«Αλώσεως Μνήμη 1453-2017» με κεντρική ομιλία από τον κ. Σάββα Καλεντερίδη
«Πώς φθάσαμε στην Άλωση. Ομοιότητες του τότε με το σήμερα»
Μια εκδήλωση από πολιτιστικούς συλλόγους της Δράμας
Του Θανάση Πολυμένη
ΕΚΔΗΛΩΣΗ με τίτλο «Αλώσεων Μνήμη 1453-2017», με συνδιοργανωτές συλλόγους της Δράμας, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 29 Μαΐου, στην αίθουσα του Δημοτικού Ωδείου Δράμας.
Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από την Περιφερειακή Ενότητα Δράμας, το Δήμο Δράμας, την Ιερά Μητρόπολη Δράμας και τους Συλλόγους: Παμμικρασιατικός Σύλλογος «Ο Άγιος Χρυσόστομος», Σύλλογος Ποντίων «Οι Κομνηνοί», Θρακική Εστία Δράμας, Εταιρία Δραμινών Μελετών, Σύλλογος Ποντίων «Ακρίτες Ν. Κρώμνης» και Μέριμνα Ποντίων Κυριών.
Το πρόγραμμα περιελάμβανε αρχικά την παρουσίαση ενός βίντεο με θέμα: «Πάρθεν η Ρωμανία – Θρήνος από Πόντιους καλλιτέχνες. Χαιρετισμούς από τους παρευρισκόμενους, κεντρική ομιλία από τον συγγραφέα κ. Σάββα Καλεντερίδη με τίτλο: «Πώς φθάσαμε στην Άλωση. Ομοιότητες του τόμε με το σήμερα». Στη συνέχεια, απόδοση τραγουδιών από τις χορωδίες: Θρακικής Εστίας Δράμας, Παμμικρασιατικού Συλλόγου. «Τη Υπερμάχω».
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Δράμας κ. Παύλος, ο βουλευτής Δράμας κ. Δ. Κυριαζίδης, ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Α. Πατακάκης, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης κ. Λιθηρόπουλος και πλήθος κόσμου που γέμισε την αίθουσα.
Καλεντερίδης: «Ομοιότητες τότε και σήμερα»
Στον «Πρωινό Τύπο» μίλησε ο συγγραφέας και εκδότης κ. Σάββας Καλεντερίδης, ο οποίος είχε και την κεντρική ομιλία της εκδήλωσης με θέμα: «Πώς φθάσαμε στην Άλωση. Ομοιότητες του τότε με το σήμερα».
Ο κ. Καλεντερίδης, έκανε μια ιστορικογεωπολιτική αναφορά στην ιστορική εξέλιξη της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, στην εμφάνιση του τουρκικού παράγοντα στα ανατολικά της.
Αναφέρθηκε ακόμα, στο πώς εξελίχθηκαν παράλληλα αυτές οι δύο κρατικές οντότητες, στον παράγοντα των Λατίνων και με ποιο τρόπο και σε ποιο βαθμό αποδυνάμωσαν την Κωνσταντινούπολη.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε επίσης, στο ρόλο που έπαιξε το Οικουμενικό Πατριαρχείο και οι Οικουμενικές Σύνοδοι στην ιστορική εξέλιξη της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας κυρίως σε σχέση με τη διαχείριση των διαφόρων αιρέσεων που εμφανίστηκαν κυρίως στα Ανατολικά και τα Νότια και στην τελική φάση, ενώ μίλησε για τα στρατηγήματα που χρησιμοποίησαν οι Τούρκοι Οθωμανοί για να καταλάβουν την Πόλη και για το τελευταίο στρατήγημα του Μωάμεθ του Πορθητή.
Τέλος, έκανε μια προσπάθεια προσέγγισης του τότε με το τώρα. Ποια είναι δηλαδή τα παρακμιακά στοιχεία της Αυτοκρατορίας, που δεν της επέτρεψαν είτε να διαβλέψει, είτε να προβλέψει ή και να διαχειριστεί την απειλή που εμφανίστηκε κυρίως στα Ανατολικά της και οδήγησε φυσικά στην κατάλυση της Αυτοκρατορίας.
Όπως τόνισε στον «Πρωινό Τύπο» ο κ. Καλεντερίδης αναφορικά με τις ομοιότητες: «Αναφέρομαι στα χαρακτηριστικά που υπάρχουν σήμερα στον Ελληνισμό και γενικώς στο πώς το ελληνικό κράτος και πώς αυτά τα παρακμιακά χαρακτηριστικά, έχουν ομοιότητες με τα χαρακτηριστικά της κρατικής οντότητας που ήταν η Αυτοκρατορία της Κωνσταντινούπολης. Υπάρχουν πολλά στοιχεία δυστυχώς».
Δίνοντάς μας ένα ενδεικτικό στοιχείο, επισημαίνει: «Η Βυζαντινή Αυτοκρατορία, μετά το 1204 ή μετά την επάνοδό της στην Κωνσταντινούπολη και την υποχώρηση των Λατίνων, είχε εκχωρήσει τα λιμάνια και τους οδικούς άξονες στους Δυτικούς. Δεν υπάρχει άλλη ομοιότητα περισσότερο συγκλονιστική από αυτήν. Η Ελλάδα σήμερα έχει εκχωρήσει, ή τέλος πάντων έχει κάνει υποχωρήσεις στη διαχείριση στρατηγικών τομέων, που είναι και υπαρξιακοί για ένα κράτος. Εάν δεν κάνει … χθες, μια στρατηγική ανάκτησης της κυριαρχίας, της εθνικής κυριαρχίας και της διαχείρισης αυτών των τομέων, δεν βλέπω – εκτός κι αν βλέπει κάποιος άλλος – πώς μπορεί να αναστραφεί αυτή η παρακμιακή πορεία.»
Τέλος, στην ερώτηση αν κινδυνεύουμε ίσως από μια νέα εθνική τραγωδία, ο κ. Καλεντερίδης επισημαίνει στον «Πρωινό Τύπο»: «Υπάρχει ένα ζήτημα. Αν ανοίξουμε το φακό – γιατί τώρα βλέπουμε την Ελλάδα και την Τουρκία – διαπιστώνουμε ότι η γεωπολιτική συγκυρία μας ευνοεί. Γιατί συμβαίνουν κοσμογονικής σημασίας πράγματα, Νότια της Τουρκίας, στο Ιράκ και στο κουρδικό ζήτημα. Αυτό επηρεάζει τις σχέσεις της Τουρκίας με τη Δύση, το ΝΑΤΟ, τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό είναι μια εξέλιξη που εκ των πραγμάτων μας ενδιαφέρει, μας αφορά πρωτογενώς πλέον και πιστεύω ότι με βάση τις διαπιστώσεις απ’ αυτή την κατάσταση, μπορούμε να χαράξουμε μια στρατηγική για να ανατρέψουμε την πορεία.»