Εγκρίθηκαν οι όροι πλειοδοτικού διαγωνισμού για την ανάδειξη ιδιώτη
Πράσινο φως από το Δήμο Δράμας
για την απομάκρυνση εγκαταλελειμμένων οχημάτων
150 οχήματα σε 32 μήνες κατέγραψε η Δημοτική Αστυνομία Δράμας
Του Θανάση Πολυμένη
ΤΑ εγκαταλελειμμένα οχήματα πλέον, εδώ και αρκετά χρόνια, αποτελούν ένα σοβαρό ζήτημα. Κυρίως από τα χρόνια της οικονομικής κρίσης και μετά, είναι αρκετοί εκείνοι, οι οποίοι λόγω αδυναμίας συντήρησης των οχημάτων τους, παραδίδουν πινακίδες κυκλοφορίας και τα εγκαταλείπουν σε κάποιο σημείο επί του οδοστρώματος. Έτσι, καταλαμβάνουν πλέον χώρο, εμποδίζουν την ελεύθερη διέλευση ή παρκάρισμα άλλων οχημάτων και πολλές φορές, αποτελούν και εστία μόλυνσης.
Ο Δήμος Δράμας, υποχρεούται να εντοπίσει αυτά τα οχήματα, να τα επισημάνει και κάποια στιγμή, σύμφωνα με τη νόμιμη διαδικασία, να τα απομακρύνει. Έτσι κάθε χρόνο, προχωράει σε ανοιχτό δημόσιο πλειοδοτικό διαγωνισμού, προκειμένου να οριστεί ανάδοχος του έργου για να μαζέψει συγκεκριμένα οχήματα, τα οποία πριν έχει ήδη εντοπίσει και επισημάνει η Δημοτική Αστυνομία Δράμας. Η συγκέντρωση των οχημάτων αυτών αποτελεί ένα πρόσθετο – έστω και μικρό – έσοδο για το Δήμο.
Έτσι, πέρασε ήδη από το προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο και ήδη προχωράει η διαδικασία, του καθορισμού των όρων διενέργειας ανοιχτού δημόσιου πλειοδοτικού διαγωνισμού, για την εκποίηση εγκαταλελειμμένων οχημάτων τέλους κύκλου ζωής (ΟΤΚΖ) από το Δήμο Δράμας για το επόμενο χρονικό διάστημα.
Σύμφωνα λοιπόν με πρόσφατη απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Δράμας, εγκρίθηκαν οι όροι δημοπράτησης καθώς και η εκτιμητική έκθεση αξίας των εγκαταλελειμμένων οχημάτων αυτή τη στιγμή στο Δήμο που είναι:
Α. Φορτηγά κάθε είδους: 50 ευρω/όχημα. Επί ενδεικτικού αριθμού 3 οχημάτων: 150 ευρώ.
Β. ΙΧ αυτοκίνητα: 40 ευρώ / όχημα. Επί ενδεικτικού αριθμού 40 οχημάτων: 1.600 ευρώ.
Γ. Δίκυκλα κάθε είδους: 10 ευρώ / όχημα. Επί ενδεικτικού αριθμού 7 οχημάτων: 70 ευρώ.
Συνολική εκτιμητέα αξία: 1.820 ευρώ.
Για να γίνει κατανοητό, ο ιδιώτης που θα αναλάβει να μαζέψει τα παραπάνω οχήματα, σύμφωνα με την κατ’ εκτίμηση έκθεση, θα πληρώσει τα παραπάνω ποσά στο Δήμο Δράμας.
Μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας κ. Ρεμόντης, επισημαίνει ότι μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία, θα αρχίσει το μάζεψα των εγκαταλελειμμένων. Όπως μας είπε πέρυσι μαζεύτηκαν επτά οχήματα συνολικά και τα έσοδα ήταν περίπου 280 ευρώ. «Η επιβάρυνση της συγκέντρωσης των οχημάτων, γίνεται εξ ολοκλήρου από τον ιδιώτη».
Αυτή τη στιγμή υπάρχουν κάποια εγκαταλελειμμένα στην πόλη, τα οποία μετά από την όλη διαδικασία θα αρχίσουν να συγκεντρώνονται.
Διάλυση οχημάτων από τους αθιγγάνους
Τις τελευταίες ημέρες, υπάρχει σε εξέλιξη ένα σοβαρό ζήτημα στην περιοχή που κατοικούν οι αθίγγανοι, στο τέρμα της οδού Φιλίππου. Έχουν εντοπιστεί κάποια μεγάλα οχήματα, αστικό και φορτηγό, τα οποία έχουν μεταφερθεί εκεί με κάποιον τρόπο και οι αθίγγανοι προβαίνουν σε διάλυσή του. Το θέμα είναι ότι πρόκειται επί της ουσίας για ένα παράνομο εργοτάξιο αφενός, αλλά και για μια σημαντική εστία μόλυνσης στο κέντρο της πόλης.
Ότι περισσεύει από τα οχήματα τα οποία διαλύονται για να πουληθούν ως παλιοσίδερα, είτε πετιέται στις όχθες του ξεροχειμάρρου Καλλιφύτου από την πλευρά της ανάπλασης, είτε παραδίδεται στην πυρά. Και στις δύο περιπτώσεις, η μόλυνση είναι σε ύψιστο βαθμό, καθώς ο καπνός αποτελεί εστία μόλυνσης για τις κατοικίες της περιοχής και τα σκουπίδια γεμίζουν τις όχθες.
Όπως μας είπε ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας κ. Ρεμόντης, το γεγονός έχει ήδη καταγγελθεί στην Αστυνομία και ήδη έχει επέμβει ο Εισαγγελέας, ο οποίος έχει ξεκινήσει τη διαδικασία της προανάκρισης για τη διαλεύκανση της υπόθεσης. Επίσης, η Οικολογική Κίνηση Δράμας έχει καταθέσει σχετική μήνυση.
Όσον αφορά τα σκουπίδια που είναι πεταμένα μέσα το ρέμα, την άλλη εβδομάδα υπογράφεται σύμβαση με ιδιώτη, προκειμένου να αναλάβει με μηχάνημα JCB τον καθαρισμό του ξεροχειμάρρου.
Δημοτική Αστυνομία: 150 οχήματα σε 32 μήνες!
Ο «Πρωινός Τύπος», επικοινώνησε επίσης και με το διευθυντή της Δημοτικής Αστυνομίας Δράμας κ. Τσαμπαλάκη. Η Δημοτική Αστυνομία κατά κύριο λόγο είναι αρμόδια για τον εντοπισμό και την σήμανση των εγκαταλελειμμένων οχημάτων.
Όπως μας είπε ο κ. Τσαμπαλάκης, «όταν εντοπίζεται ένα τέτοιο όχημα, επικολλάται σ’ αυτό ένα αυτοκόλλητο, στο οποίο αναγράφεται και ο λόγος για τον οποίο αυτό χαρακτηρίζεται ως εγκαταλελειμμένο. Μετά την παρέλευση 45 ημερών, γίνεται διαβίβαση στην Υπηρεσία Καθαριότητα, η οποία την μεταβιβάζει στην εταιρεία που θα αναλάβει την απομάκρυνση και αυτή απομακρύνει το όχημα. Στο ενδιάμεσο των 45 ημερών, στις πρώτες 15 μέρες από την τοποθέτηση του αυτοκόλλητου, γίνεται έγγραφο με το οποίο ενημερώνεται η Ελληνική Αστυνομία για το αν τους απασχολεί το όχημα ή όχι, είτε δηλαδή ως κλεμμένο ή για κάποιον άλλο λόγο».
Στην ερώτηση, για το πόσα οχήματα έχουν καταγραφεί περίπου το τελευταία χρονικό διάστημα, ο κ. Τσαμπαλάκης είπε ότι «σε διάστημα 32 μηνών, έχουν εντοπιστεί και έχουν χαρακτηριστεί ως εγκαταλελειμμένα περίπου 150 οχήματα. Τα περισσότερα από αυτά, από την στιγμή που διαπιστώνεται η εγκατάλειψη του οχήματος, ενημερώνονται οι ιδιοκτήτες, και οι περισσότεροι το απομακρύνουν οι ίδιοι από το οδόστρωμα. Επί της ουσίας, όταν ένα αυτοκίνητο δεν έχει πινακίδες και δεν πληρώνει τέλη κυκλοφορίας, δεν μπορεί να καταλαμβάνει χώρο επί του οδοστρώματος», εξήγησε.