Home > Πρώτο Θέμα > Πώς αλλάζει ο τρόπος μετακινήσεων στην εποχή της καραντίνας του κορωνοϊού ► Τι απαντά στον «Π.Τ.» ο υπεύθυνος της έρευνας κ. Ιωάννης Πολίτης

Πώς αλλάζει ο τρόπος μετακινήσεων στην εποχή της καραντίνας του κορωνοϊού ► Τι απαντά στον «Π.Τ.» ο υπεύθυνος της έρευνας κ. Ιωάννης Πολίτης

Μια έρευνα από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Πώς αλλάζει ο τρόπος μετακινήσεων

στην εποχή της καραντίνας του κορωνοϊού

► Τι απαντά στον «Π.Τ.» ο υπεύθυνος της έρευνας κ. Ιωάννης Πολίτης

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΜΙΑ ΠΟΛΥ ενδιαφέρουσα έρευνα για τον τρόπο μετακινήσεων στις ημέρες των μέτρων κατά την περίοδο περιορισμού της κυκλοφορίας της πανδημίας του κορωνοϊού Covid-19, έχει ξεκινήσει το Α.Π.Θ.

Η έρευνα διεξάγεται από το Εργαστήριο Συγκοινωνιακής Τεχνικής του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, απευθύνεται σε κατοίκους της Ελλάδας και έχει ως στόχο την καταγραφή των υφιστάμενων – υπό ισχύ μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας – μεταφορικών προτιμήσεων των ερωτώμενων.

Προκειμένου να δούμε τι ακριβώς μπορεί να προσφέρει αυτή η έρευνα στον τρόπο μετακινήσεων του γενικού πληθυσμού, τόσο κατά τις ημέρες της καραντίνας αλλά και κατά πόσο πιθανότατα θα αλλάξει αυτό, ο «Πρωινός Τύπος» επικοινώνησε με τον υπεύθυνο της έρευνας τον κ. Ιωάννη Πολίτη.

Ο κ. Πολίτης είναι Επίκουρος Καθηγητής Συγκοινωνιακού Σχεδιασμού και Διαχείρισης Κινητικότητας στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο», τονίζει μεταξύ άλλων ότι, σκοπός της έρευνας αυτής είναι να διαφανεί ο τρόπος με τον οποίο μετακινούμαστε τις τελευταίες εβδομάδες και να καταγραφούν οι αλλαγές συνηθειών για το τι είδους δραστηριότητα έκανε ο καθένας μας προς τον τελικό προορισμό του.

Ο ίδιος, διευκρινίζει επίσης ότι η έρευνα γίνεται χωρίς να ζητηθούν προσωπικά στοιχεία και δεδομένα από τους συμμετέχοντες σ’ αυτήν και ότι τα στοιχεία που θα προκύψουν θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για ποσοτικές και ποιοτικές αναλύσεις, συμβάλλοντας στην κατανόηση του μεταφορικού προφίλ των κατοίκων της Ελλάδας κατά την ιδιαίτερη αυτή περίοδο.

Ο σύνδεσμος όπου μπορείτε να βρείτε την έρευνα και να απαντήσετε στις ερωτήσεις είναι: https://changeisp.limequery.com/861566?lang=en

Οι τρόποι μετακίνησης στην εποχή του κορωνοϊού

Αναλυτικότερα, οι δηλώσεις του κ. Ιωάννη Πολίτη στον «Πρωινό Τύπο» έχουν ως εξής:

 Κύριε Πολίτη, από πότε έχει ξεκινήσει η έρευνα αυτή;

«Η έρευνα αυτή ξεκίνησε από την περασμένη Δευτέρα. Είναι καινούρια και ουσιαστικά καλούμε τους πολίτες να θυμηθούν την χθεσινή τους μετακίνηση. Έχουμε όλη την αλυσίδα μετακίνησης, από τις πρωινές μέχρι και τις βραδινές ώρες και με πολύ απλό τρόπο – χωρίς να μας δώσουν τα προσωπικά τους δεδομένα και προσωπικά τους στοιχεία – ζητάμε να μας δηλώσουν τον τρόπο με τον οποίο μετακινήθηκαν χθες.

Οπότε καταλαβαίνετε, από τη Δευτέρα που τρέχει η έρευνα έχουμε πάρει κάποιες απαντήσεις για την Κυριακή, ενώ για κάθε μέρα παίρνουμε τις χθεσινές μετακινήσεις.

Πέρα από το φλέγον ζήτημα της αντιμετώπισης του κορωνοϊού, το δεύτερο στοιχείο που κυριαρχεί στην ειδησεογραφία, είναι οι μετακινήσεις. Γίνονται πολλά ρεπορτάζ αυτή τη στιγμή για τον τρόπο μετακινήσεων, αν έχουμε αλλάξει τον τρόπο που μετακινούμαστε, και γενικά αυτός είναι ο σκοπός: να μπορέσουμε να δούμε το μεταφορικό προφίλ των ερωτώμενων και αυτή την ιδιαίτερη συνθήκη».

Ioannis Politis

Αυτό γίνεται όπως είπαμε από το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ, Εργαστήριο Συγκοινωνιακής Τεχνικής. Εσείς ως επιστήμονες πώς βλέπετε όλη αυτήν κατάσταση; Πιστεύετε ότι θα αλλάξει σημαντικά το σύστημα μετακίνησης στις πόλεις μας όταν περάσει όλη αυτή η κατάσταση αυτή; Αναμένεται να αλλάξει κάτι ως προς την αντιμετώπιση του κόσμου στις μετακινήσεις του;

«Να μην ξεχνάμε ότι, η μετακίνηση τις περισσότερες φορές, δεν πραγματοποιείται για τη μετακίνηση. Μετακινούμαστε γιατί θέλουμε να πραγματοποιήσουμε κάποια πρωτογενή ανάγκη μας στο σημείο προορισμού. Μετακινούμαστε γιατί θέλουμε να πάμε στη δουλειά μας. Μετακινούμαστε γιατί θέλουμε να πάμε για ψώνια. Άρα, η μεγάλη απάντηση στο ερώτημά σας είναι τι θα συμβεί στο σημείο προορισμού μας.

Η εμπειρία λοιπόν αυτές τις τελευταίες εβδομάδες, είναι ότι πάρα πολλές από τις ενέργειες που κάναμε στο σημείο προορισμού μας όπως είναι η εργασία, είναι ότι αυτή μπορεί να πραγματοποιηθεί και με εναλλακτικούς τρόπους. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα θα σας πω στο Ελληνικό Πανεπιστήμιο. Εμείς σήμερα το πρωί μάλιστα, είχαμε μάθημα σε 150 άτομα. Άρα λοιπόν δοκιμάζουμε νέες συνταγές, αν θέλετε, δραστηριοτήτων, τις οποίες μπορούμε να τις κάνουμε από απόσταση. Υπό αυτή την έννοια, ξεκινώντας ίσως πρώτα από τον ιδιωτικό τομέα, μπορούν να ζητηθούν  – στη νέα εποχή που ξημερώνει – κάποιες αλλαγές συνηθειών, όχι όμως τόσο για την καθ’ εαυτή μετακίνηση, όσο για το τι είδους δραστηριότητα έκανε ο καθένας στον τελικό προορισμό του.

Εδώ βλέπετε ακόμα και η ιατρική πλέον έχει αλλάξει. Μας δίνεται η δυνατότητα πλέον να έχουμε υπηρεσίες τηλεϊατρικής, κάτι που μέχρι το τελευταίο διάστημα θεωρούνταν σχεδόν αδύνατο».

 

Αν και είναι νωρίς να κρίνετε ίσως ακόμα, υπάρχει συμμετοχή στην έρευνα αυτή κ. Πολίτη;

«Η συμμετοχή είναι ικανοποιητική και θα έλεγα ότι προέρχονται κυρίως από τα μεγάλα αστικά κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, γι’ αυτό και απευθυνόμαστε και στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, γιατί ακριβώς θέλουμε τη διασπορά. Θέλουμε να πάρουμε και να δούμε τον τρόπο με τον οποίο μετακινούνται και στις μικρότερες πληθυσμιακές ομάδες οι άνθρωποι και βεβαίως αυτό θα το χρησιμοποιήσουμε και στη δευτερογενή ανάλυση που θα κάνουμε μετά τους ελέγχους, εάν ο κόσμος κινείται διαφορετικά στις μεγάλες πόλεις, στις μεσαίες, στους μικρούς οικισμούς κτλ.

Αυτό που θέλουμε να τονίσουμε για άλλη μια φορά, είναι ότι κρατάμε τις διαδικασίες της ανωνυμίας και των προσωπικών δεδομένων».