Home > νέα > Η Πολυθεματική Έκθεση «Πόντος Διακαίωμα και Υποχρέωση στη Μνήμη»

Η Πολυθεματική Έκθεση «Πόντος Διακαίωμα και Υποχρέωση στη Μνήμη»

 Στην ΔΕΘ

Η Πολυθεματική Έκθεση

«Πόντος Διακαίωμα και

Υποχρέωση στη Μνήμη»

Ξεκίνησε και θα συνεχιστεί έως τις 27 Μαΐου, η Πολυθεματική Έκθεση  του καθηγητή Κωνσταντίνου Φωτιάδη, με τίτλο: «Πόντος Δικαίωμα και Υποχρέωση στη Μνήμη», στο περίπτερο 2 της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, ένα χώρο 2500 τ.μ.

Η έκθεση, η οποία θα συνοδεύεται από ποικίλες παράλληλες εκδηλώσεις, πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου.

Στην Πολυθεματική Έκθεση του ομότιμου καθηγητή Κωνσταντίνου Φωτιάδη, παρευρέθηκαν το περασμένο Σάββατο, ο εκδότης Ragip Zarakolou, του Εκδοτικού Οίκου Belke, της Κωνσταντινούπολης και ο συγγραφέας, Tamer Ciligir. Στην ίδια εκδήλωση δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν ο μεταφραστής, Attilla Tuygan και ο ακαδημαϊκός, Sait Tsetinoglou, όπως ήταν προγραμματισμένο, καθώς το Ελληνικό Προξενείο δεν τους έδωσε βίζα!

IMG_5372

«Σέβομαι τους γείτονές μου. Οι γονείς μου, δε μου έμαθαν τον ρατσισμό» τόνισε ο Τούρκος εκδότης Ragip Zarakolou, ο οποίος γεννήθηκε και μεγάλωσε στις συνοικίες της Κωνσταντινούπολης, όπου έμεναν Έλληνες. Ανέφερε ότι για τον Ελληνισμό του Πόντου και την Αρμενική ιστορία έμαθε από αρχεία που ήταν απαγορευμένα στην Τουρκία, εκδίδοντας μάλιστα πολλά σχετικά βιβλία. Αυτός ήταν και ο βασικός λόγος για τον οποίο κάηκε δυο φορές ο Εκδοτικός του Οίκος, ενώ ο ίδιος και η οικογένειά του δέχονται συνέχεια απειλές.

Απειλές δέχθηκε και ο συγγραφέας Tamer Ciligir, ο οποίος μάλιστα φυλακίστηκε και βασανίστηκε με το χειρότερο τρόπο. «Ευχαριστώ όλους εσάς, γιατί είστε οι απόγονοι των 353.000 ψυχών αλλά και γιατί εδώ και 100 χρόνια κουβαλάτε την ποντιακή ιστορία και παράδοση», τόνισε ο συγγραφέας και συνέχισε «Εμείς στο σχολείο ιστορία δε μάθαμε… Αυτό που μας δίδαξαν ήταν ότι οι Έλληνες είναι εχθροί μας και τους πετάξαμε στη θάλασσα». Ο Tamer Ciligir έγραψε πολλά βιβλία που προέρχονται από πρωτογενείς πηγές, το τελευταίο του «Pontus gerçeği», αναμένεται να κυκλοφορήσει  και στα ελληνικά. Κλείνοντας την ομιλία του, ανέφερε ότι μια μεγάλη χώρα σαν την Τουρκία δεν είναι δυνατόν να φοβάται την Ελλάδα, αλλά ασκεί αυτή την πολιτική γιατί νιώθει ενοχές, ενώ επισήμανε ότι ο πιο αξιόπιστος μάρτυρας όσων βίωσαν οι Έλληνες του Πόντου είναι το τουρκικό κοινοβούλιο.

ποντοσ

Όπως αποκάλυψαν οι δύο Τούρκοι διανοούμενοι, ο καλύτερος μάρτυρας για τη γενοκτονία των Ποντίων είναι τα αρχεία του τουρκικού κοινοβουλίου. Συγκεκριμένα, τόνισαν πως εκείνη την εποχή Τούρκοι βουλευτές διαμαρτυρήθηκαν έντονα για τους εκτοπισμούς και τις δολοφονίες των Ελλήνων του Πόντου και πως κατήγγειλαν τις απάνθρωπες συμπεριφορές των κεμαλικών. Μάλιστα ο κ. Φωτιάδης διάβασε αποσπάσματα από τις ομιλίες των βουλευτών που προειδοποιούν ότι αυτά τα εγκλήματα θα τα βρουν μπροστά τους τα επόμενα χρόνια.

Μετά την ομιλία ακολούθησε μουσική περιήγηση με τις Δέσποινα Καμπερίδου, Αγγελική Παμπουκίδου στο τραγούδι, και με τους Χρήστο Καλιοντζίδη, Χρήστο Τσενεκίδη και Θεόδωρο Κωτίδη, στη λύρα.