Πλούσιο το πρόγραμμα των εκδηλώσεων
του 6ου «Brevet Philippi»
στις 21 Σεπτεμβρίου
Ποδηλατώντας για το περιβάλλον, το κλίμα και την κλιματική αλλαγή στο Πάρκο Φιλίππων
ΟΠΩΣ ΗΔΗ έχει δημοσιεύσει ο «Π.Τ.», που είναι και ένας από τους χορηγούς επικοινωνίας του 6ου Ποδηλατικού γύρου «Brevet Philippi», αυτός θα διεξαχθεί στις 21 Σεπτεμβρίου.
Πλέον, το 6ο κατά σειρά Brevet Φιλίππων βρίσκεται προ των πυλών. Η ποδηλατική διοργάνωση της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με την τεχνική υποστήριξη της Επιστημονικής Ομάδας “Οψόμεθα εις Φιλίππους”, έρχεται το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου, στις 8:30 το πρωί, στον Αρχαιολογικό Χώρο των Φιλίππων.
Οι συμμετέχοντες αθλητές καλούνται να διανύσουν συνολικά 210 χλμ με τα ποδήλατα τους διασχίζοντας κατά σειρά τους Δήμους Καβάλας, Δοξάτου, Δράμας, Προσοτσάνης, Νέας Ζίχνης, Αμφίπολης και Παγγαίου, με τερματισμό την κεντρική πλατεία (Πελεκανίδη) των Κρηνίδων, όπου θα τους περιμένουν πεντανόστιμες τοπικές γεύσεις και ροφήματα, μια πληθώρα μουσικών, καλλιτεχνικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων, live μουσική, χορός και παράλληλες δράσεις για μικρούς και μεγάλους.
Το φετινό θέμα της διοργάνωσης, “Κλίμα και Κλιματική Αλλαγή”, είναι μια υπενθύμιση και επίκληση προς την ίδια την κοινωνία για την ανάληψη αποφασιστικής δράσης σε περιβαλλοντικά ζητήματα. Το κλίμα του πλανήτη αλλάζει και η αλλαγή είναι ανθρωπογενής. Ο ποδηλάτης, του φετινού εικαστικού στις αφίσες, συμβολίζει αυτή τη μετάβαση από την κατάχρηση του πλανήτη και τον πόρων του σε έναν κόσμο ονειρικό όπου άνθρωπος και περιβάλλον συνυπάρχουν αρμονικά και αλληλοστηρίζονται.
Το πρόγραμμα της ποδηλατικής διοργάνωση
Στις 07.30 – 08.30 ανοίγει η γραμματεία μπροστά από τον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων. Στις 08.30 – 09.30 θα γίνει η εκκίνηση των αθλητών.
Στις 10.00 – 12.00, θα λειτουργήσει το πρώτο Checkpoint Κοκκινογείων (σημείο: Γυναικείος Συνεταιρισμός Κοκκινογείων).
Στις 12.00 -17.00 λειτουργία του Checkpoint Αμφίπολης (σημείο: Λέων Αμφίπολης).
Επίσης, στις 14.00 -21.00, λειτουργία Checkpoint Ελευθερούπολης (Σημείο: Πλατεία Ταξί).
Και τέλος από 15.00 – 22.00 θα λειτουργεί το Checkpoint Κρηνίδων (Σημείο: Πλατεία Πελεκανίδη, Κρηνίδες).
Πρόγραμμα τελετής λήξης
Η μεγάλη γιορτή για την τελετή λήξης θα διεξαχθεί από τις 17.00 έως και 23.30 στην πλατεία Πελεκανίδη στις Κρηνίδες.
Η παρουσία του προγράμματος θα γίνει από την κα. Σταυρούλα Δράμογλου, Ηθοποιός-Σκηνοθέτης, Θεατρoλόγος και μέλος της επιστημονικής ομάδας “Οψόμεθα εις Φιλίππους”.
Αναλυτικότερα το πρόγραμμα που θα ακολουθηθεί είναι:
Στις 17.00 Ζωντανή Κουζίνα για τους αθλητές από τον chef Ξενοφώντα Μπάρτζο με προϊόντα των χορηγών εταιρειών “Meat and Food” και μεγάλης αλυσίδας σούπερ μάρκετ.
Οινοποσία από τον χορηγό “Οινοποιείο Nico Lazaridi” και τραπέζι γεύσεων με εδέσματα από τους χορηγούς “Φούρνους Φελλαχίδη” και “Χρυσανθίδη”.
Στις 19.00 Τραγούδια από τη χορωδία ΑμΕΑ (“Με..νού” Δράμας)
Στις 21.00 Συναυλία με το μουσικό σχήμα “Αργαλειός”.
Ποδηλατοβόλτα
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι παράλληλες δράσεις της ποδηλατικής διοργάνωσης που περιλαμβάνουν διάφορες δράσεις για μικρούς αλλά και μεγάλους, με εκπαιδευτικά προγράμματα, δημιουργικά, καλλιτεχνικά και αθλητικά εργαστήρια σχετικά με το ποδήλατο, το περιβάλλον, την κλιματική αλλαγή και την ιστορία του τόπου.
Αναλυτικότερα, οι δράσεις αυτές περιλαμβάνουν “Ποδηλατοβόλτα από την Ιστορία…στην Προϊστορία” από την Εθελοντική Ομάδα Ποδηλατών “WishWheelWin (Πεταλιές με Στόχο και Σκοπό)” του Πολιτιστικού Συλλόγου Κηπούπολης – Καλαμίτσας. ( WishWheelWin )
Αφετηρία: Πάρκινγκ του Αρχαιολογικού Χώρου Φιλίππων και τερματισμός: Πλατεία Κρηνίδων (Πελεκανίδη).
Η ποδηλατοβόλτα ξεκινάει από τις Κρηνίδες με προορισμό την Ορθόπετρα (Ντικιλί Τας), ένα ποδηλατικό ταξίδι από την ιστορία στην προϊστορία της περιοχής μας. Αφετηρία της είναι το parking του Αρχαιολογικού Χώρου Φιλίππων και τερματισμός η Πλατεία Πελεκανίδη όπου μπορείτε να ξεκουραστείτε και να παρακολουθήσετε τις υπόλοιπες εκδηλώσεις του Brevet Φιλίππων.
Η ποδηλατοβόλτα αφορά στη διαδρομή 2.3 χλμ (μαζί με την επιστροφή) με στάση στην Ορθόπετρα. Στη δράση μπορούν να συμμετάσχουν άτομα ηλικίας 6 ετών και άνω με τα δικά τους ποδήλατα. Οι ανήλικοι θα πρέπει να συνοδεύονται από τον κηδεμόνα τους ή συμπληρώνοντας μια Υπεύθυνη Δήλωση την ίδια ημέρα για τη συμμετοχή τους στην ποδηλατοβόλτα. Στόχος αυτής της όμορφης δράσης είναι να ταξιδέψει τους συμμετέχοντες στη γύρω περιοχή και να μας ευαισθητοποιήσει σε θέματα βιώσιμης κινητικότητας.
Για την ορθότερη διοργάνωση της δράσης προτείνεται όλοι οι ενδιαφερόμενοι να δηλώσουν συμμετοχή και να λάβουν τα ατομικά μέτρα προστασίας (κράνος, γάντια κλπ).
Η συμμετοχή στην ποδηλατοβόλτα είναι δωρεάν και οι συμμετοχές μπορούν να φτάνουν τις 40. Ηλικία 6 ετών και άνω, στις 17.00 – 18.00 από το πάρκινγκ του Αρχαιολογικού χώρου Φιλίππων.
Προστατεύω τον πλανήτη
Μια δεύτερη παράλληλη δράση, είναι αυτή με κεντρικό τίτλο: «Προστατεύω τον πλανήτη, θέλω έναν όμορφο κόσμο» μέσα από το Παραμύθι από την ομάδα Μελέτης, Διατήρησης και Διάδοσης του Λαϊκού Παραμυθιού και Παιχνιδιού “Οι Παραμυθάδες” και την εικαστικό Εριέττα Γραμμένου (ΠΑΡΑΜΥΘΑΔΕΣ)
Υπεύθυνη Δράσης: Ελένη Ιωαννίδου, μέλος της Επιστημονικής Ομάδας «Οψόμεθα Εις Φιλίππους»
«Ο πλανήτη μας, έχει δεχτεί καταστροφικές συνέπειες εξαιτίας της ρύπανσης του περιβάλλοντος και της κλιματικής αλλαγής. Οι άνθρωποι δεν τον φροντίζουν, δεν τον προστατεύουν. Τα ζώα τον έχουν εγκαταλείψει. Βρίσκεται, πλέον, σε απόγνωση!! Οι μόνοι που μπορούν να τον σώσουν είναι οι φίλοι του, οι ποδηλάτες. Κάποιος, λοιπόν, από αυτούς, ξεκινάει ένα ταξίδι στον ουρανό, στα δάση και στις θάλασσες για να φέρει πίσω στον τόπο τους, τα τρομαγμένα ζώα. Λένε, πως τα έχουν κρύψει πολύ καλά οι Παραμυθάδες!!! Όταν ο ποδηλάτης τα ανακαλύψει και τους ζητήσει να επιστρέψουν εκεί όπου ζούσαν πρώτα, ποιους όρους θα του θέσουν;»
Οι αγαπημένοι μας φίλοι που θα συμμετάσχουν, αρχικά, θα διακοσμήσουν με ανακυκλώσιμα υλικά τη μάσκα τους, η οποία θα παριστάνει έναν από τους τρεις ήρωες που θα υποδυθούν κατά τη διάρκεια του θεατρικού δρώμενου. Στη συνέχεια, οι Παραμυθάδες θα τους παρασύρουν σε τρεις παραμυθένιους κόσμους, του ουρανού, του δάσους και της θάλασσας.
Πρόκειται για έναν συνδυασμό δράσεων με στόχο την καλλιέργεια της φαντασίας, της δημιουργικότητας, την ανάπτυξη λόγου και επιχειρημάτων, την ευαισθητοποίηση πάνω σε θέματα περιβάλλοντος, την απόλαυση που προσφέρουν τα παραμύθια, και το σημαντικότερο, τη χαρά της συνεργασίας και του ομαδικού παιχνιδιού.
Η συμμετοχή είναι δωρεάν και αριθμός συμμετεχόντων μέχρι 40 άτομα. Ηλικία 5-12 ετών. Ώρες 17.00 – 19.00 πλατεία Πελεκανίδη, Κρηνίδες.
Δημιουργική ανακύκλωση
Τρίτη παράλληλη δράση, είναι η Δημιουργική Ανακύκλωση: Μεταμορφώνοντας παλιά ρούχα σε ελπίδα για έναν καλύτερο πλανήτη από την Northern Lights Aid (NLA), μια ελληνική ΜΚΟ που δραστηριοποιείται στην Καβάλα, Ελλάδα και επικεντρώνεται στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των προσφύγων που διαμένουν σήμερα στη χώρα. (Northern Lights AID)
Το εργαστήριο δημιουργικής ανακύκλωσης υλικών από τη Northern Lights Aid έχει σκοπό να φέρει κοντά το κοινό με την περιβαλλοντική βιωσιμότητα, δίνοντας έμφαση στη θετική επίδραση που έχει η ανακύκλωση στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.
Το εργαστήριο επανάχρησης, προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία να μάθετε πώς να επαναπροσδιορίσετε δημιουργικά τα χρησιμοποιημένα ρούχα και διάφορα άλλα υλικά αγαθά, μετατρέποντας τα σε μοναδικά έργα τέχνης. Μέσα από μια σειρά πρακτικών δραστηριοτήτων, οι συμμετέχοντες θα εξερευνήσουν καινοτόμες τεχνικές ώστε να μετατρέψουν τα καθημερινά αντικείμενα σε βιώσιμες καλλιτεχνικές δημιουργίες, προωθώντας την περιβαλλοντική συνείδηση και ενθαρρύνοντας όλους να φροντίζουν τη μητέρα γη.
Σας περιμένουμε για μια διασκεδαστική και εμπνευσμένη εμπειρία που συνδυάζει τη δημιουργικότητα με τη δέσμευση για την προστασία του πλανήτη μας και τη μείωση των απορριμμάτων!
Συμμετοχή δωρεάν έως 20 άτομα. Ηλικίες από 6 έως 17 ετών, ώρες 18.00-20.00 πλατεία Πελεκανίδη, Κρηνίδες.
Προβολή ταινίας
Επίσης, στις 20.00 θα γίνει προβολή της ταινίας μικρού μήκους “Lumen” (20′) της Ειρήνης Τζούλια και συζήτηση με τον Φωτογραφικό Όμιλο Καβάλας από τον ΦΟΚ. Ώρα προβολής: 20:00, Διάρκεια 20’
Η μικρού μήκους ταινία “Lumen” της Ειρήνης Τζούλια αφορά στην πυρκαγιά στο Μάτι Αττικής. Η σκηνοθέτης, κόρη θύματος και διασωθείσα η ίδια, μας συγκινεί και περνά από την προσωπική σφαίρα στη συλλογική ενσυναίσθηση, αποδίδοντας σεβασμό στα θύματα και στις οικογένειές τους.
Η σκηνοθεσία λιτή, με ευαισθησία, με μια φωτογραφία που καθρεφτίζει τη βία της φωτιάς και την ακινησία των συνεπειών της. Πέρα από την καταγραφή της τραγικής καταστροφής, η ταινία αποκαλύπτει τη δύναμη της εικόνας να αποτυπώνει και να προξενεί συναισθήματα και σκέψεις.
Η σκηνοθέτης θα μοιραστεί την ταινία της μαζί μας ως προσωπική μαρτυρία και ως έργο τέχνης, για μια σφοδρή περιβαλλοντική καταστροφή, που δρα επιβαρυντικά ως προς την κλιματική κρίση και τις ζωές μας και δυστυχώς επαναλαμβάνεται. Στο τέλος της προβολής, θα ακολουθήσει συζήτηση με τον Φωτογραφικό Όμιλο Καβάλας.
Συμμετοχή δωρεά και ομάδα μέχρι 20 άτομα.