Home > Πρώτο Θέμα > Ποιοι είναι οι ανοικτοί χώροι για προστασία πολιτών στο Δήμο Δράμας σε περίπτωση σεισμού- Τι προβλέπει το σχέδιο ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ

Ποιοι είναι οι ανοικτοί χώροι για προστασία πολιτών στο Δήμο Δράμας σε περίπτωση σεισμού- Τι προβλέπει το σχέδιο ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ

Τι προβλέπει το σχέδιο ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ

Ποιοι είναι οι ανοικτοί χώροι

για προστασία πολιτών

στο Δήμο Δράμας σε περίπτωση σεισμού

Ηλεκτρονική πλατφόρμα για ανοικτούς χώρους που προβλέπονται σε περίπτωση σεισμού mysafetyplan.gov.gr

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΙ ΠΙΟ επίκαιρο αυτές τις μέρες, από το ζήτημα των σεισμών. Η Ελλάδα είναι μια σεισμογενής χώρα και οφείλουμε να ζούμε μ’ αυτούς. Αυτό μπορεί να είναι γνωστό ή να το θυμόμαστε κατά καιρούς, παρ’ όλα αυτά η φύση έχει φροντίσει, ώστε εδώ και μερικές εβδομάδες να το βιώσουμε για τα καλά.

Η κατάσταση που επικρατεί στη Σαντορίνη και στα άλλα νησιά των Κυκλάδων, είναι σίγουρα τραγική. Οι καθημερινές εκατοντάδες δονήσεις από τα έγκατα της γης, έχουν οδηγήσει την περιοχή σε μια ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση, ελπίζοντας όλοι ότι αυτό το φαινόμενο σύντομα θα σταματήσει.

Δυστυχώς, μέχρι σήμερα, δεν έχει εφευρεθεί κανένας μηχανισμός πρόβλεψης για το πότε θα γίνει ένας πιθανός καταστροφικός σεισμός σε μια οποιαδήποτε περιοχή, παρά μόνο μπορούμε να γνωρίζουμε μόνο στατιστικά, αλλά και κατά τη διάρκεια εξέλιξης του φαινομένου.

Σήμερα, ένα ολόκληρο νησί έχει αδειάσει, οι κάτοικοι έχουν αφήσει πίσω τους σπίτια και δουλειές και περιμένουν με αγωνία να δουν τι θα γίνει. Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα, καθώς ποτέ δεν ξέρεις πως θα εξελιχθεί το ζήτημα αυτό.

Η πλατφόρμα του mysafetyplan.gov.gr

Στο ευρύτερο πλαίσιο της πληροφόρησης, το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, δημιούργησε μια ηλεκτρονική πλατφόρμα, έναν ψηφιακό χάρτη για όλη την Ελλάδα, όπου εμφανίζονται οι εγκεκριμένοι χώροι σε κάθε πόλη, σε κάθε Δήμο, προσωρινής φιλοξενίας πολιτών (καταφύγια), όπως έχουν οριστεί από την Πολιτική Προστασία σε περίπτωση σεισμών.

Μάλιστα, σύμφωνα με το Υπουργείο, ο Διαδικτυακός Χάρτης Ασφαλών Χώρων είναι σχεδιασμός με τέτοιο τρόπο ώστε να εξασφαλίζεται η προσβασιμότητα στην εφαρμογή, να δίνονται πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο και να υπάρχει συχνή και σταδιακή αναβάθμιση.

Οι χώροι στο Δήμο Δράμας

Φυσικά, οι σχετικοί χώροι στους οποίους μπορεί να καταφύγει κανείς σε περίπτωση έντονων σεισμικών φαινομένων, είναι όλοι ανοικτοί και έχουν επιλεγεί αλάνες, δημοτικά πάρκα, ανοικτοί χώροι στάθμευσης, αύλειοι και ανοιχτοί χώροι όλων των σχολείων, πλατείες, γήπεδα.

Για παράδειγμα, βλέποντας στην πλατφόρμα mysafetyplan.gov.gr, το Δήμο Δράμας, τα σημεία στα οποία μπορούν να καταφύγουν οι πολίτες σημειώνονται με μια κόκκινη βούλα. Αν πατήσουμε κλικ επάνω στη βούλα, ανοίγει ένα πινακάκι με πληροφορίες στο οποίο αναφέρονται τα εξής στοιχεία:

[Αναγνωριστικό: 4000. Περιφέρεια: Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Δήμος: Δήμος Δράμας. Όνομα: Πλατεία Ελευθερίας].

Σύμφωνα λοιπόν με τον χάρτη που έχει δώσει η αντίστοιχη υπηρεσία του Δήμου Δράμας και του κάθε Δήμου, για την πόλη της Δράμας οι χώροι αυτοί είναι: το πάρκο της ανάπλασης στην οδό Χελμού, ο δημοτικός κήπος, οι αυλές των σχολικών μονάδων της πόλης, το παρτέρι στην περιοχή των Πέντε Δρόμων», το παρτέρι στην οδό Παπανδρέου ψηλά, το Γήπεδο «Αβέρωφ» στη Νέα Κρώμνη, το Γήπεδο Δόξας, το Εθνικό Στάδιο, η πλατεία Αθανάτων, το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, χώροι του Κολυμβητηρίου, ενώ μάλιστα αναφέρεται ακόμα και το άλσος «Νταμπλατζά», το πρώην στρατόπεδο Ανδρικάκη, το Γήπεδο Κραχτίδη και άλλοι ανοικτοί χώροι.

Συνολικά στο Δήμο Δράμας εντοπίζονται 58 χώροι, ενώ παρόμοιοι χώροι υπάρχουν σε όλες τις Κοινότητες του Νομού Δράμας, όπως και σε όλους τους Δήμους του Νομού Δράμας, όπου και εκεί σημειώνονται με μια κόκκινη βούλα όλοι οι ανοικτοί χώροι.

Το σχέδιο του Δήμου Δράμας

Αξίζει να σημειωθεί ότι, όλοι οι Δήμοι της χώρας, όπου και αυτοί της Π.Ε. Δράμας, έχουν έτοιμα καταρτισμένοι Σχέδια Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών. Για το Δήμο Δράμας μάλιστα αναφερθήκαμε εν συντομία σε δημοσίευμα τις προηγούμενες ημέρες, καθώς στο Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας, επικαιροποιήθηκαν και ψηφίστηκαν όλα τα σχέδια για τις πλημμύρες, δασικές πυρκαγιές, χιονοπτώσεις και παγετό κτλ.

Το σχέδιο για τους σεισμούς έχει την κωδική ονομασία ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ και μεταξύ άλλων, γίνεται αναλυτική αναφορά στην αποσαφήνιση των ρόλων και των αρμοδιοτήτων όλων των εμπλεκόμενων φορέων πολιτικής προστασίας σε τοπικό επίπεδο ανά δράση, όπως και ο προσδιορισμός του ανθρώπινου δυναμικού και των μέσων που δύνανται να διατεθούν σε τοπικό επίπεδο επίσης καθώς και άλλα σημαντικά ζητήματα κατά τη διάρκεια εξέλιξης των φαινομένων.

Κύριος φορέας πολιτικής προστασίας τοπικά και στην επικράτειά του, είναι ο Δήμος ο οποίος έχει την ευθύνη για την καλή λειτουργία και συντήρηση του απαραίτητου εξοπλισμού, τη σύσταση και συγκρότηση επιτροπών καταγραφής ζημιών, τον προσδιορισμό ή επανέλεγχο και καταγραφή των υπαίθριων χώρων συγκέντρωσης του πληθυσμού, την ευθύνη πληροφόρησης και ευαισθητοποίησης των πολιτών και άλλα ζητήματα.

Άμεσα μετά την εκδήλωση σεισμού εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου και την πρώτη ενημέρωσή του, ο Δήμαρχος, ως Αποκεντρωμένο Όργανο Πολιτικής Προστασίας, στα πλαίσια του θεσμικού του ρόλου για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών που μπορεί να προκύψουν από σεισμό, επικοινωνεί με τις κατά τόπους αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. και του ΠΣ, τους αρμόδιους Αντιδημάρχους, προκειμένου να εκτιμήσουν τις επιπτώσεις από την εκδήλωσή του.

Ο Δήμαρχος ή ο νόμιμος αναπληρωτής του, εκτιμώντας τις συνέπειες από την εκδήλωση σεισμού, όπως αυτές διαμορφώνονται από τις πληροφορίες που έχει συλλέξει ή από νεότερες πληροφορίες που ακολουθούν την εξέλιξη του καταστροφικού φαινομένου, κινητοποιεί δια του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας, το επιχειρησιακά εμπλεκόμενο δυναμικό και τα μέσα πολιτικής προστασίας του Δήμου, προκειμένου να δρομολογήσουν τις απαραίτητες δράσεις.