Τις απαραίτητες τροποποιήσεις υπέγραψε ο περιφερειάρχης ΑΜΘ
Πολλά προβλήματα θα λύσει
το Τοπικό Πολεοδομικό
Σχέδιο του Δήμου Δράμας
Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Δράμας: «Είμαστε σε καλό δρόμο…»
Του Θανάση Πολυμένη
ΣΕ ΑΡΚΕΤΑ καλό δρόμο φαίνεται ότι βρίσκεται το ζήτημα με το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου Δράμας, καθώς η διαδικασία για την τελική ανάδειξη του μελετητή βρίσκεται πλέον σε εξέλιξη.
Ήδη αυτές τις μέρες, ο περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας – Θράκης κ. Τοψίδης, έχει υπογράψει ορισμένες απαραίτητες διαδικαστικές τροποποιήσεις, μέσω των οποίων προχωράνε όλα αυτά, για όλους τους Δήμους της Π.Ε. Δράμας, αλλά και για όλους τους Δήμους της Περιφέρειας ΑΜΘ.
Όσον αφορά στο Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου Δράμας, θα πρέπει να αναφερθεί ότι η έναρξη της Πράξης ορίζεται από τις 2 Ιανουαρίου 2024 και η λήξη πηγαίνει μέχρι και 31 Δεκεμβρίου 2029 με συνολικό κόστος 1.246.760 ευρώ.
Η μελέτη του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου Δήμου Δράμας, θα καλύπτει όλο το Δήμο και θα αποτελέσει το πλαίσιο για την χωρική οργάνωση του Δήμου. Στόχος είναι η αξιοποίηση και η ανάδειξη των δυνατοτήτων του Δήμου με την οργάνωση του αστικού και του περιαστικού χώρου, φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος, με βασική προϋπόθεση τη βιώσιμη ανάπτυξη. Τα παραδοτέα της μελέτης, αφορούν χάρτες και σχέδιο, πίνακες και διαγράμματα και άλλα κείμενα.
Με δήλωσή του στον «Π.Τ.» ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Δράμας κ. Σαλπιγκτίδης, επισημαίνει ότι «αυτή την ώρα βρισκόμαστε σε καλό δρόμο και έχει ξεκινήσει η βαθμολόγηση των μελετητικών γραφείων που καταθέτουν τις προτάσεις τους και αναλόγως θα προχωρήσουμε στην αξιολόγηση και στον τελικό ανάδοχο».
Τονίζει επίσης χαρακτηριστικά ότι, «το νέο Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο θα λύσει πολλά προβλήματα, χωρικά και διευθέτησης διαφόρων ζωνών σε όλη την επικράτεια του Δήμου».
Όπως διευκρινίζει, «θα λυθούν ζητήματα αμιγούς κατοικίας , επαγγελματικά και άλλα. Για παράδειγμα, υπάρχουν γειτονιές στην πόλη, όπου μπορεί μόνο να ανοίξει για παράδειγμα κομμωτήριο, ή αρτοποιείο, ενώ δεν μπορεί να ανοίξει ένα καφενείο. Και αυτό αποτελεί πρόβλημα, καθώς ιδιοκτήτες δεν μπορούν να ενοικιάσουν τα καταστήματά τους».
Μέσω του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου, μπορούν να καθοριστούν περιοχές σε κάθε Δημοτική Ενότητα ξεχωριστά, όπως οικιστικές, παραγωγικών και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων, περιοχές προστασίας και περιοχές με ειδικό νομικό καθεστώς, περιοχές ελέγχου χρήσεων γης.
Η σκοπιμότητα και η αναγκαιότητα του έργου, προκύπτει από την μη ύπαρξη αντίστοιχης μελέτης στον Καλλικρατικό Δήμο Δράμας, καθώς η χωρική οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική διάσταση του νέου Δήμου είναι πλέον διαφορετική: πιο εξελιγμένη, πιο σύνθετη και το βασικό χωροταξικό εργαλείο όπως το Τ.Π.Σ. πρέπει να είναι ενιαίο, ολοκληρωμένο, σύγχρονο και να ικανοποιεί τις μελλοντικές απαιτήσεις ορθολογικής οργάνωσης του χώρου, αστικού και μη.