Η προϊσταμένη της ΔΑΟΚ Π.Ε. Δράμας κα. Σαρήγκολη στον «Π.Τ.»
Προβλήματα στις καλλιέργειες
έφεραν οι πλημμύρες
σε αγροκτήματα στο Ν. Δράμας
«Όψιμη η εγκατάσταση των εαρινών καλλιεργειών πριν υποχωρήσουν τα νερά»
Του Θανάση Πολυμένη
ΜΕΓΑΛΑ ύψη βροχής έφεραν οι βροχοπτώσεις των ημερών της προηγούμενης περιόδου, με αποτέλεσμα, όπως είναι γνωστό, να πλημμυρίσουν πολλές καλλιεργήσιμες εκτάσεις, κυρίως στις περιοχή του λεκανοπεδίου Νευροκοπίου, όσο και στα πεδινά του Νομού Δράμας.
Χαρακτηριστικό είναι ότι, μέσα σε τρεις μέρες, έπεσαν 240 χιλιοστά βροχής στα πεδινά, ενώ στο Νευροκόπι το ύψος της βροχής έφτασε στα 170 χιλιοστά! Πρόκειται για μεγάλες ποσότητες νερού, τόσο για ένα μήνα, αλλά ακόμα περισσότερο για τρεις μέρες.
Αυτά επισημαίνει μιλώντας χθες στον «Πρωινό Τύπο», ο προϊσταμένη της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) της Π.Ε. Δράμας κα. Ιωάννα Σαρήγκολη και επισημαίνει ότι, «έχουμε πλημμυρισμένες εκτάσεις και στο λεκανοπέδιο Κ. Νευροκοπίου στην περιοχή του Οχυρού, περίπου 5.000-7.000 στρέμματα που πλημμυρίζουν πιο τακτικά, ενώ έχουμε πλημμύρες και στον κάμπο, σε αγροκτήματα που γειτνιάζουν με τα Τενάγη Φιλίππων».
Αρκετές πλημμυρισμένες εκτάσεις έχουμε στα αγροκτήματα της Αγίας Παρασκευής και του Νεροφράκτη που γειτνιάζουν με τα Τενάγη Φιλίππων, ενώ τα Τενάγη είναι όλα πλημμυρισμένα. «Το ευτύχημα είναι ότι αυτή τη στιγμή έχουμε πολύ λίγες εγκαταστημένες εκτάσεις, όπως για παράδειγμα τα χειμερινά σιτηρά, τα οποία είναι ανθεκτικά και όταν υποχωρήσουν τα νερά, θα σωθούν οι καλλιέργειες», τονίζει η κα. Σαρήγκολη.
Όπως ενημερώνει η ίδια, «η υποχώρηση των νερών εξαρτάται και από τις καιρικές συνθήκες των επόμενων ημερών», ενώ τονίζει ιδιαίτερα ότι, «ίσως είναι όψιμη η εγκατάσταση των εαρινών καλλιεργειών. Πιστεύουμε να έχουμε καλή αποστράγγιση των εδαφών, για να μπορέσουν να κάνουν γρήγορη εγκατάσταση, όπως τα βαμβάκια, τα καλαμπόκια κ.α. για να μπορέσουν οι αγρότες να έχουν ένα εισόδημα»
Αποζημιώσεις
Αναφορικά με τις αποζημιώσεις, η προϊσταμένη της ΔΑΟΚ Π.Ε. Δράμας, επισημαίνει ότι «οι περιοχές κηρύσσονται ότι έχουν πληγή από τη θεομηνία και με τους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ που είναι υπάλληλοι των Δήμων γίνεται η ενημέρωση του ΕΛΓΑ. Ο ΕΛΓΑ έχει έρθει στις περιοχές για να δει και πρέπει να πούμε ότι αποζημιώνει σε συγκεκριμένες ημερομηνίες. Δεν θα αποζημιώσει μια καλλιέργεια, εάν είναι εκτός των δικών του ορίων.
Όσον αφορά τις αποζημιώσεις μέσω ΕΠΣΑ, εκεί θα πρέπει να έχουμε εγκαταστημένη καλλιέργεια και να χαθεί το 30% από αυτήν. Αυτό όμως θα το δούμε πλήρως μόνο όταν υποχωρήσουν τα νερά και ως προς αυτό, είμαστε ακόμα αισιόδοξοι».
Αναφερόμενη στην περιοχή του λεκανοπεδίου Νευροκοπίου, σημειώνει ότι υπήρξαν ζημιές σε κάποια αντλιοστάσια στο Νευροκόπι, στα πεδινά, στα όρια του Οχυρού, όμως για να φανεί το ύψος της ζημιάς θα πρέπει να υποχωρήσουν και εκεί τα νερά.
Χαμηλές θερμοκρασίες
Λόγο και για τις χαμηλές θερμοκρασίες έκανε η κα. Σαρήγκολη, επισημαίνοντας ότι «οι καλλιέργειες οι οποίες μπορεί να θιγούν, είναι η ελιά και τα οπωροφόρα. Όμως εξαρτάται από τις μέρες τις οποίες είχαμε χαμηλές θερμοκρασίες και παγετό.
Αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να έχουμε άποψη. Θα περιμένουμε την ελιά να εμφανίσει αργότερα τον Μάιο τα συμπτώματα και οι άλλες καλλιέργειες τέλη Μαρτίου και Απριλίου, όταν θα είναι η εποχή της άνθισής τους. Τότε θα ξέρουμε αν υπάρχουν βλάβες».