Πώς να περάσεις μια πιο ευτυχισμένη Πρωτοχρονιά
Γράφει ο Δημήτρης Φλαμούρης
Αλλάζει σε λίγο ο χρόνος και ίσως μερικοί να θέλουμε να αλλάξουμε και εμείς μαζί του. Οι περισσότεροι βέβαια θα παραμείνουμε οι ίδιοι. Πώς μπορούμε όμως να αλλάξουμε τουλάχιστον τον τρόπο που αλλάζουμε τον χρόνο, ώστε να τον αλλάξουμε πιο ευτυχισμένα;
Την απάντηση έρχεται να μας τη δώσει μια έρευνα[1] που έγινε την Πρωτοχρονιά του 2000. Ήταν μια συναισθηματικά σημαντική ημερομηνία και πολλοί άνθρωποι έκαναν ιδιαίτερα πλάνα για τη συγκεκριμένη βραδιά. Περιμέναμε και τον ιό της χιλιετίας να μας έρθει, ευτυχώς όμως δε χτύπησε!
Στην έρευνα αυτή, πριν την αλλαγή του χρόνου 475 άτομα απάντησαν σε ερωτήσεις όπως:
Πόσο καλά περιμένεις να περάσεις την πρωτοχρονιά σου;
Πόσο χρόνο και χρήματα έχει ξοδέψει ή σχεδιάζεις να ξοδέψεις για να γιορτάσεις;
Σκοπεύεις να κάνεις ένα μεγάλο ή ένα μικρό πάρτι;
Ένα μήνα μετά οι συμμετέχοντες ερωτήθηκαν για το πώς πέρασαν τελικά. Τα αποτελέσματα ήταν διαφωτιστικά!
Ένα απίστευτο 83% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι είχαν απογοητευτεί από τον εορτασμό της ημέρας καθώς απάντησαν ότι πέρασαν χειρότερα από ό,τι περίμεναν. Μάλιστα όσο μεγαλύτερη γιορτή σχεδίαζαν να διοργανώσουν τόσο μεγαλύτερη και η απογοήτευση.
Επίσης όσο περισσότερο χρόνο και προσπάθεια ξόδεψαν τόσο λιγότερη ικανοποίηση δήλωσαν ότι ένιωσαν στο τέλος.
Η ετυμηγορία είναι ξεκάθαρη. Όσο μεγαλύτερες προσδοκίες είχαν οι συμμετέχοντες στην έρευνα, τόσο πιο πιθανό ήταν να μην καταφέρουν να τις εκπληρώσουν. Μεγάλη προσδοκία ισοδυναμεί με λιγότερη απόλαυση.
Πώς περνάμε άραγε εμείς την πρωτοχρονιά μας;
Πολλοί από εμάς θα κάνουμε τραπέζι στο σπίτι μας και θα θέλουμε όλα να είναι στην εντέλεια. Το τραπεζομάντιλο να ταιριάζει με τις κουρτίνες, οι χαρτοπετσέτες να είναι διπλωμένες με χάρη και το καινούριο σερβίτσιο θα φιγουράρει στο τραπέζι, το οποίο θα έχουμε στρώσει από την προηγουμένη. Ετοιμάζουμε τα φαγητά τις τελευταίες δυο μέρες, καθαρίζουμε το σπίτι, στολίζουμε τα πάντα και βεβαιώνουμε ότι όλοι έχουν να κάτσουν και να σερβιριστούν. Είμαστε από πάνω τους αν θέλουν κάτι ακόμα και έχουμε άγρυπνο το βλέμμα σε περίπτωση που κάποιος χρειαστεί κάτι παραπάνω. Ψάχνουμε τη μουσική που θα βάλουμε και έχουμε προμηθευτεί όλα τα ποτά, τους ξηρούς καρπούς και τα γλυκά.
Όσοι θα πάμε σε ένα τραπέζι, ή θα βγούμε σε κάποιο μέρος, φροντίζουμε να έχουμε κάνει τα μαλλιά μας, το μακιγιάζ μας, τα νύχια μας ώστε να φοράμε την καλύτερή μας εμφάνιση. Έχουμε επιλέξει το πιο αστραφτερό μας ένδυμα και επιθυμούμε να εντυπωσιάσουμε.
Οι προσδοκίες όλων μας είναι ιδιαίτερα υψηλές. Σύμφωνα με αυτή την έρευνα προετοιμάζουμε τους εαυτούς μας για να πέσουμε στην παγίδα των υψηλών προσδοκιών.
Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και κοινωνικής δικτύωσης παίζουν και εκείνα το δικό τους καθοριστικό ρόλο στο να διατηρήσουν σε υψηλό επίπεδο την προσμονή μας για το πόσο καλά ΠΡΕΠΕΙ να περάσουμε αυτή τη βραδιά.
Ας πάρουμε ένα λεπτό και ας το ξανασκεφτούμε. Ας θυμηθούμε ότι η ευτυχία κρύβεται στα απλά πράγματα. Στο ποιοι φίλοι μας θα είναι στο μέρος που θα πάμε και όχι στο τι θα πιούμε. Στο πώς θα μιλήσουμε μαζί τους και όχι στο τι θα φάμε μαζί τους. Στο αν θα φοράμε το αστραφτερό χαμόγελό μας και όχι ένα αστραφτερό ένδυμα.
Για μια πιο επιτυχημένη αλλαγή του χρόνου αλλάξτε τον τρόπο που τον αλλάζετε.
Βάλτε την καλή σας διάθεση, βρείτε τους αγαπημένους σας φίλους, ντυθείτε απλά και, γιατί όχι, παραγγείλετε κάτι από έξω.
Αλλού είναι τα σημαντικά.
Στη σύνδεση των ανθρώπων και όχι στη σύνθεση του τραπεζιού. Πάρτε το χαλαρά.
Η ανταμοιβή σας;
Μια αλλαγή του χρόνου όπως δεν την έχετε ξαναζήσει. Και ποιος ξέρει;
Αν αλλάξει έτσι η χρονιά μπορεί τελικά αυτή να είναι η χρονιά που θα αλλάξετε κι εσείς…