Απογοητευτικά τα στοιχεία για τον Τουρισμό στην ΑΜΘ για το 2021
Πολύ καλά τα στοιχεία του Τουρισμού
για τη Δράμα με σημαντική βοήθεια
από Χόλιγουντ και Ονειρούπολη!
Μιλάει στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Δράμας κ. Αγ. Καλλίας
Του Θανάση Πολυμένη
ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΤΙΚΑ φαίνεται να είναι τα στοιχεία για τον Τουρισμό στην Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης, για το 2021. Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ), τεράστια ήταν η μείωση της επισκεψιμότητας στην ΠΑΜΘ, με τη μείωση των συνολικών εισπράξεων να είναι μικρότερη ενώ αυξήθηκε σημαντικά η μέση δαπάνη των επισκεπτών.
Όπως αναφέρει η σχετική έκθεση του ΙΝΣΕΤΕ για το 2021, η σύγκριση των στοιχείων για το έτος αυτό, γίνεται με στοιχεία του 2019, τελευταίου έτους πριν από την πανδημία. Κατά τη χρονιά αυτή, η Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης, υποδέχθηκε το 2% των επισκέψεων που καταγράφηκαν στις Περιφέρειες της Ελλάδας το 2021 και σημείωσε μείωση πολύ μεγαλύτερη του μέσου όρου κατά 91% σε σύγκριση με το 2019 (από 3,8 εκατ. σε 333.000).
Η ΠΑΜΘ κατέχει μερίδιο 1% στο σύνολο των τουριστικών εισπράξεων που καταγράφηκαν στην Ελλάδα το 2021, παρουσιάζοντας μείωση κατά 69% σε σύγκριση με το 2019 (από 440 εκατ. ευρώ σε 134 εκατ. ευρώ). Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η μέση δαπάνη αυξήθηκε κατά 251% από 115 ευρώ σε 403 ευρώ.
Οι δομές στην ΠΑΜΘ και τη Δράμα
Από άποψη δομών, η ΠΑΜΘ αντιπροσωπεύει το 2021 το 4% των μονάδων, το 3% των δωματίων και το 3% των κλινών των ξενοδοχείων της χώρας, με συνολικά 383 μονάδες με 11.184 δωμάτια και 22.364 κλίνες.
Σχεδόν το 50% βρίσκεται στη Θάσο, ενώ ακολουθούν ο Έβρος με 18%, η Καβάλα με 15%, η Ροδόπη με το 7% του δυναμικού της Περιφέρειας με 21 μονάδες, 728 δωμάτια και 1.375 κλίνες. Η Ξάνθη αντιπροσωπεύει το 6% και η Δράμα το 5%.
Κυρίαρχη είναι η Θάσος στα ενοικιαζόμενα δωμάτια, μιας και από τις 1.152 μονάδες με 7.322 δωμάτια και 17.160 κλίνες αντιπροσωπεύει το 81%, με την Καβάλα να ακολουθεί με το 9% και τον Έβρο με 8%. Ξάνθη, Δράμα και Ροδόπη έχουν μόλις το 1% η κάθε μία, με την τελευταία να έχει 13 μονάδες, 75 δωμάτια και 221 κλίνες.
Αναφορικά με την ποσοστιαία κατανομή για το 2021, η Ενότητα Θάσου καταγράφει το υψηλότερο μερίδιο με 51% και ακολουθούν οι Ενότητες Έβρου (24%), Καβάλας (20%), Ξάνθης (10%), Ροδόπης (9%) και Δράμας (5%).
Μείωση καταγράφηκε και στις διανυκτερεύσεις κατά 42% (από 2,2 εκατ. το 2019 σε 1,2 εκατ. το 2021), με τη Ροδόπη να καταγράφει μείωση 54%, από 148 χιλ. το 2019 σε 68 χιλ. το 2021. Αναφορικά με την ποσοστιαία κατανομή, η Ενότητα Θάσου το 2021 αντιπροσώπευε το 52% των διανυκτερεύσεων σε ξενοδοχειακά καταλύματα της Περιφέρειας με τις Ενότητες Έβρου (18%), Καβάλας (15%), Ξάνθης (7%), Ροδόπης (5%) και Δράμας (3%) να ακολουθούν.
Αντίθετα στην Περιφέρεια σημειώθηκε αύξηση στη Μέση Διάρκεια Παραμονής σε ξενοδοχειακά καταλύματα κατά 15% (από 2,1 διανυκτερεύσεις το 2019 σε 2,2 διανυκτερεύσεις το 2021). Η εικόνα είναι μικτή, με τις Ενότητες Θάσου (15%), Έβρου (11%), Καβάλας (11%) και Ξάνθης (16%) να καταγράφουν αύξηση ενώ αντίθετα μείωση είδαν η Ροδόπη (3%, από 2,2 διανυκτερεύσεις το 2019 σε 2,1 διανυκτερεύσεις το 2021) και Δράμα (6%).
Καλλίας: «Καμένη χρονιά» το 2021, καλύτερο το 2022
Σχετικά με τα παραπάνω στοιχεία, αλλά και γενικότερα για τη Δράμα, ο «Πρωινός Τύπος» μίλησε με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Δράμας κ. Άγγελο Καλλία, ο οποίος αναφέρθηκε τόσο στην γενικότερη κατάσταση που επικρατεί, όσο και ειδικότερα στη Δράμα.
Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει ο ίδιος, «το 2021 γενικότερα ήταν μια καμένη χρονιά. Η αποτύπωση των στοιχείων που έκανε το ΙΝΣΕΤΕ αυτό δείχνει. Πέρα από την πτώση που υπήρχε το καλοκαίρι (του 2021) αλλά ήταν μια περίοδο μεταβατική κτλ., η ηπειρωτική Ελλάδα το οκτάμηνο του Μαρτίου – Οκτωβρίου είχε βυθιστεί και ήταν σαν να μην δούλεψε καθόλου».
Όπως σημειώνει ιδιαίτερα πάντως, «τώρα βέβαια τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά. Το 2022 ήταν μια χρονιά που πήγε πάρα πολύ καλά, τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 2-3 δισ. ευρώ, φτάσαμε περίπου στα 7 δισ. ευρώ. Αντίστοιχα ανεβαίνει το κομμάτι της επιμήκυνσης από Οκτώβριο μέχρι και τέλη Νοεμβρίου και μέσα Δεκεμβρίου. Αυτό βέβαια δεν αποτυπώνει πλήρως την κατάσταση στην ηπειρωτική Ελλάδα, καθώς κατά κύριο λόγο οι μετρήσεις είναι στη νησιωτική Ελλάδα, καθώς και σε μεγάλους προορισμούς όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη».
Συνεχίζοντας ο κ. Καλλίας, επισημαίνει ότι «η μελέτη του 2022 θα εμφανίζει μια έλλειψη, μια υστέρηση, από τον Ιανουάριο του 2022 μέχρι και τον Απρίλιο του ίδιου χρόνου, όπου αυτό αποτυπώνεται στα μεγάλα αστικά κέντρα και την ηπειρωτική Ελλάδα».
Παρ’ όλα αυτά, το 2022, «θα στέλνει ένα μήνυμα ότι ήταν μια πάρα πολύ καλή χρονιά και δεν μπορούμε να μην το πούμε αυτό, γιατί είναι γεγονός».
Ο απολογισμός της Δράμας για το 2022
Ερωτώμενος για το ποια ήταν η κατάσταση για τη Δράμα στο 2022, ο κ. Καλλίας σημειώνει: «Ας πούμε ότι είχαμε μια πάρα πολύ καλή χρονιά. Αλλά εδώ ξεχνάμε πάντα και κακώς το ξεχνάμε, ότι έχουμε και περίπου 100 κρεβάτια, καθώς ένα ξενοδοχείο στην πόλη της Δράμας έχει κλείσει και ένα άλλο ξενοδοχείο είχε μια μεταβατική περίοδο και δεν είχαμε μια αποτύπωση σε καθημερινή βάση, που αυτό άλλαξε κάπως τα νούμερα».
Η χολιγουντιανή ταινία!
Στο σημείο αυτό, ο κ. Καλλίας κάνει ιδιαίτερη αναφορά και στην χολιγουντιανή ταινία που γυρίστηκε σε περιοχές του Νομού Δράμας. Όπως λέει, «μεταξύ άλλων είχαμε και την κινηματογραφική ταινία που γυρίστηκε στη Δράμα, η οποία εκείνες τις 40 περίπου μέρες, ανέβασε τις πληρότητες. Ήταν 40 μέρες, όπου τα ξενοδοχεία φαινόντουσαν γεμάτα. Όμως αυτό ήταν μια εικονική κατάσταση. Με την έννοια ότι, δεν είχε γίνει τα προηγούμενα χρόνια, ούτε θα επαναληφθεί για παράδειγμα την επόμενη χρονιά. Οπότε, αυτές οι 40 μέρες μπορεί να έδωσαν μια πληρότητα 15% επάνω, αλλά ουσιαστικά είναι εικονικό. Παρ’ όλα αυτά, επειδή καλούμαστε να κρίνουμε την χρονιά του 2022, λέμε ότι ήταν μια πάρα πολύ καλή χρονιά, η οποία έφτασε σε επίπεδα προ του 2019, το οποίο δεν ήταν και τόσο καλή χρονιά».
Δεκέμβριος και Ονειρούπολη 2022
Ερωτώμενος σχετικά με το πώς κινήθηκε ο τουρισμός στη Δράμα και η επισκεψιμότητα στα ξενοδοχεία σχετικά με την Ονειρούπολη το 2022, ο κ. Καλλίας σημειώνει ότι κατ’ αρχάς επιβεβαιώθηκαν οι προβλέψεις τους για την αύξηση των κρατήσεων.
Όπως τονίζει, «ο Δεκέμβριος ήταν όντως ένας πολύ καλός μήνας, με μια πληρότητα γύρω στο 40% για όλο το Νομό Δράμας όλο το Δεκέμβριο. Για το 15νθήμερο η πληρότητα έφτασε πάνω από 80%. Είχαμε ξενοδοχεία που άγγιξαν το 85%, άλλα που άγγιξαν το 75%».
Όπως εξηγεί, «είναι ένα πολύ καλό νούμερο, γιατί ακόμα και το 2019 που γινόταν η μεγάλη συζήτηση επίσης για την Ονειρούπολη, τότε τα ξενοδοχεία είχαν πληρότητα γύρω στο 65%. Η Ονειρούπολη ήταν πολύ χάλια τότε και θεωρώ ότι επειδή επικοινωνιακά είχε γίνει μια κακή διαχείριση, δεν είχαμε τα απαιτούμενα νούμερα».
Τονίζει μάλιστα εδώ, ότι, «τώρα που είχαμε μια σωστή επικοινωνιακή διαχείριση. Όχι ότι άλλαξαν πράγματα στην Ονειρούπολη, ο κόσμος συνεχίζει να γκρινιάζει, να λέει ότι δεν άλλαξε τίποτα και όλα αυτά έχουν καταγραφεί. Απλά, είχαμε ένα καλό κλίμα συνεργασίας, μια συμφωνία ότι θα αλλάξουν τα πράγματα από την επόμενη χρονιά και ας προσπαθήσουμε να βγάλουμε μια εικόνα σύμπνοιας και συνεργασίας και ότι προχωράμε να αλλάξουμε πράγματα».
Είπε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι, επικοινωνιακά θα πρέπει να γίνονται στοχευμένες ενέργειες, ώστε αυτό τελικά να μας φέρει ανταποδοτικά πίσω περισσότερο και εξήγησε ότι «θα πρέπει να δούμε στοχευμένα πως πρέπει να κάνουμε κάποια πράγματα. Και από εδώ και πέρα θα πρέπει να αλλάξουμε αρκετά πράγματα».
Μετά τις 8 Ιανουαρίου
Τι γίνεται όμως μετά τις 8 Ιανουαρίου; Απαντώντας στην ερώτηση αυτή, ο κ. Καλλίας σημειώνει ότι «μετά τις 8 Ιανουαρίου, μετά από τις μεταμφιέσεις του Δωδεκαημέρου, τα πράγματα είναι άσχημα. Αλλάζουν τα πάντα. Χωρίς χιόνι, χωρίς τίποτα. Τώρα βέβαια πανηγυρίζουμε για τα αυτονόητα, ότι για παράδειγμα το Φαλακρό ανοίγει, που θα έπρεπε να είναι δεδομένο ότι ανοίγει! Αλλά χωρίς χιόνι, θα πατώσει όλη η Δράμα και θα είναι άσχημα».