Κατατέθηκε η πρώτη φάση στη Διαχειριστική Αρχή ΑΜΘ
Ποιο είναι το νέο Β.Α.Α. της Δράμας
για την ανάπλαση της πλατείας
Ελευθερίας και του δημοτικού κήπου
Έργο συνολικού προϋπολογισμού 20.724.000 ευρώ – Ουσιαστικά το όλο έργο θα διαχειριστεί η νέα δημοτική αρχή Δράμας, αλλά και η νέα περιφερειακή αρχή ΑΜΘ
Του Θανάση Πολυμένη
ΞΕΚΙΝΗΣΕ πλέον η πρώτη φάση για την ένταξη του νέου έργου του ΒΑΑ για το Δήμο Δράμας, η οποία περιλαμβάνει την αρχική πρόταση της νέας Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, συνολικού προϋπολογισμού μέχρι στιγμής 20.724.000 ευρώ.
Την βασική ανακοίνωση της κατάθεσης της πρότασης έκανε χθες στο διαδικτυακό του λογαριασμό ο δήμαρχος Δράμας κ. Μαμσάκος σημειώνοντας ότι, «η Δράμα αλλάζει… με μεγάλα έργα υποδομής, με εξωστρέφεια, με συνεργασίες ανάπτυξης. Το νέο ΒΑΑ, είναι ένα εμβληματικό έργο, το οποίο θα αναβαθμίσει το κέντρο της πόλης μας».
Ο «Π.Τ.» παρακολουθεί την πορεία των πρώτων ανακοινώσεων του έργου, το οποίο ολοκληρωμένα παρουσιάστηκε για πρώτη φορά, μέσα από μια μεγάλη συζήτηση που είχε γίνει στο Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας στις 17 Μαΐου. Σ’ εκείνη την παρουσίαση μάλιστα, παρών ήταν και ο πρόεδρος της εταιρείας Raycap, ο Δραμινός επιχειρηματίας κ. Αποστολίδης, ενώ η κεντρική παρουσίαση είχε γίνει από τον επίσης Δραμινό πανεπιστημιακό καθηγητή κ. Κότιο.
Πρόκειται για ένα πραγματικά μεγάλο έργο, τόσο σε περιοχή παρέμβασης, όσο και σε προϋπολογισμό και ίσως είναι από τα μεγαλύτερα έργα Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης που κατατίθενται μέχρι τώρα από το ΕΣΠΑ ΑΜΘ 2021-2027.
Οι μελέτες έχουν γίνει με δωρεά της εταιρείας Raycap, από το γραφείο των (Design Team Foster+Partners H. Pangaloy & Associates) του Νόρμαν Φόστερ με έδρα το Λονδίνο.
Σε πρώτη φάση, έχει κατατεθεί η γενική στρατηγική του έργου, ποιο θα είναι το εταιρικό σχήμα μέσα από το οποίο θα προχωρήσει, κάποιες μελέτες των βασικών έργων και ορισμένα τεχνικά δελτία, χαρακτηριστικά στοιχεία για το βασικό φυσικό αντικείμενο και ο προϋπολογισμός του έργου.
Όλο αυτό γίνεται ώστε να μπορέσει να προχωρήσει στη διαδικασία η πρώτη φάση προς την πλήρη ένταξη στο Διαχειριστικό Πρόγραμμα ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης.
Για να μπορέσει το έργο να ενταχθεί πλήρως στο νέο ΕΣΠΑ, θα πρέπει να υπάρξει διαβούλευση, να γίνει συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, απ’ όπου θα μπορέσουν να υπάρξουν οι όποιες αλλαγές στον τελικό σχεδιασμό και τέλος να πάρει την τελική έγκριση από το σώμα.
Τι προβλέπει το νέο ΒΑΑ
Από την παρουσίαση που είχε γίνει τον περασμένο Μάιο, το έργο του νέου ΒΑΑ, προβλέπει την πλήρη αλλαγή της πλατείας Ελευθερίας, τη συνένωση με πεζόδρομο της πλατείας με το δημοτικό κήπο ως ένα συνεχόμενο τοπίο και βέβαια την πλήρη αλλαγή του δημοτικού κήπου.
Αναλυτικότερα, για την πλατεία Ελευθερίας, αναφέρεται κατ’ αρχάς η σύνδεσή της με το δημοτικό κήπο και τον ευρύτερο αστικό ιστό. Επέκταση του αξιοποιήσιμου χώρου της πλατείας Ελευθερίας. Εξασφάλιση προσβασιμότητας για όλους. Δημιουργία αμφιθεατρικής διαμόρφωσης για επαναφορά εκδηλώσεων, ενίσχυση φυτεύσεων και διασφάλιση υποδομών υδροσυλλογής υδάτων.
Για την οδό Εθνικής Αμύνης προβλέπεται η διαπλάτυνση των πεζοδρομίων, η εξασφάλιση προσβασιμότητας για όλους, η μεταφορά του χώρου στάθμευσης ταξί, η ενίσχυση υφιστάμενων φυτεύσεων, χρήση τοπικών υλικών και δημιουργία υποδομών υδροσυλλογής υδάτων.
Αναφορικά με το δημοτικό κήπο, προβλέπεται η σύνδεσή του με την πλατεία Ελευθερίας και γενικότερα την πόλη, η δημιουργία διαμπερών κινήσεων, εξασφάλιση προσβασιμότητας για όλους και επέκταση ορίου του δημοτικού κήπου. Επίσης, ανάδειξη στοιχείων του νερού, ενίσχυση υφιστάμενων φυτεύσεων και παντού χρήση τοπικών υλικών στα μονοπάτια και στους χώρους συγκέντρωσης του πάρκου.
Ένα χαρακτηριστικό της όλης μελέτης και του σχεδιασμού, είναι και ο φωτισμός. Για κάθε χώρο ο φωτισμός θα είναι διαφορετικός, τόσο στο δημοτικό κήπο, όσο και στην Εθνικής Αμύνης αλλά και στην πλατεία Ελευθερίας.
Τα προβλήματα
Από τα ζητήματα στα οποία υπήρξαν ενστάσεις, είναι ότι από τη μελέτη του έργου δεν προβλέφθηκε σε καμιά περίπτωση η λειτουργία της Ονειρούπολης, όπως δεν ενσωματώνεται στη μελέτη και η νέα παιδική χαρά που αυτή τη στιγμή υλοποιείται στο δημοτικό κήπο. Μάλιστα, για τον συγκεκριμένο χώρο προβλέπονται διάφορες παρεμβάσεις χωρίς την συγκεκριμένη παιδική χαρά.
Υπήρξαν επίσης και αρκετές παρατηρήσεις, για τις οποίες θα πρέπει στη συνέχεια να υπάρξουν κάποιες συζητήσεις, ώστε όταν η τελική πρόταση φτάσει στο Δημοτικό Συμβούλιο να μπορέσει όχι απλά και μόνο να ψηφιστεί, αλλά ουσιαστικά να είναι και λειτουργική για την πόλη της Δράμας.
Όπως και να έχει, όταν ένα από τα μεγαλύτερα αρχιτεκτονικά γραφεία του κόσμου στήνει τέτοιες μελέτες, το ζήτημα δεν είναι απλά και μόνο να κάνει ένα ωραίο έργο, αλλά αυτό να ενσωματώνει την ίδια την πόλη, τις λειτουργίες της και φυσικά να προσφέρει και μια καλή ποιότητα ζωής και βέβαια να διευκολύνει και ορισμένες καταστάσεις.
Για παράδειγμα το τι θα γίνει με την Ονειρούπολη ή με την παιδική χαρά που έχει έναν προϋπολογισμό 400.000 ευρώ και εκτελείται ήδη, είναι ένα ζήτημα.
Το έργο θα σταθεί βοηθητικά με το ήδη εφαρμοσμένο ΒΒΑ στην περιοχή της 19ης Μαΐου, ενώ το νέο ΒΑΑ σταματάει στα όρια του δημοτικού κήπου στη νότια πλευρά, μέχρι τα φανάρια του «Ξενία» και την οδό Πατριάρχου Διονυσίου.
Αν και οι αντιπολιτεύσεις είχαν ζητήσει τη δυνατότητα να υπάρξει επέκταση στην ανάπλαση της οδού Εθνικής Αμύνης μέχρι και το Σιδηροδρομικό Σταθμό, εντούτοις στα σχέδια δεν υπάρχει μια τέτοια επέκταση.
Η νέα δημοτική αρχή
Πλέον, από εδώ και πέρα, το έργο θα πρέπει να το διαχειριστεί η νέα δημοτική αρχή του κ. Γ. Παπαδόπουλου, αυτή οφείλει να ακούσει τις διαφορετικές απόψεις, να τις ενσωματώσει και να προβεί στις όποιες πιθανές αλλαγές υπάρξουν και τέλος να το φέρει προς τελική ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο, ώστε να μπορέσει να πετύχει μια καλή πλειοψηφία και όχι οριακή. Γιατί τέτοια έργα, μόνο με μεγάλες πλειοψηφίες μπορούν να προχωρήσουν.
Βέβαια, εφόσον αυτό πάρει το δρόμο του και εφόσον όλα γίνουν σωστά, θα μπορούσε να δημοπρατηθεί πιθανόν στα επόμενα τρία χρόνια.