Home > νέα > Προκήρυξη μιας θέσης καθηγητού για το Τμήμα Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας στη Δράμα -Από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

Προκήρυξη μιας θέσης καθηγητού για το Τμήμα Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας στη Δράμα -Από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

Από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

Προκήρυξη μιας θέσης καθηγητού

για το Τμήμα Αγροτικής Βιοτεχνολογίας

και Οινολογίας στη Δράμα

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΣΤΗΝ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ μιας θέσης μέλος Διδακτικού Ερευνητική Προσωπικού (Δ.Ε.Π.) στη βαθμίδα του Επίκουρου Καθηγητή με θητεία, για το Τμήμα Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας της Σχολής Επιστημών Γεωπονίας και Δασολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης (Δ.Π.Θ.) στη Δράμα, ανακοίνωσε το Πανεπιστήμιο.

Το γνωστικό αντικείμενο για την προκήρυξη της θέσης, αφορά στην «Παραγωγή Οινικών Προϊόντων και Μικροβιολογία Οίνου».

Το γνωστικό αντικείμενο «Παραγωγή Οινικών Προϊόντων και Μικροβιολογία Οίνου» περιλαμβάνει την τεχνογνωσία του συνόλου της παραγωγικής διαδικασίας οίνου (προσδιορισμός συγκομιδής, οινοποίηση, παλαίωση, επεξεργασίες και συσκευασία), της προσαρμογής των χαρακτηριστικών του τελικού προϊόντος λόγω περιορισμών της πρώτης ύλης ή/και των εμπορικών απαιτήσεων, και της επιλογής και εγκατάστασης του απαραίτητου μηχανολογικού εξοπλισμού.

Εμπεριέχει τη διενέργεια και ερμηνεία όλων των αναλύσεων (φυσικοχημικών, μικροβιολογικών, αισθητηριακών) που είναι απαραίτητες για την παραγωγή ενός οίνου σύμφωνα με τις προδιαγραφές της σύνθεσης και των ποιοτικών προτύπων του οινικού κλάδου, συμπεριλαμβανομένης της ασφάλειας της υγείας του καταναλωτή, της προστασίας του περιβάλλοντος, και της διασφάλισης της ιχνηλασιμότητάς του.

Επίσης, ενέχει την εφαρμογή και ανάπτυξη γρήγορων και αξιόπιστων κλασσικών μικροβιολογικών και μοριακών μεθόδων ανίχνευσης, ταυτοποίησης, ποσοτικοποίησης και χαρακτηρισμού μικροοργανισμών σταφυλιών και οίνου, απομόνωση γηγενών οινοποιητικών μικροβιακών καλλιεργειών από αμπελώνες, τεχνολογία ζυμώσεων, οινοποιητικές τεχνικές για την αξιοποίησή τους στην παραγωγή οίνων με βελτιωμένα χαρακτηριστικά, μελέτη της επίδρασης των διάφορων μικροοργανισμών στην ποιότητα και στο αρωματικό προφίλ οίνου, αισθητηριακή αξιολόγηση οίνων».

Ειδικότερα ο/η υποψήφιος/α θα πρέπει να έχει τεκμηριωμένη εμπειρία στην τεχνογνωσία παραγωγής οίνων, αλκοολική ζύμωση, οινοποίηση, αισθητηριακός έλεγχος, εκχύλιση αρωματικών ενώσεων στον οίνο.

Επίσης, στην ανάπτυξη και εφαρμογή μεθόδων ποιοτικού και αισθητηριακού ελέγχου, μελέτες σταθερότητας οίνου. Στις μικροβιακές καλλιέργειες (ζυμών), κλασσική μικροβιολογία, εξειδίκευση σε τεχνικές μελέτης τεχνολογικών χαρακτηριστικών και στις μοριακές τεχνικές απομόνωσης DNA/RNA, σύγχρονες τεχνολογίες ταυτοποίησης».

Πρόβλημα προσωπικού με το Οινολογίας – Αμπελουργίας

Το πρόβλημα με το προσωπικό του συγκεκριμένου Τμήματος της Δράμας, δεν είναι καινούριο. Όπως είναι γνωστό, από τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά, μετατρέπεται σε Αμπελουργίας και Οίνου και χρειάζεται εξειδικευμένο μόνιμο προσωπικό που δεν έχει.

Μιλώντας πρόσφατα στον «Π.Τ.» ο πρύτανης κ. Μάρης και στην ερώτηση αν το προσωπικό που θα έρθει στο επόμενο χρονικό διάστημα, θα επαρκεί και για τα νέα Τμήματα από την επόμενη ακαδημαϊκή χρόνια, είχε επισημαίνει χαρακτηριστικά ότι, «για το Τμήμα Οινολογίας – Αμπελουργίας έχουμε πολύ δρόμο, γιατί το προσωπικό το οποίο αναζητούμε και με τις προδιαγραφές που πρέπει να έχει, είναι δύσκολο να βρεθεί στη χώρα. Πρόκειται για πολύ εξειδικευμένο προσωπικό και αυτό θα μας πάρει συστηματική προσπάθεια που θα γίνεται τα επόμενα χρόνια, για να μπορέσουμε να στελεχώσουμε το Τμήμα με προσωπικό κατάλληλο και υψηλού επιπέδου ανθρώπινο δυναμικό».

Αναφερόμενος στο Τμήμα Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Ανθεκτικότητας, είχε τονίσει ότι «εκεί θα χρειαστεί στην κατανομή των θέσεων την οποία θα μας δώσει το Υπουργείο  στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, να μπορέσουμε να κατανείμουμε τις θέσεις έτσι ώστε να καλύψουμε το κομμάτι της  Κλιματικής Ανθεκτικότητας περισσότερο. Στο κομμάτι του Φυσικού Περιβάλλοντος είμαστε καλυμμένοι».