Δηλώσεις του προέδρου του ΤΕΕ Α.Μ. κ. Παυλίδη στον «Π.Τ.»
Προσφορά υγειονομικού υλικού
από το ΤΕΕ Αν. Μακεδονίας
στα Νοσοκομεία Καβάλας και Δράμας
► Τεράστια προβλήματα για τους ελεύθερους επαγγελματίες πολιτικούς μηχανικούς
► Παυλίδης: Μεγάλη η απογοήτευση για την τηλεκατάρτιση!
Του Θανάση Πολυμένη
ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟ υλικό, μάσκες και στολές, για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού Covid-19, προσφέρει στα Νοσοκομεία Δράμας και Καβάλας το παράρτημα Αν. Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ Α.Μ.).
Σύμφωνα με ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα την περασμένη εβδομάδα η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ Α.Μ., τις επόμενες ημέρες θα προσφέρει στα δύο Νοσοκομεία της Δράμας και της Καβάλας αντίστοιχα, μάσκες και στολές προστασίας κατά του κορωνοϊού, ενώ ήδη έχει ανοιχθεί ειδικός τραπεζικός λογαριασμός (IBAN GR3601408000800002371000440), μέσω του οποίου, όλοι μπορούν να συνεισφέρουν στη μεγιστοποίηση της ωφέλειας, όπως σημειώνουν.
Για την ενέργεια αυτή του ΤΕΕ Α.Μ., μίλησε χθες στον «Πρωινό Τύπο», ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής κ. Απόστολος Παυλίδης, ο οποίος μεταξύ άλλων επισημαίνει ότι «προτεραιότητα για όλους μας είναι να ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και της Γενικής Γραμ. Πολιτικής Προστασία για την προστασία της υγείας, ατομικής και δημόσιας».
Όπως τονίζεται μάλιστα στην σχετική ανακοίνωση της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ ΑΜ, «η μάχη απέναντι στον «αόρατο» εχθρό συνεχίζεται, ο πόλεμος δεν έχει κερδηθεί ακόμη.
Αισθανόμαστε την ανάγκη να συγχαρούμε και να ευχαριστήσουμε τους εργαζόμενους στα Νοσοκομεία και το ΕΚΑΒ, τους γιατρούς, τους νοσηλευτές και τους διασώστες, τους ήρωες πίσω από τις μάσκες, που αγωνίζονται στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά του κορωνοϊού».
Η βοήθεια του ΤΕΕ ΑΜ
Μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» ο κ. Παυλίδης, σημειώνει ότι «είμαστε σε επαφή με τις διοικήσεις των δύο Νοσοκομείων, τόσο με την κα. Καρατζόγλου στη Δράμα, όσο και με τον κ. Κλειτσιώτη στην Καβάλα και έχουμε εντοπίσει τις ανάγκες που έχουν σε μάσκες και σε ολόσωμες χειρουργικές φόρμες μιας χρήσης».
Όπως είπε ο κ. Παυλίδης, «έχει καιρό που ψάχνουμε υγειονομικό υλικό, γιατί δεν είναι εύκολο να το εντοπίσει κανείς. Έχουμε αποφασίσει ότι θα διαθέσουμε ένα χρηματικό ποσό, αλλά όπως μας είπαν οι διοικήσεις των Νοσοκομείων δεν ενδιαφέρονται να συλλέξουν χρήματα, αλλά κυρίως υγειονομικό υλικό. Ήδη έχουμε ένα μέρος του υλικού αυτού και περιμένουμε σήμερα – αύριο ένα ακόμα πακέτο με μάσκες και λογικά την Πέμπτη θα πραγματοποιήσουμε την πρώτη παράδοση στο Νοσοκομείο της Δράμας και στη συνέχεια στο Νοσοκομείο της Καβάλας, μασκών και χειρουργικών στολών. Παράλληλα, έχουμε κάνει και άλλες παραγγελίες, οι οποίες θα έρθουν αργότερα».
Τεράστια τα προβλήματα των πολιτικών μηχανικών
Ζητήσαμε από τον κ. Παυλίδη, να μας πει τι γίνεται αυτή τη στιγμή με τους πολιτικούς μηχανικούς, οι οποίοι δεν έχουν ενταχθεί στους ΚΑΔ των επαγγελματιών που έχουν κλείσει, αλλά εργάζονται – τουλάχιστον οι ελεύθεροι επαγγελματίες – ενώ έχουν ενταχθεί σε πρόγραμμα τηλεκατάρτισης για τα 600 ευρώ.
Όπως τόνισε ο κ. Παυλίδης, «οι μηχανικοί αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα, γιατί πέρα από τους δημόσιους υπάλληλους και αυτούς που εργάζονται σε εταιρείες που έχουν αναστείλει την εργασία τους και άρα μπαίνουν στα 800 ευρώ, οι ελεύθεροι επαγγελματίες είναι στη θέση που τυπικά έχουν ανοιχτά τα γραφεία τους, δεν έχουν κλείσει με απόφαση της κυβέρνησης, αλλά ουσιαστικά είναι κλειστά.
Και αυτό γιατί είναι μια σειρά από υπηρεσίες δεν ανταποκρίνονται. Δηλαδή, οι Πολεοδομίες, δεν δίνουν τα έγγραφα που ζητούν οι μηχανικοί για να προχωρήσει μια εργασία. Δεν μπορείς να πας να κάνεις επίβλεψη σε κάποιο εργοτάξιο. Δεν μπορείς να πας στο Κτηματολόγιο γιατί είναι κλειστό. Η Αρχαιολογία δεν απαντάει. Τυπικά τα γραφεία των μηχανικών δεν είναι κλειστά, ουσιαστικά όμως είναι».
Μεγάλη απογοήτευση για την τηλεκατάρτιση
Ερωτώμενος για το πρόγραμμα της τηλεκατάρτισης στο οποίο έχουν ενταχθεί οι ελεύθεροι επαγγελματίες πολιτικοί μηχανικοί, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Α.Μ. κ. Παυλίδης μας λέει: «Έχουν ενταχθεί οι ελεύθεροι επαγγελματίες στο πρόγραμμα της τηλεκατάρτισης, για το οποίο από την αρχή είμαστε αντίθετοι. Με την έννοια ότι θεωρούμε ότι με πρόγραμμα 100 ωρών τηλεκατάρτισης δεν μπορείς να πιστοποιήσεις κάποια γνώση σε έναν άνθρωπο ο οποίος έχει κάνει τις σπουδές του, έχει τελειώσει Πολυτεχνείο. Δεν είναι εφικτό. Και τελικά αποδείχθηκε ότι δεν είχαμε άδικο στις αντιρρήσεις μας. Τώρα που ξεκινήσαμε και μπαίνουμε σ’ αυτό το πρόγραμμα και βλέπουμε τι περιλαμβάνει, η απογοήτευση είναι πάρα πολύ μεγάλη. Είναι μια δουλειά, η οποία φαίνεται ότι έχει γίνει στο πόδι, για να το πω έτσι ευγενικά, για να μην πω τίποτα άλλο».
Εξηγώντας μας για την τηλεκατάρτιση ο κ. Παυλίδης τονίζει: «Η τηλεκατάρτιση, ουσιαστικά, είναι ένας τρόπος που βρήκε η κυβέρνηση για να δώσει τα 600 ευρώ στους ελεύθερους επαγγελματίες. Απλά, επιλέχθηκε και μια διαδικασία η οποία θα έπρεπε να αποφευχθεί. Τώρα, έχει γίνει εγγραφή του κάθε μηχανικού ελεύθερου επαγγελματία σε ένα ΚΕΚ της επιλογής του, όπου του έχουν δώσει κωδικούς και μπαίνει και παρακολουθεί ένα είδος σεμιναρίου, κάποιες παρουσιάσεις οι οποίες καταλήγουν σε μια ενδεχόμενη πιστοποίηση. Ωστόσο, το επίπεδο των παρουσιάσεων αυτών, είναι εξαιρετικά χαμηλό, είναι σε πολύ αρχικό στάδιο. Ο μηχανικός και ο δικηγόρος εν γένει, δεν ενδιαφέρεται να πάρει μια εγκυκλοπαιδική και γενική μόρφωση, που θα έπαιρνε ας πούμε και παρακολουθώντας μια εκπομπή στην τηλεόραση ή να διαβάσει ένα άρθρο σε μια εφημερίδα. Αυτό είναι εύκολο και προσιτό. Εδώ, η επιμόρφωση έπρεπε να είναι εξειδικευμένη, σε ένα αντικείμενο καθαρά του μηχανικού. Δεν ισχύει κάτι τέτοιο».