Νέα ενδιαφέροντα στοιχεία από τις σχετικές καταγραφές
Πολύ γρήγορη η διέλευση
του νερού από τις καταβόθρες
του Οχυρού στο Σπήλαιο Αγγίτη
► Μιλάει στον «Π.Τ.» ο Δρ. Γεωλογίας Ερευνητής κ. Χρήστος Πέννος
► Εγκατέστησαν καταγραφέα σε βάθος 9 χιλιομέτρων στο Σπήλαιο…
Του Θανάση Πολυμένη
ΤΟ ΣΠΗΛΑΙΟ Αγγίτη επισκέφθηκε για άλλη μια φορά την περασμένη εβδομάδα, ομάδα με επικεφαλής τον κ. Χρήστο Πέννο, Έλληνα Γεωλόγο, Δρ. Γεωλογίας Ερευνητή. Αξίζει να αναφέρουμε επίσης, ότι, ο ίδιος αυτή την περίοδο είναι και πρόεδρος της Σπηλαιολογικής Ομοσπονδίας Ελλάδας.
Με τον κ. Πέννο είχαμε μιλήσει και πάλι παλαιότερα στις αρχές Μαρτίου 2023, όταν και είχαμε δημοσιεύσει μια συνέντευξή του σχετικά με το Σπήλαιο Αγγίτη.
Ο κ. Πέννος, μαζί με μια ομάδα άλλων Σπηλαιολόγων, παρακολουθούν στενά τη λειτουργία του Σπηλαίου Αγγίτη και καταγράφουν σημαντικά δεδομένα κάθε φορά. Έχουν ήδη εγκαταστήσει ορισμένα καταγραφικά μηχανήματα (loggers), τα οποία καταγράφουν δεδομένα από το εσωτερικό του Σπηλαίου. Πρόκειται για ένα σημαντικό project το οποίο είχε ξεκινήσει να υλοποιεί ο ίδιος, από το Πανεπιστήμιο Μπέργκεν της Νορβηγίας όσο ήταν επισκέπτης καθηγητής εκεί.
Σύμφωνα με το project έχουν εγκατασταθεί κάποιοι απ’ αυτούς τους καταγραφείς, τόσο στο αξιοποιημένο και επισκέψιμο μέρος του Σπηλαίου Αγγίτη, όσο και στο υπόλοιπο τμήμα του, ενώ με την τελευταία και πρόσφατη επίσκεψή τους, εγκατέστησαν έναν ακόμα στο τελευταίο σιφόνι απ’ όπου πηγάζει το νερό του Αγγίτη, σε βάθος 8,5 με 9 χιλιόμετρα.
Νέα δεδομένα
Για άλλη μια φορά, ο κ. Πέννος δέχθηκε να μιλήσει στον «Π.Τ.» και τον ευχαριστούμε γι’ αυτό. Στη συζήτησή μας αναφέρει αρχικά ότι αυτή την ώρα κατεβάζουν τα τελευταία δεδομένα που έχουν καταγράψει τα καταγραφικά.
Αυτό που διαπιστώνεται από την πρώτη εικόνα, είναι ότι έχει καταγραφεί μια μεγάλη πλημμύρα μέσα στο Σπήλαιο τον περασμένο Απρίλιο, η οποία ήταν μάλιστα και αρκετά μεγαλύτερη από άλλες φορές. «Αυτό που παρατηρήσαμε», επισημαίνει στον «Π.Τ.» ο ίδιος, «είναι ότι σε σχέση με το αξιοποιημένο μέρος το Σπηλαίου και σε σχέση με τα Χριστούγεννα που είχαme βάλει τους loggers, η στάθμη του νερού ανέβηκε στο 1,40 μέτρα. Στο υπόλοιπο μέρος και πιο πίσω, στο τέρμα του Σπηλαίου περίπου στα 7,5 χιλιόμετρα, η στάθμη έφτασε στα 60 εκατοστά».
Ερωτώμενος αν αυτό σημαίνει κάτι, σημειώνει: «Αυτό που βλέπουμε εμείς, είναι το πόσο γρήγορα έρχεται το νερό, επειδή είναι καρστικές πηγές. Το νερό έρχεται πολύ γρήγορα και το ίδιο φεύγει πολύ γρήγορα.
Εδώ βλέπουμε ότι το Recession όπως λέμε στην επιστήμη της Υδρογεωλογίας, είναι λίγο διαφορετικό και μάλλον αυτό οφείλεται στο χειρόφραγμα που υπάρχει στην έξοδο του Σπηλαίου όπου βγαίνει το νερό».
Νέοι καταγραφείς
Όπως επισημαίνει μάλιστα, αυτή τη φορά εγκατέστησαν και νέους καταγραφείς (loggers), «τους οποίους μας έκανε δωρεά η υδροηλεκτρική εταιρεία Aggitis Single-Member S.A., η οποία μάλιστα μας έχει βοηθήσει στην όλη προσπάθεια. Έτσι μας έδωσαν και άλλους καταγραφείς (loggers) οπότε εγκαταστήσαμε και άλλους πέντε στο σύνολο, τρεις μέσα στη σπηλιά και άλλους δύο επάνω στο Νευροκόπι, στο Οχυρό, απ’ όπου μπαίνουν τα νερά. Οι loggers αυτοί καταγράφουν θερμοκρασίες, μετράνε ατμοσφαιρική πίεση, την πίεση του νερού και έτσι προκύπτει το βάθος του νερού».
Τα υδρογραφήματα
Ερωτώμενος για το τι μας δείχνουν αυτές οι τελευταίες καταγραφές, ο κ. Πέννος σημειώνει: «Αυτό που μπορούμε να πούμε βλέποντας αυτά τα υδρογραφήματα, είναι το πώς ανεβαίνει και πώς κατεβαίνει η στάθμη, αλλά και από τη θερμοκρασία του νερού, μπορούμε να δούμε ότι το νερό από τις καταβόθρες του Οχυρού, φτάνει μέσα στο Σπήλαιο πάρα πολύ γρήγορα. Και αυτό γιατί βλέπουμε ότι η θερμοκρασία δεν μεταβάλλεται πάρα πολύ.
Τώρα που πήγαμε η θερμοκρασία του νερού μέσα στο Σπήλαιο ήταν στους 16 βαθμούς, ενώ το χειμώνα ήταν γύρω στους 9 βαθμούς. Αυτό σημαίνει ότι το νερό περνάει πολύ γρήγορα μέσα στο σύστημα, πράγμα που σημαίνει επίσης ότι το νερό δεν φιλτράρεται πουθενά στη διαδικασία αυτή. Πράγμα που σημαίνει ότι παρασέρνει μαζί του και ότι υπάρχει από την πλευρά της καταβόθρας».
Στα 8,5 χιλιόμετρα
Ερωτώμενος σχετικά με τους καταγραφείς, μας πληροφορεί ότι «κατά την τελευταία μας είσοδο στο Σπήλαιο, φτάσαμε μέχρι τα 8,5 – 9 χιλιόμετρα βάθος, όπου και εγκαταστήσαμε τον τελευταίο logger, στο τελικό σιφόνι από όπου πηγάζει το νερό μέσα στη σπηλιά. Πιθανότατα είναι ο πιο απομακρυσμένος logger στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή σε Σπήλαιο».
Ερωτώμενος για το ποια είναι η κατάσταση μέσα στο Σπήλαιο, ο κ. Πέννος τονίζει «παραμένει πολύ καλή και αυτό που είδαμε είναι ότι η στάθμη του νερού είναι αρκετά χαμηλή και είδαμε επίσης ότι έχει φέρει πάρα πολύ άμμο και έχει αλλάξει κάπως η μορφολογία στην κοίτη του. Αυτό όμως είναι κάτι συνηθισμένο».
Τέλος, ο ίδιος εξηγεί ότι μαζί του στην είσοδο ήταν επίσης και οι κύριοι: ο Σταύρος Ζαχαριάδης που είναι μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Τμήμα Γεωλογίας του ΑΠΘ, ο Ηλίας Μπάρτζιος Σπηλαιολόγος από τον Σύλλογο ΠΡΩΤΕΑ, ο Πρόδρομος Κούνελης επίσης Σπηλαιολόγος από τον ΠΡΩΤΕΑ και ο Ανδρέα Αντωνίου, Σπηλαιολόγος από την Κύπρο που ήρθε για να μας ακολουθήσει.