Home > Εκδηλώσεις > Η πολυδιάστατη έκθεση «Σε απόσταση» της εικαστικού Ιωάννας Ζηκίδου Η εικαστικός μιλάει στον «Π.Τ.»

Η πολυδιάστατη έκθεση «Σε απόσταση» της εικαστικού Ιωάννας Ζηκίδου Η εικαστικός μιλάει στον «Π.Τ.»

 

Το ερχόμενο Σάββατο τα εγκαίνια της έκθεσης

Η πολυδιάστατη έκθεση

«Σε απόσταση» της εικαστικού

Ιωάννας Ζηκίδου

Η εικαστικός μιλάει στον «Π.Τ.»

 

Της Σουζάνας Θεοδωρίδου

 

Την ξεχωριστή έκθεση της εικαστικού και εκπαιδευτικού Ιωάννας Ζηκίδου, με τίτλο: «Σε απόσταση», διοργανώνει η Ένωση Κυριών Δράμας, ο Δήμος Δράμας, και η Εταιρεία Επιστημών Αγωγής Δράμας, ενώ την επιμέλεια την έκθεσης έχει κάνει η Ιστορικός Τέχνης κα. Βίκυ Κωνσταντινίδου.

Με αφορμή την επερχόμενη έκθεση, η εφημερίδα μας επικοινώνησε με την κα. Ζηκίδου, προκειμένου να μας μιλήσει αναφορικά με την έκθεση που πρόκειται να παρουσιάσει το επόμενο διάστημα στο δραμινό κοινό.

Με καταγωγή από τον Διδυμότειχο του Έβρου, η κα. Ιωάννα Ζηκίδου εικαστικός και νηπιαγωγός, τα τελευταία χρόνια ζει και εργάζεται στην πόλη μας, ενώ θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε την παρουσίαση μιας ξεχωριστής έκθεσης.

Στην έκθεση «Σε απόσταση», εκτίθενται κυρίως κυκλικά έργα. Πρόκειται για δώδεκα κυκλικά, τα οποία έχουν σχέση με την ώρα, και τον χρόνο έμμεσα. Ο κύκλος, όπως σημείωσε η εικαστικός αποτελεί και ένα φυτικό μοτίβο γενικά, το οποίο συναντάμε πολύ συχνά στη φύση, «οπότε το χρησιμοποιώ γιατί αυτό που απεικονίζεται στην έκθεση, είναι κυρίως λουλούδια».

Το θέμα της έκθεσης, αφορά στα λουλούδια και την διατήρηση της ομορφιάς. Πρόκειται δηλαδή για μια ενιαία έκθεση που αφορά σε αυτό το θέμα. «Ένα ζήτημα που με απασχολεί είναι η σχέση ανάμεσα στο φυσικό αντικείμενο, δηλαδή τα φυσικά λουλούδια, την αναπαράσταση του αντικειμένου, δηλαδή τα ζωγραφιστά λουλούδια και την προσομοίωση των λουλουδιών όπου θα γίνει η παρουσίαση ενός βίντεο», μας εξήγησε η κα. Ζηκίδου.

ZHKIDOY 3

Είναι στην ουσία η σχέση που αναπτύσσεται με τους τρεις τρόπους που αντιλαμβανόμαστε την πραγματικότητα. «Το φυσικό αντικείμενο, είναι όταν έχουμε μια άμεση σχέση με τα πράγματα στην ουσία. Θα υπάρχει στη μέση μια ανθοδέσμη με κανονικά φυσικά λουλούδια. Γύρω από αυτό, σε κυκλική διάταξη όπως υπάρχει και στην φύση γενικά, θα υπάρχουν ζωγραφιστά λουλούδια. Πίνακες στην ουσία, οι οποίοι είναι κυκλικοί και σε κυκλική διάταξη. Αυτή είναι η ζωγραφική αναπαράσταση των λουλουδιών, και η τάση του ανθρώπου γενικά να διατηρεί την ομορφιά και την φύση και τα πράγματα αναλλοίωτα, γι’ αυτό ακριβώς και την ζωγραφίζει.

Δεξιά στον χώρο της έκθεσης, θα παίζει ένα βίντεο με περιεχόμενο τα λουλούδια, αλλά το βίντεο είναι η προσομοίωση των πραγμάτων στην ουσία. Δηλαδή ούτε το φυσικό αντικείμενο, ούτε η αναπαράσταση του είναι αυτό που κάποιος κατασκευάζει και εμείς το βλέπουμε στην ουσία. Δεν είναι το αληθινό. Είναι σαν το αληθινό. Και αυτό έχει σχέση με την αντίληψη των πραγμάτων», επεσήμανε μεταξύ άλλων η κα. Ζηκίδου.

Ο προβληματισμός, όπως μας ανέφερε η εικαστικός, ξεκινάει ίσως από την απάθεια των ανθρώπων από την μη ενεργοποίησή τους, ενώ όπως παρατήρησε η ίδια, η προσομοίωση των πραγμάτων οδηγεί τους ανθρώπους στο να μην ξέρουν που είναι η θέση τους, καθώς και ποια είναι η κανονική τους σκέψη. Οδηγεί δηλαδή, σε ένα πλασματικό τρόπο αντίληψης της πραγματικότητας, και αυτό είναι που θέλει να θίξει η εικαστικός με την συγκεκριμένη έκθεση, βάζοντας τα και τα τρία να συνυπάρχουν στον ίδιο χώρο.

«Δηλαδή και οι τρεις διαστάσεις των πραγμάτων όταν συνυπάρχουν στο χώρο, τότε ο θεατής κινείται ανάμεσα σε όλα αυτά. Είναι, μια εγκατάσταση στη ουσία, δεν είναι έργα στους τοίχους. Καθώς κινείται ο θεατής ανακαλύπτει σταδιακά άλλες πλευρές των πραγμάτων. Δηλαδή, από κανένα σημείο δεν μπορεί να δει όλη την έκθεση ο θεατής. Πρέπει να κινηθεί στον χώρο και να την ανακαλύπτει βήμα βήμα, και αν θέλει συνδυάζει τις τρεις καταστάσεις.

Χαίρομαι που έχω την δυνατότητα να παρουσιάσω μια έκθεση με περισσότερες από μια διαστάσεις, και με ενδιαφέρει πάρα πολύ να εκφράζω κάτι σχεδόν ολοκληρωμένο. Το σχεδόν το αναφέρω, γιατί ολοκληρώνεται στην ουσία με τον θεατή. Από την δική μου πλευρά οργανώνεται μια εικαστική κατάσταση, και από εκεί και πέρα ο θεατής που έρχεται συμπληρώνει με την δική του κοσμοαντίληψη την υπόλοιπη έκθεση», υποστήριξε μεταξύ άλλων η εικαστικός.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι, κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν και παράλληλες εκδηλώσεις. Αναλυτικότερα, την Κυριακή 26 Νοεμβρίου, στις 7.30 το απόγευμα, στον χώρο της έκθεσης, οι μουσικοί Δημήτρης Χατζηκυρκος και Στέφανος Αγγέλογλου, θα παίξουν βιολί και πιάνο αντίστοιχα, και θα συνυπάρχουν οι δυο τέχνες μαζί, η ζωγραφική και η μουσική.

Επιπλέον, το επόμενο Σάββατο στις 2 Δεκεμβρίου, στις 7.30 το απόγευμα, στον χώρο της έκθεσης θα πραγματοποιηθεί μια ανοιχτή συζήτηση για την τέχνη, με τους κ.κ. Βίκυ Κωνσταντινίδου, ιστορικό τέχνης, Κατερίνα Σαραφίδου, Σύμβουλο Προσχολικής Αγωγής, Χριστίνα Παπαγγελή φιλόλογο και τον εκπ/κο PhD Φιλοσοφίας κ. Μουράτη Κοροσιάδη, με τη συμμετοχή των θεατών. Ο καθένας αρχικά θα παρουσιάσει από την δική του πλευρά ανάλογα με την ιδιότητά του μια εισήγηση η οποία θα βοηθήσει στην ουσία τον κόσμο να εμπλακεί στην συζήτηση και να μας πει ο καθένας την εμπειρία σχετικά με εικαστικά γεγονότα.

Τα εγκαίνια της έκθεσης, θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 18 Νοεμβρίου, στις 8 το βράδυ, στον δεύτερο όροφο του παλιού Δημαρχείου Δράμας. Η έκθεση, θα διαρκέσει έως τις 4 Δεκεμβρίου, λειτουργώντας καθημερινά από τις 6 το απόγευμα έως τις 10 το βράδυ.