Home > Πρώτο Θέμα > Προς τη δημιουργία ενός Διαδραστικού Κέντρου Εκπαίδευσης και Πολιτισμού στην Πλατανιά οδεύει ο Δήμος Παρανεστίου-Δηλώσεις του δημάρχου Παρανεστίου κ. Καγιάογλου στον «Π.Τ.»

Προς τη δημιουργία ενός Διαδραστικού Κέντρου Εκπαίδευσης και Πολιτισμού στην Πλατανιά οδεύει ο Δήμος Παρανεστίου-Δηλώσεις του δημάρχου Παρανεστίου κ. Καγιάογλου στον «Π.Τ.»

Δηλώσεις του δημάρχου Παρανεστίου κ. Καγιάογλου στον «Π.Τ.»

Προς τη δημιουργία ενός Διαδραστικού

Κέντρου Εκπαίδευσης και Πολιτισμού

στην Πλατανιά οδεύει ο Δήμος Παρανεστίου

Ο επισκέπτης θα ενημερώνεται και θα μαθαίνει μέσα από εικονική πραγματικότητα και τεχνητή νοημοσύνη για την ιστορία του τόπου

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΜΕ ΕΝΑ σημαντικό έργο προχωράει ο Δήμος Παρανεστίου, σε μια προσπάθεια να αναδείξει την ιστορία και τον πολιτισμό στην περιοχή της Πλατανιάς και της Πτελέας.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τη δημιουργία ενός Διαδραστικού Κέντρου Εκπαίδευσης και Πολιτισμού, το οποίο θα υλοποιηθεί στην Πλατανιά και θα λειτουργήσει σε συνδυασμό με το Λαογραφικό Μουσείο της Πτελέας.

Η πρώτη φάση του έργου περιλαμβάνει την πλήρη ανακαίνιση, αναβάθμιση και ενεργειακή θωράκιση δύο παλαιών Δημοτικών Σχολείων στην Πλατανιά και στην Πτελέα, τα οποία σήμερα δεν λειτουργούν. Το έργο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα: Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειοφόρος Ανάπτυξη. Με την ολοκλήρωση των εργασιών εντός του 2024, ο Δήμος Παρανεστίου θα έχει στην κατοχή του δύο ολοκαίνουρια σύγχρονα «πράσινα» κτίρια, τα οποία θα φιλοξενήσουν το Κέντρο Εκπαίδευσης και Πολιτισμού στην Πλατανιά και το Λαογραφικό Μουσείο Πτελέας.

Σχετικά με το ζήτημα αυτό, μίλησε στον «Π.Τ.» ο δήμαρχος Παρανεστίου κ. Καγιάογλου, ο οποίος επισημαίνει ότι, «το έργο αφορά στην ανακαίνιση και ενεργειακή αναβάθμιση των δύο παλαιών Δημοτικών σχολείων στην Πλατανιά και στην Πτελέα, τα οποία στη συνέχεια θα μετατραπούν σε εκθεσιακούς χώρους  το ένα και σε Λαογραφικό Μουσείο το άλλο».

Όπως εξηγεί ο κ. Καγιάογλου, στο κτίριο της Πλατανιάς, «θα δημιουργηθεί ένα Διαδραστικό Κέντρο Εκπαίδευσης και Πολιτισμού, όπου θα φιλοξενηθούν ευρήματα από την Ακρόπολη της Πλατανιάς και ακόμα εκθέσεις στηριζόμενες σε τεχνητή νοημοσύνη και εικονική πραγματικότητα. O επισκέπτης θέτοντας ερωτήσεις, θα μπορεί να μαθαίνει πώς ήταν η περιοχή στην αρχαιότητα, το ποια ήταν η χλωρίδα και πανίδα πριν από χιλιάδες χρόνια, μπορεί ακόμα να παίρνει πληροφορίες για την ιστορία και τον πολιτισμό. Αυτό θα μπορεί να συνδυαστεί με το αντίστοιχο Δημοτικό σχολείο στην Πτελέα, το οποίο ήδη λειτουργεί ως Λαογραφικό Μουσείο για την περιοχή».

Εξηγεί ακόμα ο ίδιος, ότι, «στο Λαογραφικό Μουσείο μπορεί κάποιος να γνωρίσει από κοντά το πώς ήταν η ζωή παλαιότερα στα χωριά μας. Υπάρχουν εκθέματα από παλαιότερα εργαλεία που χρησιμοποιούσαν και όλα συνδυαστικά θα μπορούσαν να προσελκύσουν τον επισκέπτη».

Ερωτώμενος σχετικά με το πώς θα γίνουν όλα αυτά, ο κ. Καγιάογλου επισημαίνει ότι πρόκειται για ένα πρόγραμμα το οποίο έρχεται από το Υπουργείο Μεταφορών, Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης. Ο Δήμος έχει έρθει σε επαφή με μια σχετική εταιρεία, με την οποία υπάρχει ήδη σχετική συνεργασία, «ώστε να δημιουργήσουμε ένα χώρο τέτοιο, που θα προσφέρει όλες αυτές τις υπηρεσίες μέσα από την τελευταία λέξη της τεχνολογίας».

Η χρηματοδότηση αγγίζει το 1 εκατ. ευρώ και έρχεται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Βέβαια, ο Δήμος, έχει έρθει σε επαφή και με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δράμας και με την προϊσταμένη κα. Πουλιούδη, «η οποία γνωρίζει πολύ καλά την περιοχή της Ακρόπολης της Πλατανιάς και είναι στην ίδια πλεύση μ’ εμάς. Συνεργαζόμαστε για να αναδείξουμε όλον αυτό τον ιστορικό, πολιτισμικό και πολιτιστικό πλούτο της περιοχής».

Όπως εξηγεί ο δήμαρχος Παρανεστίου, «το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του πρώτου τετραμήνου και στη συνέχεια να περάσουμε στην έγκριση της δεύτερης φάσης για το υπόλοιπο πρόγραμμα».

Σημειώνει τέλος χαρακτηριστικά ο ίδιος, ότι τα δύο συγκεκριμένα σχολεία που έχουν λειτουργήσει παλαιότερα ως Δημοτικά , «είναι δύο αξιόλογα κτίρια, έχουν κατασκευαστεί περίπου το 1960, είναι σε αρκετά καλή κατάσταση και με την αναβάθμιση που τους γίνεται θα πάρουν νέα ζωή μέσα από μια διαφορετική λειτουργία. Θα πρέπει να πω μάλιστα ότι,  με τη νέα τους λειτουργία, ο κόσμος και οι νεότεροι θα μάθουν για την ιστορία και τον πολιτισμό της περιοχής».