Δηλώσεις του προέδρου του ΤΕΕ Αν. Μακεδονίας στον «Π.Τ.»
Πολλά προβλήματα και καθυστερήσεις
στην υλοποίηση και πληρωμή του
προηγούμενου «Εξοικονομώ Αυτονομώ»
► Απ. Παυλίδης: Σημαντικές καθυστερήσεις στο χρόνο υλοποίησης, στην αποπληρωμή των παρεμβάσεων αλλά και εξαιτίας των αυξήσεων
► Καμία επίσημη απόφαση ακόμα στην οριζόντια εξάμηνη παράταση για τα δημόσια έργα
Του Θανάση Πολυμένη
ΑΝ ΚΑΙ μόλις πρόσφατα έχει ανακοινωθεί και επίσημα πλέον η λίστα με αυτούς που έχουν λάβει τη μεγαλύτερη βαθμολογία για το «Εξοικονομώ 2022», εντούτοις η εξέλιξη του προηγούμενου «Εξοικονομώ Αυτονομώ», δεν φαίνεται να εξελίσσεται ιδιαίτερα ομαλά.
Ένας από τους κύριους λόγους, είναι οι αυξήσεις των πετρελαίων που έχουν συμπαρασύρει τα πάντα, οι αυξήσεις στα οικοδομικά υλικά, ενώ ένα πρόσθετο πρόβλημα για όσους έχουν ολοκληρώσει τις παρεμβάσεις στις οικίες τους, είναι και η καθυστέρηση των πληρωμών.
Αναλυτικότερα για το θέμα προκειμένου να δούμε που βρίσκονται τα ζητήματα αυτά, μιλήσαμε με τον πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ Ανατολικής Μακεδονίας κ. Απόστολο Παυλίδη.
Όπως εξηγεί στον «Πρωινό Τύπο» ο κ. Παυλίδης, «έχουμε πάρα πολλά προβλήματα που αφορούν το προηγούμενο “Εξοικονομώ Αυτονομώ” που βρίσκεται σε φάση υλοποίησης και μάλιστα έχουμε και καθυστερήσεις σε πληρωμές».
Όπως εξηγεί ο ίδιος, «κάναμε μια παρέμβαση στην Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα που είναι ο ενδιάμεσος φορέας που αποδίδει τα χρήματα στους δικαιούχους και μας υποσχέθηκαν ότι στην Περιφέρειά μας θα επισπεύσουν τις πληρωμές και πράγματι έχουν δρομολογήσει μέσα στο Μάιο πληρωμές σε αρκετές περιπτώσεις».
Επισημαίνει ακόμα ο κ. Παυλίδης, ότι «επίσης καθυστερήσεις υπάρχουν και στη σύσταση των Επιτροπή Ελέγχου και ελέγχου ολοκλήρωσης των παρεμβάσεων, ενώ λόγω της ιδιαίτερης κατάστασης που έχει διαμορφωθεί με τις αυξήσεις στις τιμές των υλικών, υπάρχει καθυστέρηση και στην υλοποίηση, συν το γεγονός ότι υπάρχει αδυναμία επίσης να βρεθούν τα απαραίτητα συνεργεία για να τα υλοποιήσουν. Δηλαδή έχουν προθεσμία να ολοκληρώσουν και έχουμε αιτήματα από συναδέλφους μας, να ζητήσουμε παράταση στην προθεσμία υλοποίησης, να δοθεί δηλαδή κι άλλος χρόνος ώστε να ολοκληρωθούν οι παρεμβάσεις».
Διευκρινίζει ακόμα, ότι, «είναι κάτι που θα το δούμε την επόμενη εβδομάδα κεντρικά, για να δούμε τι μπορούμε να ζητήσουμε σ’ αυτή την περίπτωση».
Ηλεκτρονική ταυτότητα για το νέο «Εξοικονομώ»
Όσον αφορά το τρέχων «Εξοικονομώ», ο . Παυλίδης επισημαίνει ότι, «έχει ήδη βγει η λίστα μ’ αυτούς που έχουν την υψηλότερη βαθμολογία και έχει ανοίξει το σύστημα για να υποβάλλουν ηλεκτρονική ταυτότητα, καθώς είναι απαραίτητη προϋπόθεση όλα τα ακίνητα που έχουν υποβάλει αίτηση να αποκτήσουν ηλεκτρονική ταυτότητα. Άρα, μια από τις πρώτες δράσεις που πρέπει να υλοποιηθούν στο πλαίσιο του «Εξοικονομώ», είναι η απόκτηση ηλεκτρονικής ταυτότητας του κτιρίου. Η υλοποίηση ακόμα είναι νωρίς να ξεκινήσει για τις παρεμβάσεις στα κτίρια».
Η παράσταση για τα δημόσια έργα
Με τον κ. Παυλίδη μιλήσαμε επίσης και για το θέμα της παράτασης που αναμένουν οι μηχανικοί, εργολάβοι και ανάδοχοι δημοσίων έργων, σχετικά με τις αυξήσεις, τόσο στο πετρέλαιο, όσο και στα οικοδομικά υλικά.
Το γεγονός είναι ότι, ενώ είχαν αναλάβει την υλοποίηση δημοσίων έργων, οι ανατιμήσεις σε όλα τα προϊόντα και ιδιαίτερα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, έχουν αλλάξει δραματικά τους προϋπολογισμούς των έργων. Για το λόγο αυτό, ζητούν μια γενική και οριζόντια παράταση από κράτος τουλάχιστον έξι μηνών, περιμένοντας προφανώς να πέσουν κάπως οι τιμές.
Ερωτώμενος σχετικά μ’ αυτό το θέμα, ο κ. Αποστολίδης επισημαίνει ότι «αυτό είναι κάτι που το έχουμε μεταφέρει στην κυβέρνηση και είμαστε σε αναμονή. Η εκτίμησή μας είναι ότι πρέπει οπωσδήποτε να γίνει κάτι, γιατί σε πολλές περιπτώσεις και με δεδομένο ότι η ακρίβεια δεν έχει υποχωρήσει και μάλιστα το πετρέλαιο παραμένει σε πολύ υψηλές τιμές. Πράγμα που σημαίνει ότι και το κόστος για τα μηχανήματα στα μεγάλα τεχνικά έργα παρασέρνει και στα οικοδομικά υλικά επίσης δεν έχουμε αλλαγή».
Όπως χαρακτηριστικά λέει ο ίδιος, «είναι αρκετές προσφορές που έχουν δοθεί σε δημόσια έργα και πολλά πλέον βρίσκονται εκτός πραγματικότητας».
Διευκρινίζει επίσης ο κ. Παυλίδης, ότι «δεδομένου λοιπόν των αναλογιών και χωρίς να είμαστε υπερβολικοί, υπάρχουν τεχνικές εταιρείες, οι οποίες είναι καθ’ όλα υγιείς, έχουν πάρα πολύ καλή οικονομική επιφάνεια, οι οποίες τώρα αρχίζουν και αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα. Γιατί, όσο πιο μεγάλη είναι η εταιρεία, τόσο πιο μεγάλα έργα πρέπει να διεκδικεί για να μπορεί να επιβιώσει και από ένα τέτοιο κακό συνδυασμό, μπορεί να προκύψουν προβλήματα ακόμα και σε επιχειρήσεις που δεν το βάζουμε με το μυαλό μας. Ουσιαστικά πρόκειται για έναν φαύλο κύκλο. Έχουμε έργα τα οποία έχουν ήδη αναβληθεί, ακριβώς γιατί δεν μπορούσε να ανταποκριθεί ο ανάδοχος».
Καταλήγοντας, τονίζει ότι «η δική μας πρόταση, είναι να προχωρήσουν τα έργα, με κάποια δυνατότητα παράτασης. Είτε στην υλοποίηση, ώστε να δοθεί η δυνατότητα να βελτιωθεί το γενικότερο κλίμα, είτε να γίνει τροποποίηση όπου αυτό είναι εφικτό, του προϋπολογισμού. Να ληφθεί υπόψη δηλαδή η πραγματικότητα».