Δηλώσεις του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας στον «Π.Τ.»
Η πολιτεία δεν έχει εξασφαλίσει ακόμα
την υγειονομική προστασία των δικηγόρων
Πούλιος: «Οι δικηγόροι δεν είναι αναλώσιμο υλικό για το άνοιγμα των δικαστηρίων. Αν δεν εξασφαλιστεί η υγειονομική τους προστασία, δεν θα συμμετέχουν σ’ όλη αυτή τη διαδικασία».
Του Θανάση Πολυμένη
ΓΙΑ ΤΟ θέμα της τηλεκατάρτισης και τα 600 ευρώ προς τους δικηγόρους, αλλά και για το πώς και με ποιους τρόπους θα γίνει το άνοιγμα της κοινωνίας με πρώτη τη Δικαιοσύνη, μίλησε στον «Πρωινό Τύπο» ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας κ. Αναστάσιος Πούλιος.
Το σοβαρότερο από τα ζητήματα που θέτει ο κ. Πούλιος, είναι ότι δεν έχει εξασφαλιστεί η υγειονομική προστασία των δικηγόρων στην όλη διαδικασία του ανοίγματος, και αν αυτό δεν συμβεί, τότε οι δικηγόροι δεν θα συμμετέχουν σ’ αυτή.
Αρχικά ο κ. Πούλιος σχολίασε το ζήτημα της τηλεκατάρτισης την οποία τελικά πήρε πίσω η κυβέρνηση μετά από όσα ειπώθηκαν στη δημόσια συζήτηση, ο κ. Πούλιος σημειώνει χαρακτηριστικά ότι, «για μια φορά ακόμη επαληθεύεται το ρητό: Οι μόνοι αγώνες που χάθηκαν είναι αυτοί που δεν δόθηκαν» και τονίζει: «Η ανακοίνωση της κυβέρνησης για την κατάργηση του εξευτελιστικού προγράμματος ‘’τηλεκατάρτισης’’ με τα voucher των 600 ευρώ, αποτελεί την απόλυτη δικαίωση του δικηγορικού σώματος και των θεσμικών οργάνων του, τόσο ως Ολομέλεια των Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας όσο και ως κατά τόπον Δικηγορικών Συλλόγων. Από την αρχή είχαμε επισημάνει τον υποτιμητικό για όλους τους επιστήμονες χαρακτήρα του προγράμματος και ακολούθως είχαν, με συνεχείς ανακοινώσεις, συνεντεύξεις και δηλώσεις αναδείξει τα προβλήματα και τις ανεπάρκειες της όλης διαδικασίας. Αναμένουμε την υλοποίηση των λοιπών δεσμεύσεων της κυβέρνησης προς τους δικηγόρους».
Το άνοιγμα της Δικαιοσύνης
Ερωτώμενος για το πώς βλέπει το άνοιγμα της κοινωνίας, το οποίο ξεκινάει από τον χώρο της Δικαιοσύνης και για τον τρόπο που γίνεται αυτό, ο κ. Πούλιος επισημαίνει μεταξύ άλλων:
«Σύμφωνα με όσα μας ανακοίνωσε ο υπουργός την Τρίτη στην Ολομέλεια που είχαμε μέσω τηλεδιάσκεψης, η πρόθεση της κυβέρνησης είναι, τις αμέσως επόμενες ημέρες, να εκδοθεί Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (Π.Ν.Π.), σύμφωνα με την οποία θα ξεκινάει η λειτουργία των Δικαστηρίων και των Υποθηκοφυλακείων στις 28 Απριλίου. Τα δε Υποθηκοφυλακεία και τα Κτηματικά Γραφεία θα λειτουργήσουν κανονικά, για δε τα Δικαστήρια θα λειτουργήσουν μόνο όσον αφορά τη διαδικασία των προσημειώσεων, υποθηκών και των συντηρητικών υποθέσεων.
Αυτό σημαίνει ότι είναι μια διαδικασία η οποία αφορά τους δανειολήπτες και τις τράπεζες που θα προχωρήσουν στους δανεισμούς και είναι ξεκάθαρο ότι ξεκινάει συγκεκριμένα απ’ αυτό το θέμα, προκειμένου να λειτουργήσει η οικονομία της χώρας για να λειτουργήσουν οι τράπεζες. Είναι συγκεκριμένη επιλογή. Θα μπορούσε να ακολουθηθεί οποιαδήποτε διαδικασία. Εμείς έχουμε άλλες 10 διαδικασίες που θα μπορούσαμε να προτείνουμε για να μπορέσει να ξεκινήσει η λειτουργία των Δικαστηρίων, η κυβέρνηση επέλεξε να ξεκινήσει απ’ αυτήν».
Υγειονομική προστασία
Ιδιαίτερη αναφορά κάνει όμως ο κ. Πούλιος στην εξασφάλιση της υγειονομικής προστασίας των δικηγόρων και τονίζει σχετικά: «Για εμάς τους δικηγόρους, προϋποθέτει ότι πρέπει να εξασφαλιστεί η δυνατότητα να υπάρχουν εγγυήσεις όσον αφορά τους ανθρώπους που θα ασχοληθούν μ’ αυτή τη διαδικασία: δηλαδή δικαστές, δικαστικούς υπαλλήλους και φυσικά δικηγόρους. Αυτό, προς το παρόν, δεν δύναται το Υπουργείο να μας το εξασφαλίσει. Σε σχετική ερώτηση που υποβάλλαμε και στον υπουργό και στον γενικό γραμματέα, εάν έχουν γίνει ερωτήσεις προς τον ΕΟΔΥ και αν εξασφαλίζεται η υγειονομική δυνατότητα, η ασφάλεια δηλαδή προκειμένου να προχωρήσουμε σ’ αυτό, δεν μας έδωσε απάντηση.
Μάλιστα, σε συγκεκριμένη ερώτηση που έγινε, για το αν το υγειονομικό υλικό που έχει σταλεί ήδη σε κάποια Δικαστήρια, επαρκεί και για τους δικηγόρους, μας είπαν ότι δεν φτάνουν τα χρήματα να εξασφαλίσουμε και τους δικηγόρους, και γι’ αυτό το λόγο δεν σας περιελάβαμε σ’ αυτές τις διαδικασίες. Δεν μας αφορά δηλαδή το υγειονομικό υλικό που έχει ήδη σταλεί.
Κάτω απ’ αυτές τις συνθήκες λοιπόν, και με την απόφαση που έλαβε χθες η συντονιστική επιτροπή της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, εμείς θα επικοινωνήσουμε με τα Δικαστήρια και τα Υποθηκοφυλακεία της χώρας (οι κατά τόπους Δικηγορικοί Σύλλογοι) και θα ζητήσουμε να μας ενημερώσουν αν υπάρχει εξασφάλιση, κυρίως όσον αφορά την υγειονομική ασφάλεια των ανθρώπων που θα εμπλακούν σ’ αυτές τις διαδικασίες. Και από την στιγμή που – απ’ όσο γνωρίζουμε μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμία προς τούτο ενέργεια – εμείς δεν είμαστε διατεθειμένοι να θέσουμε την υγεία και την ασφάλεια των συναδέλφων σε μεγάλο κίνδυνο, συμμετέχοντας σε μια διαδικασία η οποία δεν μας εξασφαλίζει για την ασφάλεια που θα έπρεπε να υπάρχει σ’ αυτές τις περιπτώσεις.
Και αν ο ΕΟΔΥ εκδώσει απόφαση και μας πει ότι θα πρέπει να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα, ποια θα είναι αυτά και εφόσον αυτά ληφθούν, είμαστε πρόθυμοι να μπούμε στη διαδικασία αυτή.
Οι δικηγόροι προφανώς και για λόγους βιοπορισμού αλλά και επειδή αντιλαμβάνονται την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα, να μπουν στη διαδικασία ανοίγματος των Δικαστηρίων και της λειτουργίας αυτών, αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι διατεθειμένοι να είναι αναλώσιμο υλικό προκειμένου να εξυπηρετηθεί η ανάγκη αυτή. Θα πρέπει να μας εξασφαλίσει και εμάς, ότι είναι υγειονομικά ασφαλές να ξεκινήσουν αυτές οι διαδικασίες μ’ αυτόν τον τρόπο.
Μέχρι τότε, εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να διασφαλίσουμε την ασφάλεια των συναδέλφων μας και όλων των εμπλεκομένων σ’ αυτό, γιατί δεν μπορεί κανείς να μπει σε ακροατήριο, σε γραμματείες δικαστηρίων, σε τραπεζικά ιδρύματα ή στα υποθηκοφυλακεία, αν δεν έχει εξασφαλιστεί η υγειονομική προστασία κάτω από τις δεδομένες συνθήκες που ζούμε όλοι μας».
«Δεν είμαστε αναλώσιμοι…»
Ερωτώμενος αν με το άνοιγμα των Δικαστηρίων ξεκινάει και η εκδίκαση υποθέσεων στο ακροατήριο και αν όχι πότε θα γίνει αυτό, ο κ. Πούλιος σημείωσε: «Όχι. Η πρόθεση της κυβέρνησης, από όσα μας εξέθεσε ο υπουργός, είναι να γίνουν κατ’ αρχήν μόνο προσημειώσεις και μάλιστα με διαδικασία η οποία δεν θα απαιτεί ακροατήριο, αλλά βέβαια θα απαιτείται η παρουσία του δικηγόρου, διαφορετικά δεν γίνεται και βέβαια κατά τη λήψη των σχετικών αποφάσεων. Μετά υπάρχει μια διαδικασία στα υποθηκοφυλακεία για να γίνει αυτή η διαδικασία που δεν είναι απλή. Πρέπει να πας ενδεχομένως στα Κτηματολογικά γραφεία, πρέπει να ξαναπάς στα υποθηκοφυλακεία, ενδεχομένως στα τραπεζικά ιδρύματα, πρέπει να προσκομιστούν κάποια πιστοποιητικά, είναι μια διαδικασία που ναι μεν δεν έχει ακροατήριο, αλλά έχει προφανώς τη φυσική συμμετοχή δικηγόρων και πολιτών, ενδεχομένως και δικαστικών υπαλλήλων και δικαστών σε όλο αυτή τη διαδικασία. Αυτή η διαδικασία θα πρέπει να εξασφαλίσει την ασφάλεια αυτών των ανθρώπων.
Δυστυχώς, το υγειονομικό υλικό που έχει αποσταλεί είναι ελάχιστο και ίσα που εξασφαλίζει την προστασία κάποιων δικαστικών υπαλλήλων. Για τους δικηγόρους, μας είπαν ότι δεν υπάρχουν κονδύλια που να εξασφαλίζουν αυτή τη δυνατότητα. Γι’ αυτό, οι δικηγόροι που για την πολιτεία θεωρείται ότι είναι πολίτες προς ανάλωση, αν δεν εξασφαλιστεί η υγειονομική τους προστασία, δεν θα συμμετέχουν σ’ όλη αυτή τη διαδικασία».
Αναφερόμενος τέλος, στον σχεδιασμό του Υπουργείου για το πλήρες άνοιγμα των Δικαστηρίων, ο κ. Πούλιος σημειώνει ότι, «ο σχεδιασμός του Υπουργείου, χωρίς να υπάρχουν ακόμα συγκεκριμένες ημερομηνίες, είναι σιγά-σιγά να ανοίγουν οι διαδικασίες, όχι όλες μαζί, με την προοπτική τον Ιούνιο να είναι σε πλήρη λειτουργία τα Δικαστήρια. Αυτό βέβαια σημαίνει ότι σ’ όλο αυτό το διάστημα, είναι να λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Όπως πάντως είπε ο υπουργός, τα τελευταία που θα ανοίξουν είναι σίγουρα τα ποινικά δικαστήρια, γιατί εκεί ο συνωστισμός είναι αναπόφευκτος και αναγκαίος».