Home > νέα > Η Προσοτσάνη και η Ιστορία της από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα Κ. Παπαδόπουλος: Η Ιστορία μας πρέπει να γίνει κτήμα όλων των Προσοτσανιωτών!

Η Προσοτσάνη και η Ιστορία της από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα Κ. Παπαδόπουλος: Η Ιστορία μας πρέπει να γίνει κτήμα όλων των Προσοτσανιωτών!

Η Προσοτσάνη και η Ιστορία της

από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα

Κ. Παπαδόπουλος: Η Ιστορία μας πρέπει να γίνει κτήμα όλων των Προσοτσανιωτών!

 

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

Πραγματοποιήθηκε το 1ο Συνέδριο Ιστορίας της Προσοτσάνης. Πρόκειται για το 1ο Συνέδριο που γίνεται για την Ιστορία της περιοχής της Προσοτσάνης, και χρονικά ξεκινάει από την αρχαιότητα και καταλήγει στο σήμερα, με τελευταίο σταθμό την Βουλγαρική Κατοχή την περίοδο 1941-1944.

Όπως τονίζει μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο», ο πρόεδρος του Μουσικοχορευτικού Συλλόγου Προσοτσάνης «Ο Μέγας Αλέξανδρος», κ. Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, που διοργανώνει και το Συνέδριο, οι ιστορικές περίοδοι τις οποίες διατρέχει, είναι η αρχαιότητα, τα πρωτοβυζαντινά και μεταβυζαντινά χρόνια, η περίοδος της Τουρκοκρατίας, η περίοδος της απελευθέρωσης και του Μακεδονικού Αγώνα και η περίοδος της τελευταίας Βουλγαρικής Κατοχής 1941-1944. Το συνέδριο διοργανώνεται σε συνεργασία με το Δήμο Προσοτσάνης.

Στο σύνολο των εργασιών του Συνεδρίου, θα ανακοινωθούν 35 διαλέξεις, από πανεπιστημιακούς ιστορικούς και όχι μόνο, οι οποίοι έχουν ασχοληθεί διεξοδικά με την Ιστορία της Προσοτσάνης. «Είναι τιμή για την πόλη μας, που βρέθηκαν τόσοι άνθρωποι και ασχολήθηκαν με την Ιστορία της», επισημαίνει στον «Πρωινό Τύπο» ο κ. Κ. Παπαδόπουλος και συνεχίζει:

«Η Προσοτσάνη είναι μια μικρή κωμόπολη, προσέλκυσε όμως σημαντικούς ανθρώπους, οι οποίοι θα μας καταθέσουν τις δικές τους εργασίες. Το σημαντικότερο απ’ όλη αυτή την προσπάθεια και το συνέδριο, θα είναι η έκδοση των πρακτικών του συνεδρίου και αυτός ήταν ο μεγάλος στόχος του Συλλόγου μας και δικός μου προσωπικός.

kratiras prosotsanis

Ο ερυθρόμορφος κρατήρας, ο οποίος βρέθηκε σχεδόν ανέγγιχτος μέσα στα κτερίσματα ενός ταφικού συνόλου στην περιοχή της Προσοτσάνης.

Είναι ένα όνειρο που γίνεται πραγματικότητα. Θέλουμε η Ιστορία της Προσοτσάνης να γίνει κτήμα όλων των Προσοτσανιωτών. Είναι γνωστό ότι, με μια μικρή κωμόπολη δεν ασχολούνται οι ιστορικοί, εκτός κι αν γίνει κάποιο μεγάλο ιστορικό γεγονός. Όμως κάθε τόπος έχει τη δική του ιστορία. Εμείς αγαπάμε τον τόπο μας γι’ αυτό ασχοληθήκαμε μ’ αυτό».

Στην ερώτηση για το πώς γεννήθηκε η ιδέα για ένα Συνέδριο για την Ιστορία της Προσοτσάνης, ο κ. Παπαδόπουλος μας λέει: «Το έναυσμα ήρθε πριν από μερικά χρόνια, όταν ο αείμνηστος δήμαρχός μας Γιώργος Μακρής, μου έδωσε αντίγραφο της εργασίας ενός πανεπιστημιακού, πάνω στα κατάστιχα της Μονής Ιβήρων του Αγίου Όρους, που αναφέρονταν στην περιοχή της Προσοτσάνης στα 1316. Τότε γεννήθηκε η ιδέα της πραγματοποίησης ενός ιστορικού συνεδρίου.  Εκείνα τα χρόνια, επί Βυζαντινής Αυτοκρατορίας ακόμα, η περιοχή της Προσοτσάνης ήταν μετόχι της Μονής Ιβήρων και πλήρωνε το φόρο της σ’ αυτήν και όχι στην Κωνσταντινούπολη. Τα χρόνια περνούσαν, η ιδέα σιγά – σιγά ωρίμαζε και φτάσαμε στο σήμερα, που όλα πλέον είναι έτοιμα με την βοήθεια καλών φίλων που γνώρισα όλα αυτά τα χρόνια».

Την Επιστημονική Επιτροπή του Συνεδρίου αποτελούν: Κουτουξιάδου Αικατερίνη πρόεδρος  και μέλη: Βασιλειάδου Δέσποινα, Γεωργιάδης Νικόλαος, Μεσσής Βασίλειος, Ριτζαλέος Βασίλειος.

 

Οι θεματικές ενότητες

Το 1ο Συνέδριο για την Ιστορία της Προσοτσάνης, χωρίζεται σε θεματικές ενότητες. Η πρώτη συνεδρία ασχολείται με το θέμα: «Αρχαία, ρωμαϊκή και βυζαντινή περίοδος».

Η δεύτερη συνεδρία ασχολείται με το θέμα: «Οθωμανική περίοδος». Η τρίτη συνεδρία με το θέμα: «Μακεδονικός Αγώνας», η τέταρτη συνεδρία με το θέμα: «Απελευθέρωση – Έλευση προσφύγων – Βουλγαρικές κατοχές», η πέμπτη συνεδρία με το θέμα της «Εκπαίδευσης», η έκτη συνεδρία με την «Οικονομία» και η έβδομη συνεδρία με τον «Πολιτισμό».