Οι πολιτικοί μας σκέπτονται, όπως και στο παρελθόν
Γράφει ο Βασλής Δημήτριος
Φέρνω στη μνήμη μου την Πρόεδρο της ελληνικής βουλής την κα Άννα Μπενάκη, να δηλώνει το 2009, ότι η χώρα μας θα χάσει ένα τμήμα της εθνικής της κυριαρχίας! Ταυτόχρονα την κα Άνγκελα Μέρκελ, που περπατώντας σε διάδρομο να δηλώνει εκνευρισμένη, ότι οι Έλληνες είχαν αρκετά χρόνια ανάπτυξη και στο εξής θα έχουνε λιτότητα. Αυτές οι δηλώσεις έγιναν μετά την φτώχευση της αμερικανικής τράπεζας…
Επειδή γνωρίζουμε όλοι ότι η οικονομία είναι θέμα ψυχολογίας, οι τοκογλύφοι φοβούμενοι να μη χάσουν, ο γερμανολλανδικός άξονας άρχισε να εφαρμόζει το πρόγραμμα λιτότητας αδιαφορώντας για την δυστυχία ενός λαού που δεν έφταιγε σε τίποτα, παρά τις διαβεβαιώσεις πολιτικών και οικονομολόγων, ότι η μέθοδος της λιτότητας δεν θα έχει ευνοϊκά αποτελέσματα, αλλά μόνο θα φέρει την οικονομική καταστροφή σε βάρος ενός λαού. Δυστυχώς μετά από 7 χρόνια σκληρής λιτότητας συνεχίζουν να εφαρμόζουν ακόμη χειρότερα μέτρα!
Πως φτάσαμε όμως ως εδώ; Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 2010 δεν τα κατάφερε κι ανατράπηκε ο Γιώργος Παπανδρέου από τους ομοϊδεάτες του. Ακολούθησε η κυβέρνηση του Παπαδήμα που ονομάσθηκε «ενότητας» και η οποία είχε το ίδιο αποτέλεσμα. Ήρθε η κυβέρνηση στη συνέχεια του Αντ. Σαμαρά από τη Ν.Δ. και του Βαγ. Βενιζέλου από το ΠΑΣΟΚ το 2014, που ενώ θα μπορούσε να κλείσει μια ευνοϊκή συμφωνία, δεν το έπραξε με τη δικαιολογία της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ είχε το χρονικό διάστημα των έξη μηνών για να συνάψει τη συμφωνία. Έτσι δεν το έπραξε και παρά το ότι γνώριζε τι θα επακολουθήσει από τη νέα κυβέρνηση που θα προέκυπτε από τις εκλογές του 2015!
Η νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ύστερα από δύο εκλογικές αναμετρήσεις και ένα δημοψήφισμα, μετά από δύο χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από αυτήν, οδεύει στο κλείσιμο μιας συμφωνίας. Εύλογο όμως είναι το ερώτημα ποιο θα είναι το τίμημα που θα πληρώσει ο ελληνικός λαός; Όταν συνεχώς κόβουν από τις συντάξεις, που αποκτήθηκαν νόμιμα, με αίμα και ιδρώτα, ποια θα είναι η προοπτική αυτής της κοινωνίας; Σε ποιο ευρωπαϊκό κράτος θα μπορούσε να περικόπτεται συνεχώς η σύνταξη, ν΄ αυξάνονται οι φόροι και το ΕΝΦΙΑ να παραμένει εν ισχύ, ενώ έλεγαν πως ήταν ένας έκτακτος φόρος; Και όλα αυτά τα παραπάνω σ΄ ένα κράτος που μαστίζεται από ανεργία γύρω στο 25% και ταυτόχρονα φιλοξενεί ένα εκατομμύριο πρόσφυγες;
Οι ανισότητες τεράστιες. Στη Βόρεια Ευρώπη ο βασικός μισθός είναι από 1500 έως 2000 ευρώ κι εδώ στην Ελλάδα, οι τροϊκανοί επιβάλλουν τα 450 ευρώ. Γιατί όλ΄ αυτά; Μήπως χάσαμε κανένα πόλεμο και οι κατακτητές, μας επιβάλλουν όλ΄ αυτά τα μέτρα κι αντίμετρα; Η αλήθεια είναι η εξής: Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής μας ενέταξε στην Ε.Ε.(τότε ΕΟΚ), όχι μόνο γιατί «ανήκομεν εις τη Δύσιν», αλλά κύριος λόγος για να μην κινδυνεύουμε από τους «κακούς» γείτονες, βόρειους κι ανατολικούς. Αργότερα ο πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης απέκρυψε το αληθινό πρόβλημα της οικονομίας και μετέφερε το χρόνο πληρωμής για τ΄ αμαρτωλά εξοπλιστικά προγράμματα που τίναξαν στον αέρα τον προϋπολογισμό, προκειμένου να οριστικοποιηθεί η ένταξή μας στην ΟΝΕ, που αποτέλεσε την αφετηρία της σημερινής λιτότητας και των μνημονίων. Επίσης η περίοδος της προσαρμογής στο ευρώ, δεν προνόησαν να είναι χρονικά μεγαλύτερη, ώστε οι πολίτες να εκτιμήσουν ότι ένα ευρώ ισούνταν με 340… δραχμές. Έτσι φτάσαμε στη μετέπειτα οικονομική κρίση, παρ΄ ότι στο τέλος της διακυβέρνησης Σημίτη, η χώρα μας είχε ανάπτυξη 4-5%, καθόλου πληθωρισμό και έλλειμμα 3%.
Οι εκλογές του 2004 ανέδειξαν κυβέρνηση της Ν.Δ. με πρωθυπουργό τον Κώστα Καραμανλή, με κύριο σύνθημα την επανίδρυση του ελληνικού κράτους. Δε μπόρεσε δυστυχώς να πράξει τις μεταρρυθμίσεις που υποσχέθηκε στον ελληνικό λαό κι αντί της επανίδρυσης η χώρα μας φλόμωσε από σκάνδαλα. Το 2007 δίχως να συντρέχει κανένας λόγος προκήρυξε νέες πρόωρες εκλογές κι όταν όλη η Πελοπόννησος καίγονταν με 73 νεκρούς. Από τις εκλογές επανεξελέγη η κυβέρνηση της Ν.Δ. Όμως το 2009 πάλι προσέφυγε ο Κώστας Καραμανλής σε πρόωρες εκλογές, τις οποίες έχασε με 11 ποσοστιαίες μονάδες. Ακολούθησε η παραίτησή του απ΄ όλα τα αξιώματα, ενώ κράτησε μόνο τη βουλευτική του ιδιότητα. Τις παραπάνω ενέργειες του Κ. Καραμανλή τις γνωρίζει κάθε πολιτικοποιημένο άτομο. Αυτό που επακολούθησε ήταν, το έλλειμμα της χώρας αντί να κυμαίνεται γύρω στο 6%, όπως δήλωνε ο Καραμανλής, όμως απεδείχθη στη συνέχεια ότι αυτό έφτασε 15,5%. Οι τοκογλύφοι μόλις το πληροφορήθηκαν, φοβούμενοι να μην χάσουν τα δανειζόμενα, έφεραν τα μνημόνια με τη λιτότητα, ώσπου οι Έλληνες έχασαν γύρω στο 25% του εισοδήματός τους.
Στεναχωριέμαι όμως όταν ακούω να κατηγορούν τις ελληνικές κυβερνήσεις ότι με τα σκάνδαλα κατέστρεψαν την οικονομία της χώρας μας. Η αλήθεια είναι πως είχαμε αρκετή ανάπτυξη, όπως νέα αεροδρόμια, τούνελ, μετρό, αερογέφυρες, Εγνατία οδός, Ολυμπιακούς αγώνες, οι εξοπλισμοί έφταναν από 2 – 7% του ΑΕΠ. Επίσης για να πετύχουμε την παραπάνω ανάπτυξη υποχρεωθήκαμε ξανά στο δανεισμό. Γι΄ αυτό εξάλλου όλα τα κράτη χρωστούνε. Αν όμως οι πολιτικοί μας είχαν διδαχθεί από το παρελθόν και δεν επαναλάμβαναν τα ίδια λάθη, τώρα η χώρα μας θα ήταν μία από τις ισχυρότερες της Ευρώπης.
Τι συνέβη κατά το παρελθόν; Μικρασιατική καταστροφή, προσφυγιά, χαμένες πατρίδες, χρεοκοπία, δικτατορία του Μεταξά, Κατοχή, τα Δεκεμβριανά που αποτέλεσαν την αφετηρία για τον εμφύλιο πολέμου, τα γεγονότα της Βάρκιζας, Δημοψήφισμα για επάνοδο του βασιλιά Γεωργίου, εμφύλιος πόλεμος που έληξε το 1949, τα γεγονότα του 1965 έδωσαν αφορμή στους συνταγματάρχες να επιβάλλουν την εφτάχρονη δικτατορία καταργώντας την Δημοκρατία και με την επέμβαση των απερίσκεπτων στρατιωτικών στην Κύπρο οι Τούρκοι κατέχουν μέχρι σήμερα παράνομα το 40% του νησιού.
Την ώρα που η χώρα μας δέχεται απειλές από τους γύρω γείτονες μας και οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται στο τέλος, μετά από πολυετείς διαπραγματεύσεις, μερικά κόμματα ζητούν άμεσες εκλογές τις οποίες κανένας δεν επιθυμεί εκτός από αυτούς, που θέλουν να ξανακαθίσουν στις καρέκλες που κατείχαν επί 43 χρόνια εναλλάξ. Στο σημείο αυτό ας θυμηθούμε μία παλιά δήλωση του Αδαμαντίου Πεπελάση, που έφυγε πρόσφατα απ΄ τη ζωή, σχετικά με τα λάθη των Ελλήνων πολιτικών: «Πάνω απ΄ όλα υπάρχει η …άδολος ελληνική βλακεία». Η χώρα μας δεν φτώχευσε μόνο από τα λάθη των κυβερνώντων, τα σκάνδαλα, τις προμήθειες και την κακή διαχείριση της οικονομίας, ούτε από τις προεκλογικές υποσχέσεις των κομμάτων, όπως «λεφτά υπάρχουν» του Γ. Παπανδρέου κι από τις πολλές υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, που ποτέ δεν πραγματοποιήθηκαν ενώ όφειλε ο κ. Τσίπρας να ζητήσει συγγνώμη – μέχρι τώρα δεν το έπραξε. Ενώ ο Κώστας Καραμανλής εάν πραγματοποιούσε την επανίδρυση του κράτους μετά το 2004, σήμερα η χώρα μας δεν θα είχε την επιτροπεία από τους Δυτικούς…, που εντέλει μας υπέβαλαν σε μεταρρυθμίσεις μόνο με λιτότητα κι αφού προηγουμένως έκαναν σκουπίδια τα ελληνικά ομόλογα και τα ξεφορτώθηκαν με διάφορα τερτίπια.
Η κα Άνγκελα Μέρκελ και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αυτός ο σκοτεινός άνθρωπος, που δύσκολα διαβάζεις το ονοματεπώνυμό του, αντί να μας δώσουν μίαν ανάσα, όπως οφείλουν, μας έσπρωξαν στην φτώχευση κι αντί για ένα ευχαριστώ που ευεργετήθηκαν το 1953 από τη χώρα μας, όταν η πατρίδα τους η Γερμανία βρισκόταν σε χειρότερη θέση – οικονομικά – από τη δική μας -σήμερα – και μάλιστα μόλις η Ελλάδα έβγαινε από τα συντρίμμια του πολέμου, που προκάλεσαν οι πρόγονοί τους, οι οποίοι καταπάτησαν κάθε έννοια πολιτισμού, με τα εγκλήματα και τις καταστροφές που διέπραξαν σε βάρος
των Ελλήνων. Μάλιστα το σύνολο του γερμανικού και διεθνούς τύπου θεωρούν τον κ. Σόιμπλε υπαίτιο που τορπίλισε το κλείσιμο της συμφωνίας στις 22 Μαΐου.
Αφού προηγουμένως έκαναν σκουπίδια τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου και τα ξεφορτώθηκαν οι τράπεζές τους, τώρα μας εκβιάζουν και μας ταπεινώνουν. Να γιατί δεν πέτυχε διαχρονικά ο τσαμπουκάς του κ. Τσίπρα. Αυτό το ομολογεί στο βιβλίο του και ο Γερμανός υπουργός εξωτερικών Σίγκμαρ Γκάμπριελ αλλά και ο κ. Γιούνκερ, Πρόεδρος της Κομισιόν, που έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα στους δανειστές, να δείξουν μεγαλύτερη αλληλεγγύη προς την Ελλάδα δηλώνοντας στο G7 στη Σικελία «Τιμώ την αξιοπρέπεια των Ελλήνων. Η Ελλάδα είναι σπουδαίο έθνος και οφείλουμε να το σεβόμαστε».
—