Home > νέα > «Πώς να μάθω να διαχειρίζομαι τις συγκρούσεις με τους άλλους και τον εαυτό μου» ► Μιλάει στον «Π.Τ.» ο Ψυχολόγος κ. Αχιλλέας Υφαντίδης

«Πώς να μάθω να διαχειρίζομαι τις συγκρούσεις με τους άλλους και τον εαυτό μου» ► Μιλάει στον «Π.Τ.» ο Ψυχολόγος κ. Αχιλλέας Υφαντίδης

Μεγάλη η ανταπόκριση γονέων

στην 1η συνάντηση της Σχολής

Γονέων της Ιεράς Μητροπόλεως Δράμας

► «Πώς να μάθω να διαχειρίζομαι τις συγκρούσεις με τους άλλους και τον εαυτό μου»

► Μιλάει στον «Π.Τ.» ο Ψυχολόγος κ. Αχιλλέας Υφαντίδης

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΑΠΟ ΤΟ απόγευμα της Δευτέρας ξεκίνησαν και για άλλη μια χρονιά, οι δράσεις της Σχολής Γονέων της Ιεράς Μητροπόλεως Δράμας, που διεξάγονται μια φορά το μήνα στον Ιερό Ναό Αγίων Αναργύρων στη Δράμα.

Στην πρώτη συνάντηση το απόγευμα της Δευτέρας 14 Οκτωβρίου, μίλησε ο κ. Αχιλλέας Υφαντίδης, Ψυχολόγος υψηλής απόδοσης, επικοινωνιολόγος με θέμα: «Μαθαίνω να διαχειρίζομαι σωστά τις συγκρούσεις με τους άλλους και τον εαυτό μου».

Σχετικά με το θέμα αυτό, μίλησε στον «Π.Τ.» ο Ψυχολόγος κ. Υφαντίδης, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για κάτι το οποίο, «αφορά την οικογένειάς μας, τον κοινωνικό μας περίγυρο αλλά και τους εαυτούς μας. Το πώς διαχειριζόμαστε τις συγκρούσεις με τους άλλους και μ’ εμάς τους ίδιους, πώς θα καταφέρουμε να είμαστε λίγο πιο συνειδητοποιημένοι, λίγο πιο ώριμοι, λίγο πιο ψύχραιμοι, να έχουμε καλύτερες στρατηγικές για να μπορέσουμε αν θέλουμε να επικοινωνούμε με τους άλλους, να ξέρουμε το πώς θα τους πούμε αυτό που πρέπει να τους πούμε, να ακούμε αυτά που πρέπει να ακούσουμε και στο τέλος της ημέρας να έχουμε μια πιο γόνιμη καθημερινότητα μ’ εμάς και με τους γύρω μας».

Από αριστερά ο Ψυχολόγος κ. Αχιλλέας Υφαντίδης και ο εφημέριος του ιερού ναού Αγ. Αναργύρων π. Δημήτριος Αχθοφορίδης

Ερωτώμενος για το ποια είναι μερικά σημεία με τα οποία θα μπορούσαμε να ακολουθήσουμε μια τέτοια τακτική, ο κ. Υφαντίδης απαντάει ότι, «το πρώτο είναι να μάθουμε να ακούμε καλά. Αν δεν ακούς καλά τον άλλον, δεν ξέρεις και πώς ακριβώς πρέπει να του μιλήσεις, να αντιπαρατεθείς αν χρειαστεί. Άλλες φορές, μπορεί να μην χρειαστεί καν να αντιπαρατεθείς. Μπορεί να χρειαστεί απλά να δώσεις τόπο, να μην επιλέξεις να πας αντίθετα. Όλα θέλουν και υπομονή. Και από εκεί και πέρα, θα πρέπει να ξέρεις κι εσύ τι θέλεις να προτείνεις».

Όπως σημειώνει ο ίδιος, «όταν συγκρούεσαι, δεν είναι απλά να λες όχι, αλλά προτείνω κάτι. Και να ξέρεις να προτείνεις κάτι, το οποίο είναι γόνιμο και ουσιαστικό και προσθέτει, αυτό θέλει κόπο και συνειδητοποίηση».

Στην ερώτηση για το ποια είναι ορισμένα βασικά ζητήματα σύγκρουσης σε μια οικογένεια, ο κ. Υφαντίδης, επισημαίνει ότι «το πρώτο πράγμα έχει να κάνει με τη σύγκρουση στόχων. Διαφορετικοί στόχοι για τα παιδιά, διαφορετικοί στόχοι για τους γονείς. Μπορεί να έχει να κάνει με σύγκρουση προσωπικοτήτων. Μπορεί να έχει να κάνει με σύγκρουση κινήτρων. Άλλα κίνητρα ο ένας, άλλα κίνητρα ο άλλος. Και στο τέλος της ημέρας, οι συγκρούσεις μπορεί να έχουν να κάνουν και με τον τρόπο με τον οποίο βλέπουν την ίδια τη ζωή, τις αξίες της ίδιας της ζωής. Η νέα γενιά σε σχέση με την παλιά γενιά. Ποια θα καταφέρει τελικά να επικρατήσει. Όλα αυτά, θέλουν ιδιαίτερη προσπάθεια για να μπορέσεις να κρατήσεις ισορροπία σε μια οικογένεια και παράλληλα να έχεις καλή καθημερινότητα».

Ζητήσαμε τέλος από τον κ. Υφαντίδη, να οριοθετήσει ένα βασικό σημείο από την εμπειρία του, για το ποιο είναι το σπουδαιότερο που θέτουν, σημειώνει: «Το κυριότερο είναι η σύγκρουση με τον ίδιο μας τον εαυτό τελικά. Μπορεί να φαίνεται ότι το παράπονο ότι δεν με καταλαβαίνουν ή δεν μπορώ εγώ να πείσω κάποιον, αλλά στο τέλος της ημέρας, συγκλίνουν όλα στο ότι εγώ πρέπει να κάνω δουλειά με τον εαυτό μου, απλά δεν το ξέρω ακόμα».