“Ποδόσφαιρο και συναισθήματα”
Άκρως ενδιαφέρουσα
η 1η επιμορφωτική εκδήλωση
της ακαδημίας «Οι Βόρειοι» Δράμας
Στ. Βεργέτης: «Οι γονείς πρέπει μόνο να υποστηρίζουν και να ενθαρρύνουν τα παιδιά τους. »
Γιάννη Κιοσίδη
Όσοι γονείς και προπονητές, αλλά και μικροί αθλητές του ποδοσφαίρου ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Ακαδημίας Ποδοσφαίρου «Οι Βόρειοι» Δράμας, για την 1η επιμορφωτική συνάντηση με θέμα «Ποδόσφαιρο και συναισθήματα», αναμφισβήτητα βγήκαν κερδισμένοι. Η 1η επιμορφωτική συνάντηση, μίας σειράς εκδηλώσεων της ακαδημίας ποδοσφαίρου «Οι Βόρειοι», πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στην αίθουσα του Επιμελητηρίου. Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο προπονητής της Δόξας, κ. Στάικος Βεργέτης. Σημαντική ήταν η παρουσία γονέων και μικρών αθλητών, αλλά και ιδιαίτερα της ακαδημίας της Νέας Αμισού, απ’ όπου γονείς και προπονητές παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την εκδήλωση.
Ο τεχνικός της Δόξας, κ. Βεργέτης δέχθηκε την πρόσκληση της Ακαδημίας με μεγάλη του χαρά, αφού το ενδιαφέρον του για τα τμήματα υποδομής και τους μικρούς ποδοσφαιριστές είναι έμπρακτο. Έχει παρακολουθήσει αρκετές προπονήσεις τμημάτων σε διάφορες ακαδημίες της Δράμας, κίνηση που απορρέει όχι μόνο από την αγάπη του για τα μικρά παιδιά, αλλά και από τη φιλοσοφία του, ότι ένας προπονητής μεγάλης ομάδας πρέπει να έχει πάντα το βλέμμα του στραμμένο στις ακαδημίες για να μπορεί να κάνει τις επιλογές του όσο γίνεται πιο δίκαια.
Την έναρξη της εκδήλωσης έκανε ο προπονητής της ακαδημίας «Οι Βόρειοι» Δράμας, κ. Πασχάλης Δημαρίδης, ο οποίος χαιρέτησε την εκδήλωση και παρουσίασε τον κεντρικό ομιλητή, κ. Στάικο Βεργέτη.
Σε δηλώσεις του στον «Π.Τ.» ο κ. Δημαρίδης μίλησε για τη φιλοσοφία της ακαδημίας, αλλά και για το πώς ξεκίνησε η ιδέα υλοποίησης της σειράς αυτών των εκδηλώσεων. Συγκεκριμένα, ο κ. Δημαρίδης τόνισε μεταξύ άλλων: «Στο πλαίσιο των δράσεών μας, αρχικά σκεφτόμασταν να κάνουμε ενδοσυλλογικές επιμορφώσεις με εισηγήσεις προπονητών, αλλά ακόμη και γονέων, χωρίς απαραίτητα το θέμα να είναι το ποδόσφαιρο. Η 1η επιμορφωτική συνάντηση με θέμα «Ποδόσφαιρο και συναισθήματα», προέκυψε όταν μία μέρα δεχθήκαμε την ευχάριστη έκπληξη να παρακολουθήσει τις προπονήσεις των τμημάτων μας ο προπονητής της Δόξας, κ. Στάικος Βεργέτης. Γνωρίζαμε βέβαια πολύ καλά ότι ο κ. Βεργέτης εκφράζει με κάθε τρόπο το ενδιαφέρον του για τα τμήματα υποδομής.
Ο κ. Στάικος Βεργέτης παρακολούθησε την προπόνηση των «Βορείων», συζήτησε με τους γονείς και με το τέλος της προπόνησης μίλησε στα παιδιά. Η σεμνότητα, το ενδιαφέρον που έδειξε, όχι ως επαγγελματίας προπονητής, αλλά ως πατέρας, μας έδωσε το ερέθισμα να κάνουμε την 1η επιμορφωτική συνάντηση ανοιχτή προς όλους. Έτσι στείλαμε ανοιχτή πρόσκληση σε όλες τις ακαδημίες του Νομού.
Θεωρώ ότι η Δράμα, αλλά και το ελληνικό ποδόσφαιρο τέτοιους προπονητές χρειάζεται, σαν τον κ. Βεργέτη. Χρειάζεται νέους, Έλληνες ταλαντούχους προπονητές με πραγματικό ενδιαφέρον για το σύλλογο που δουλεύουν και όχι να νοιάζονται μόνο για το πώς θα αφήσουν θετικό όνομα για τον εαυτό τους».
Ρωτήσαμε τον κ. Δημαρίδη για την ανάπτυξη των ακαδημιών τα τελευταία χρόνια, αλλά κυρίως για το πώς κρίνει τις συμπεριφορές που συναντά κανείς, είτε αυτές προέρχονται από γονείς, είτε από προπονητές. «Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολλά θετικά βήματα στα τμήματα υποδομής του ποδοσφαίρου, αλλά παράλληλα συναντάμε αρκετά συχνά συμπεριφορές που μας γυρνάνε πολλά χρόνια πίσω. Το θέμα συμπεριφοράς είτε γονέων, είτε προπονητών, είτε παραγόντων είναι πολύ μεγάλο και δυστυχώς είναι ένας τομέας στον οποίο πάσχουμε. Υπάρχουν πολλά που πρέπει να αλλάξουν και το πρώτο και βασικότερο είναι αυτό στο οποίο αποσκοπούμε εμείς είναι η παιδεία και η αθλητική παιδεία. Το πώς αντιμετωπίζουμε τον αθλητισμό, το πώς αντιμετωπίζουμε την ενασχόληση των παιδιών με το άθλημα πρέπει να το δούμε από μία τελείως διαφορετική οπτική γωνία».
Ποιο είναι το μήνυμα προς τους γονείς που θέλει να «περάσει» η ακαδημία «Οι Βόρειοι», το οποίο απορρέει από τη φιλοσοφία της ακαδημίας και αποτέλεσε το έναυσμα για την υλοποίηση αυτών των εκδηλώσεων; Ο κ. Δημαρίδης μας απαντά: «Το μήνυμά μας προς τους γονείς, σύμφωνα με τη φιλοσοφία μας είναι το εξής: Αν πιστεύει ένας γονέας πως ο γιος του είναι ο νέος Μέσι ή ο νέος Ρονάλντο, αν πιστεύει ότι ο γιος του θα ζήσει επαγγελματικά παίζοντας ποδόσφαιρο και θα αποκατασταθεί επαγγελματικά, αν νομίζει ότι ο γιος του και η ομάδα του σε κάθε παιχνίδι πρέπει μόνο να νικάει, τότε να τον πάει σε μία από τις πολλές και καλές ακαδημίες που υπάρχουν στην πόλη μας. Αν όμως ο γονέας θέλει ο γιος του να ενταχθεί σ’ ένα κοινωνικό σύνολο, να εκπαιδευτεί, να νιώθει ευχάριστα, να αντιμετωπίζεται ισότιμα, δίκαια, να αθλείται χωρίς την πίεση του αποτελέσματος, τότε ίσως να είμαστε εμείς οι κατάλληλοι άνθρωποι. Αυτή είναι η προσέγγισή μας και αυτό πιστεύω ότι πρέπει να γενικευτεί, γιατί ελάχιστα παιδιά θα παίξουν επαγγελματικά ποδόσφαιρο και θα κερδίσουν χρήματα. Όλα τα υπόλοιπα παιδιά έχουν πάρα πολλά να κερδίσουν με την ενασχόλησή τους με τον αθλητισμό και το ποδόσφαιρο».
Κατά την παρουσία μας στην εκδήλωση είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε και με τον προπονητή της Δόξας, κ. Στάικο Βεργέτη, από τον οποίο ζητήσαμε να μας παρουσιάσει επιγραμματικά την άποψή του γύρω από τον τρόπο λειτουργίας των ακαδημιών.
«Κατά την ενασχόλησή μου με τις ακαδημίες πριν γίνω προπονητής σε επαγγελματικό επίπεδο, αλλά και ακόμα και τώρα, δεν παύω να είμαι πέρα από προπονητής και πατέρας. Αυτά που λέμε και θέλουμε και απαιτούμε από τους γονείς, πρέπει να τα πράττουμε κι εμείς όταν είμαστε γονείς. Απευθύνομαι σε παιδάκια και σε γονείς έχοντας κι εγώ παιδιά που παίζουν ποδόσφαιρο. Πρωταρχικός ρόλος του πατέρα στο ποδόσφαιρο, όπως και στη ζωή γενικότερα, είναι να υποστηρίζει τη δραστηριότητα των παιδιών του και την επιλογή τους να παίξουν ποδόσφαιρο ή οποιαδήποτε άλλη επιλογή και απλά να τους παρέχει αυτά που πρέπει για να στηρίξει αυτή την επιλογή τους. Δεν θα έπρεπε να γινόμαστε καταπιεστικοί, δεν θα έπρεπε να ζούνε τα παιδιά μας μέσα στην κριτική μας. Τα παιδιά την ώρα που είναι μέσα στο γήπεδο, είναι του προπονητή και οι γονείς πρέπει μόνο να τα υποστηρίζουν και να τα ενθαρρύνουν.
Ως πατέρας, φροντίζω πρωτίστως με τη συμπεριφορά μου να δίνω το παράδειγμα. Όταν π.χ. το παιδί μου παίζει σ’ έναν αγώνα, κάθομαι στις κερκίδες, το καμαρώνω, όπως και τα υπόλοιπα παιδάκια, δεν μιλάω, δεν κατευθύνω, δεν δίνω οδηγίες. Εκείνη την ώρα το παιδί μου είναι ποδοσφαιριστής και έχει τον προπονητή του. Εκεί πρέπει να παραμείνει η σχέση τους στην οποία δεν πρέπει να εμπλακώ ακόμη κι αν είμαι προπονητής.
Δυστυχώς οι γονείς πολλές φορές μπλέκουν την αγάπη για το παιδί του με κάτι που φαντάζονταν ότι θα ήθελαν να είναι το παιδί τους. Φυσικά ο κάθε πατέρας θα ήθελε για το παιδί του να γίνει ο νέος Μέσι. Αυτό όμως είναι πολύ σπάνιο να συμβεί. Πρέπει να το αποδεχθούμε πρώτα σαν παιδί, με τα λάθη του, με τις αδυναμίες του, με τα ποδοσφαιρικά του ελαττώματα. Να αποδεχθούμε ότι αυτές είναι οι δυνατότητες του παιδιού μας και να το ενθαρρύνουμε να προχωρήσει όσο πιο ψηλά μπορεί».
Τι θα συμβούλευε ο κ. Βεργέτης ένα παιδί που επιθυμεί να ξεκινήσει να ασχολείται με το ποδόσφαιρο; Η πρώτη κουβέντα του κ. Βεργέτη ήταν πρωτίστως το παιδί να μην παρατήσει ποτέ τα διαβάσματά του και το σχολείο του, για το ποδόσφαιρο. «Οι πρώτες συμβουλές που θα έδινα σ’ ένα παιδί που θέλει να ξεκινήσει την ενασχόλησή του με το ποδόσφαιρο είναι να μην παρατήσει ποτέ τα διαβάσματά του και το σχολείο του για το ποδόσφαιρο. Το ποδόσφαιρο είναι μια πολύ ωραία δραστηριότητα, σε «προπονεί» ώστε να βγεις στο στίβο της ζωής γενικότερα, άλλωστε αυτή είναι και η ουσία της ομιλίας σ’ αυτή την εκδήλωση. Το ποδόσφαιρο σε εξασκεί στη θλίψη μιας χαμένης ευκαιρία, σ’ ένα γκολ που θα δεχθείς, ώστε να σταθείς και πάλι στα πόδια σου και να πάρει τη ζωή στα χέρια σου μέσα από τις δυσκολίες. Στο ποδόσφαιρο το παιδί αντιμετωπίζει δυσκολίες, όπως θα αντιμετωπίσει και στη ζωή».
Σε ερώτησή μας για το αν πιστεύει ο κ. Στάικος Βεργέτης ότι υπάρχουν ταλέντα σήμερα στις ακαδημίες της Δράμας, δεδομένου ότι έχει παρακολουθήσει προπονήσεις παιδιών στις περισσότερες απ’ αυτές, ο προπονητής της Δόξας μας εξήγησε: «Σαν προπονητής και σαν άνθρωπος έχω πάντα την πεποίθηση ότι σ’ έναν σύλλογο που πας, υπάρχει παρελθόν – η ιστορία του συλλόγου – υπάρχει το παρόν, δηλαδή το ρόστερ της ομάδας και υπάρχει και το μέλλον που είναι οι ακαδημίες. Οφείλει ο κάθε προπονητής και πρέπει να το κάνει, να έχει το βλέμμα του στραμμένο στις ακαδημίες, να έχει επίγνωση των παιδιών που απαρτίζουν κάποια στρώματα των ακαδημιών πιο μεγάλα ηλικιακά για να είναι δίκαιος μετά στις επιλογές του, πιο παιδί θα τραβήξει στην μεγάλη ομάδα και γιατί.
Υπάρχουν λοιπόν ταλέντα στη Δράμα, υπάρχει ταλέντο παντού. Πρέπει όμως ο προπονητής να ασχοληθεί με αυτό το ταλέντο και να το αξιοποιήσει κατάλληλα κάνοντας σωστές επιλογές. Σίγουρα δε θα γίνουν όλα τα παιδιά παίκτες στην πρώτη ομάδα της Δόξας Δράμας. Πρέπει να επιλέξουμε όμως αυτά που πραγματικά αξίζουν, κάτι που είναι δίκαιο και γι’ αυτά παιδιά, αλλά και για τα υπόλοιπα».