Μετά από το νέο νομοσχέδιο για την Παιδεία
Ποιες αλλαγές μπορούν να επέλθουν
στα Πανεπιστημιακά Τμήματα της Δράμας
με την ενσωμάτωσή τους στο ΔΠΘ;
Η αναδιάρθρωση του Τμήματος Δασολογίας και η αλλαγή τίτλου στο Τμήμα Οινολογίας
Του Θανάση Πολυμένη
ΤΟ ΝΕΟ νομοσχέδιο για την Παιδεία, είναι ήδη έτοιμο και σε λίγο καιρό θα κατατεθεί στη Βουλή. Ανάμεσα στα άλλα, προβλέπει αλλαγές και στα δύο Πανεπιστημιακά Τμήματα του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος (ΔΙΠΑΕ) που βρίσκονται στη Δράμα.
Πρόκειται για δύο Τμήματα της Γεωτεχνικής Σχολής: Το ένα είναι το Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος και το άλλο της Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας.
Τα δύο Τμήματα έχουν έδρα τη Δράμα, απ’ όταν ακόμα ανήκαν στο ΤΕΙ Αν. Μακεδονίας – Θράκης μαζί με άλλα που είχαν έδρα την Καβάλα. Στο διάστημα αυτό μεταφέρθηκαν στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος και τώρα αναμένεται να φύγουν από εκεί και να ενταχθούν στη δύναμη του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.
Η κυβέρνηση και μετά από παλαιότερες ανακοινώσεις που είχε κάνει δημόσια ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε υποσχεθεί να κάνει το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (ΔΠΘ), το τρίτο μεγαλύτερο πανεπιστημιακό ίδρυμα στην Ελλάδα.
Και ο στόχος είναι το ΔΠΘ να επεκταθεί γεωγραφικά και να καταλάβει όλη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης για πολλούς λόγους.
Τόσο για να είναι ένα ισχυρό πανεπιστημιακό ίδρυμα, όσο και για να εδραιώσει και να ενισχύσει την ίδια την Περιφέρεια ΑΜΘ για καθαρά εθνικούς λόγους. Αυτό νομίζω ότι είναι ιδιαίτερα κατανοητό.
Η ενσωμάτωση στο ΔΠΘ
Σύμφωνα με το νέο σχεδιασμό, τα δύο Τμήματα της Δράμας, αναμένεται να ενσωματωθούν στο ΔΠΘ και να αποτελέσουν μέρος της δύναμής του, όπως βέβαια και τα πανεπιστημιακά Τμήμα που λειτουργούν στην Καβάλα.
Στην τελευταία συνάντηση του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη με τον πρύτανη του ΔΠΘ Φώτη Μάρη, ο πρώτος χαρακτήρισε λογικό το σχέδιο απορρόφησης από το ΔΠΘ των τμημάτων της Καβάλας και της Δράμας του ΔΙΠΑΕ.
Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι, το ΔΙΠΑΕ έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη, άρα βρίσκεται στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Άρα τα Τμήματα της Δράμας και της Καβάλας έχουν πανεπιστημιακή έδρα εκεί.
Εφόσον τα δύο Τμήματα της Δράμας και τα άλλα της Καβάλας απορροφηθούν από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, τότε θα έχουμε έδρα στην Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης. Ουσιαστικά τη φυσική τους έδρα.
Το πλεονέκτημα είναι ότι θα μπορούν να χρηματοδοτηθούν άμεσα από την φυσική και γεωγραφική του Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης και άρα αυτό είναι καλύτερο.
Με την ένταξη των Τμημάτων της Δράμας και της Καβάλας, το Δημοκρίτειο ισχυροποιείται ακόμα περισσότερο και αυτό σημαίνει ότι θα έχει περισσότερα κονδύλια σε γενικό πλαίσιο κάτι που επίσης θεωρείται θετικό. Αυτό θα μπορούσε να βοηθήσει σημαντικά για παράδειγμα, όσον αφορά τις κτιριακές εγκαταστάσεις της Δράμας, οι οποίες σήμερα – είναι αλήθεια – ότι χρειάζονται μια επείγουσα ανανέωση και ανακαίνιση. Και θα μπορούσε αυτό να γίνει μέσα από ένα πρόγραμμα ΕΣΠΑ της Περιφέρειας ΑΜΘ.
Άλλωστε, μην ξεχνάμε ότι το αίτημα ώστε τα Τμήματα της Δράμας να ενταχθούν στο Δημοκρίτειο είναι αρκετά παλαιό, από την εποχή που επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ, είχαν καταργηθεί τα ΤΕΙ και όλα μετεξελίχθηκαν σε πανεπιστημιακά Τμήματα.
Μιλώντας στο Υπουργικό Συμβούλιο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης είπε: «Ισχυροποιούμε πολύ το Δημοκρίτειο. Δημιουργούμε έναν πανίσχυρο περιφερειακό πυλώνα στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, με ίδρυση νέων Τμημάτων και απορρόφηση υφιστάμενων από το Διεθνές Πανεπιστήμιο, ώστε το ΔΠΘ να γίνει ουσιαστικά ο μόνος πανεπιστημιακός πυλώνας», και εξήγησε ότι η επέκταση αυτή ακουμπά σε λόγους όχι μόνο εκπαιδευτικούς, σε συνεργασία με την Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης, αλλά κι εθνικούς, προς στήριξη της ακριτικής Περιφέρειας ΑΜΘ.
Ο δικαιολογημένος φόβος
Υπάρχει βέβαια εδώ και ένας δικαιολογημένος φόβος, ότι τα δύο Τμήματα της Δράμας θα κλείσουν και θα μεταφερθούν σε άλλες πόλεις της Περιφέρειας ΑΜΘ.
Αν και δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο προς το παρόν, ο φόβος είναι δικαιολογημένος, μιας και τόσο μεγάλες αλλαγές, μπορεί να οδηγήσουν σε μια διαφορετική από τη σημερινή, κατάσταση.
Αν και εδώ ισχύει αυτό που λέμε, κράτα μικρό καλάθι, εντούτοις το νομοσχέδιο αναφέρεται μόνο στην ενσωμάτωση και όχι στο κλείσιμο των Τμημάτων της Δράμας. Ενσωμάτωση δεν σημαίνει και κλείσιμο των Τμημάτων.
Σύμφωνα πάντως με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι σήμερα, το Τμήμα Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας στη Δράμα μετονομάζεται σε Τμήμα Αμπελουργίας & Οινολογίας και ενσωματώνεται στο ΔΠΘ.
Κινδυνεύει το Τμήμα Δασολογίας της Δράμας;
Όμως, το Τμήμα Δασολογίας & Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος Δράμας αναμένεται να αναδιαρθρωθεί κι έπειτα να ενσωματωθεί στο ΔΠΘ. Για το τι ακριβώς σημαίνει αυτή η αναδιάρθρωση, είναι ένα ζήτημα, μιας και προς το παρόν δεν υπάρχουν σαφείς ενδείξεις.
Βασικά υπάρχει ένα ζήτημα με το Τμήμα Δασολογίας για το πώς ακριβώς θα αναδιαρθρωθεί και τι μπορεί να σημαίνει αυτό άμεσα, αλλά και σε βάθος χρόνου. Αυτή την ώρα, το ΔΠΘ έχει ήδη ένα Τμήμα Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων.
Το Δημοκρίτειο, διαθέτει μια Σχολή Επιστημών Γεωπονίας και Δασολογίας, όπου περιλαμβάνονται το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης με έδρα την Ορεστιάδα, και το Τμήμα Δασολογίας, Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων το οποίο επίσης έχει έδρα την Ορεστιάδα.
Η λογική με την οποία γίνεται σήμερα η ενίσχυση του Δημοκριτείου, βασίζεται σε εθνικούς λόγους, γι’ αυτό και δεν θα μπορούσε μάλλον να κλείσει κάποιο από τα Τμήματα της Ορεστιάδας.
Στη Δράμα, ακούγονται ήδη φωνές περί του ότι το Τμήμα Δασολογίας μπορεί να κλείσει, αν όχι άμεσα, αλλά σε βάθος χρόνου.
Τι μπορεί να σημαίνει όμως το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του Τμήματος της Δράμας; Σημαίνει ότι θα μπορεί να αλλάξει λίγο ή περισσότερο, να μεταβληθεί το γνωστικό αντικείμενο του Τμήματος, να υπάρξει κάτι κοινό μεταξύ των άλλων Τμημάτων; Να γίνει κάτι διαφορετικό με τα άλλα;
Πάντως, ένα από τα θετικά σημεία είναι ότι αναμένεται να αξιοποιηθούν οι υποδομές του δασικού χωριού στην Ελατιά Δράμας, ενώ παράλληλα θα λειτουργήσει εκεί το διεθνές κέντρο Περιβαλλοντικής και Αθλητικής Εκπαίδευσης και Έρευνας.
Προς το παρόν το πρόβλημα είναι ότι όλα αυτά γίνονται σχετικά γρήγορα, σχετικά βιαστικά και χωρίς να υπάρξει μια κάποια συζήτηση – κυρίως στις τοπικές κοινωνίες. Θυμόμαστε παλαιότερα, όταν ήταν τα δύο Τμήματα της Δράμας να ενταχθούν στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος, είχαν γίνει Δημοτικά Συμβούλια και συνάξεις και συζητήσεις. Σήμερα δεν έχει τίποτα τίποτα απ’ όλα αυτά. Τι θα κάνουν οι τοπικοί αιρετοί άρχοντες της Δράμας. Θα δουν αν η Δράμα τελικά απ’ όλα αυτά κερδίζει ή χάνει κάτι;