Το πρόγραμμα της δημοτικής
παράταξης «Πόλη+Ζωή» στον τομέα
του περιβάλλοντος και των αδέσποτων ζώων
► Επαναφέρει την πρόταση για τη δημιουργία πολυώροφου πάρκινγκ στο Διοικητήριο
Του Θανάση Πολυμένη
ΝΕΑ συνέντευξη Τύπου παραχώρησε χθες Τετάρτη 27 Μαρτίου, ο υποψήφιος δήμαρχος Δράμας με την παράταξη «Πόλη+Ζωή» κ. Χαρακίδης. Πρόκειται για το δεύτερο μέρος του προγράμματος και συγκεκριμένα τις θέσεις της παράταξης στον τομέα του περιβάλλοντος και του μεγάλου προβλήματος με τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς που αντιμετωπίζει ο Δήμος μας. Και ανάλογα, η συνέντευξη προς τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, δόθηκε στην περιοχή της Αγίας Βαρβάρας.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του, ο κ. Χαρακίδης αναφέρθηκε στην ολοκληρωμένη πρόταση που έχει σχεδιάσει η παράταξη «Πόλη+Ζωή» για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, την ανάπτυξη δικτύου ποδηλατοδρόμων, εκτεταμένων πεζοδρομήσεων καθώς και στους τρόπους αντιμετώπισης του μείζονος προβλήματος με τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς που απασχολεί έντονα τους συνδημότες μας.
Ο κ. Χαρακίδης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στην περιοχή της Αγίας Βαρβάρας.
Όπως ανέφερε συγκεκριμένα, «η προστασία του περιβάλλοντος για μας δεν είναι κάτι ξεκομμένο αλλά διατρέχει το σύνολο του προγράμματός μας και πιστεύουμε ότι η ανάπτυξη πρέπει να σχεδιάζεται και να υλοποιείται με σεβασμό στο περιβάλλον. Η αειφορία αποτελεί όρο κάθε αναπτυξιακής δράσης. Στη Δράμα της οικολογίας που εμείς οραματιζόμαστε ως δημοτική αρχή θα πραγματοποιηθούν εκτεταμένες παρεμβάσεις τόσο στον αστικό ιστό της πόλης όσο και των χωριών μας».
Επιγραμματικά, αναφερόμενος στις προτάσεις για το περιβάλλον είναι:
- Εκτεταμένες πεζοδρομήσεις με αντίστοιχο περιορισμό της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων στο κέντρο της πόλης
- Δημιουργία χώρων στάθμευσης
- Σχεδιασμός και κατασκευή ποδηλατοδρόμων
- Άμεση επαναλειτουργία του Πάρκου Κυκλοφοριακής Αγωγής (Ποδηλατούπολη) με ελεύθερη πρόσβαση στους πολίτες
- Κατασκευή νέων παιδικών χαρών σε κάθε γειτονιά και χωριό
- Παρεμβάσεις βελτίωσης της προσβασιμότητας για όλους τους πολίτες
- Αντικατάσταση των λαμπτήρων του δικτύου φωτισμού με λαμπτήρες νέου τύπου LED
- Δημιουργία Ενεργειακής Κοινότητας
- Αναπλάσεις – Ανακατασκευές πλατειών – κήπων – πάρκων
- Προστασία των μνημείων
- Φροντίδα και συνεχής λειτουργία των σιντριβανιών
- Κατασκευή Χώρου Στάθμευσης Βαρέων Οχημάτων
- Προώθηση του εθελοντισμού – Συνεργασία με οικολογικές και περιβαλλοντικές οργανώσεις
- Δημιουργία Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης
- Φροντίδα για τα ρέματα (καθαριότητα και προστασία της χλωρίδας και πανίδας)
- Σύνδεση δημοτικών κτηρίων με το φυσικό αέριο
- Κατασκευή νέων κοιμητηρίων και βελτίωση υπαρχόντων
Προτάσεις για τα αδέσποτα
Σε δεύτερη φάση, ο κ. Χαρακίδης έδωσε στη δημοσιότητα και το πρόγραμμά του σχετικά με τα αδέσποτα σε όλη την έκταση του Δήμου, επισημαίνονται κυρίως ότι θα ξεκινήσουν εκ νέου οι ενέργειες για κατασκευή και λειτουργία καταφυγίου αδέσποτων ζώων συντροφιάς σε επίπεδο Νομού, θα προβεί σε διαδημοτική συνεργασία για τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, ενώ θα προχωρήσει το πρόγραμμα της ηλεκτρονικής σήμανσης, καταγραφής και ελέγχου των ζώων συντροφιάς και θα προωθήσει ακόμα περισσότερο τη συνεργασία με φιλοζωικές οργανώσεις.
Πολυώροφο πάρκινγκ!
Σε κάποιο σημείο της συνέντευξής του, ο κ. Χαρακίδης αναφέρθηκε και στο θέμα με τα δεκάδες πορτοκαλί πασαλάκια που έχει τοποθετήσει στους δρόμους η Δημοτική Αστυνομία. Σε σχετική ερώτηση για το τι θα κάνει εάν και εφόσον εκλεγεί δήμαρχος, σχετικά με τα πασαλάκια, αν τα αφαιρέσει ή αν προβεί σε κάποιες άλλες ενέργειες, όπως την πρόσληψη νέων δημοτικών αστυνόμων ο κ. Χαρακίδης απάντησε:
«Το πρώτο πράγμα που πρέπει να πω, είναι ότι δεν είμαστε υπέρ της καταστολής. Είμαστε υπέρ της πρόληψης. Το να φτάσουμε το πώς θα καταστείλουμε μια κατάσταση και να αυξάνουμε τον αριθμό των δημοτικών αστυνομικών, βεβαίως χρειάζεται, όχι όμως για να καταστείλουμε μια κατάσταση, αλλά για να προλαμβάνουμε τις καταστάσεις.
Αυτό που λέμε εμείς, είναι, όχι κολωνάκια μέσα στην πόλη. Δεν είναι αισθητική πόλης αυτό το οποίο βιώνουμε. Σήμερα λέμε: πεζοδρόμηση της πόλης, βεβαίως θα εξυπηρετούνται απόλυτα τα καταστήματα για τον ανεφοδιασμό τους, αλλά περιφερειακά του κέντρου πάρκινγκ, όχι της πόλης. Αν πάτε αυτή τη στιγμή στο Διοικητήριο, θα δείτε το πάρκινγκ εκεί να είναι γεμάτο, να έχει παντού αυτοκίνητα, και η γέφυρα του διοικητηρίου γεμάτη από διπλές σειρές με αυτοκίνητα.
Το να γίνει ένα πάρκινγκ πολυώροφο στο σημερινό χώρο του πάρκινγκ του Διοικητηρίου, να καταλαμβάνει μικρότερη έκταση, άρα περισσότερο χώρο για να ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου, είναι ίσως μια λύση την οποία και την είχαμε πει την προηγούμενη φορά και τη λέμε και σήμερα. Λύσεις υπάρχουν. Επιπλέον, θα πρέπει και οι πολίτες να καταλάβουν, ότι όποια πάρκινγκ υπάρχουν, είναι για να πηγαίνουν τα αυτοκίνητα εκεί και όχι να παρκάρουν παράνομα οπουδήποτε».