούμε πως ίσως κάτι μας συμβαίνει.

Το βιβλίο είναι ένα πολύ καλό κίνητρο για να ξεκουνηθούμε λίγο και να πάμε στο επόμενο στάδιο. Μόνο όμως με ένα βιβλίο δεν γίνεται σαφώς, αλλά όλα αυτά κάτι αφήνουν».

Σε ερώτησή μας για την εσωστρέφεια της κοινωνίας που παρατηρείται, αλλά και που οφείλεται αυτή η τάση, ο κ. Φλαμούρης ανέφερε ότι σίγουρα δεν οφείλεται στην οικονομική κρίση, αλλά κυρίως στην ενασχόληση με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Νομίζω ότι έχουμε γίνει πιο εσωστρεφείς λόγω των μέσω κοινωνικής δικτύωσης, διότι μας απομονώνουν. Αντίθετα, η κρίση μας έχει κάνει λιγότερο εσωστρεφείς, γιατί όταν όλοι υποφέρουμε και σε φάση που δεν είμαστε καλά ανοιγόμαστε στους άλλους ανθρώπους. Πολλές από τις ανάγκες μας πλέον καλύπτονται μέσα από το κινητό. Δηλαδή, η ανάγκη μας να συνομιλήσουμε με κάποιον, να βρούμε αναγνώριση κλπ. καλύπτονται από το κινητό.

Τότε λοιπόν, έχουμε πολύ μικρό κίνητρο για να βγούμε από το σπίτι και να μιλήσουμε με κάποιον, γιατί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να μιλάμε με δέκα ανθρώπους ταυτόχρονα, οπότε ένα μέρος των αναγκών μας καλύπτεται και έτσι δεν προσπαθούμε να βγούμε από το σπίτι. Είναι πιο εύκολο και έτσι δυστυχώς κλεινόμαστε, γιατί έχουμε μικρότερο κίνητρο να κοινωνικοποιηθούμε».

Μετά το πέρας της παρουσίασης του βιβλίου, ακολούθησε διάλογος με το κοινό που παραβρέθηκε και συμμετείχε με ερωτήσεις του στον κ. Φλαμούρη πάνω σε θέματα ψυχολογίας.

Μέσω του βιβλίου του ουσιαστικά ο κ. Φλαούρης μας συστήνει τα παρακάτω: «Πώς θα άλλαζε η ζωή σου αν το φιλαράκι σου μπορούσε να ξεκλειδώσει τα ψυχολογικά μυστικά της ζωής; Αν σε πήγαινε ένα ταξίδι, σε κέρναγε ένα καλό κρασί και απαντούσε, σε απλά ελληνικά, στα φλέγοντα ερωτήματά σου; Ερωτήματα όπως: – Τι μου λείπει και δεν νιώθω ευτυχισμένος; – Γιατί ενώ εγώ τους φροντίζω όλους, εμένα δε με φροντίζει κανένας; – Πώς μπορώ να αγαπήσω τον εαυτό μου; (στην πράξη) – Φοβάμαι τόσο την απόρριψη. Τι μπορώ να κάνω γι’ αυτό; – Τα έχω όλα στη ζωή μου. Γιατί δεν χαμογελάω; – Γιατί δεν μπορώ να βρω μια σχέση; – Γιατί δεν μπορώ να κρατήσω μια σχέση; – Γιατί δεν γίνονται σχέσεις οι έρωτές μου; Οι γονείς μου μού φέρονται σαν να είμαι παιδί. Πώς θα καταλάβουν ότι μεγάλωσα πια; Υποφέρω από μια ασθένεια. Είναι δυνατόν να είμαι ευτυχισμένος; Κάποιες φορές δεν αντέχω τα παιδιά μου. Είμαι κακός γονιός;».