Συνάντηση στο Δήμο Δοξάτου με υπηρεσιακούς παράγοντες
Προσπάθειες ανεύρεσης χρηματοδότησης
για ανασκαφές στον αρχαιολογικό χώρο
ΛΗΝΟΙ Πηγών Αγ. Αθανασίου-Κεφαλαρίου
Μιλάνε στον «Π.Τ.» ο δήμαρχος Δοξάτου κ. Ζεκερίδης και ο αντιδήμαρχος Τουρισμού του Δήμου Δοξάτου κ. Καραμπακάλης
Του Θανάση Πολυμένη
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ εργασίας για την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου «ΛΗΝΟΙ», που βρίσκεται στα όρια των Κοινοτήτων Κυργίων, Αγίου Αθανασίου και Κεφαλαρίου, πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Δήμο Δοξάτου.
Στη συνάντηση αυτή, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Δήμου, παρέστη ο δήμαρχος Δοξάτου κ. Ζεκερίδης, ο αντιδήμαρχος Τουρισμού κ. Καραμπακάλης και άλλοι αντιδήμαρχοι, η αναπληρώτρια διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δράμας κ. Πουλιούδη, η προϊσταμένη του Τμήματος Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων και Μουσείων κα. Κοντογιαννοπούλου, ο διευθυντής της Αναπτυξιακής Δράμας κ. Χατζόπουλος, η πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Μουσείου Δράμας κα. Χατζηδημητρίου, ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου κ. Κυριαζίδης, το μέλος του Δ.Σ. κ. Μεσσής και άλλοι.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης εργασίας, η κα. Κοντογιαννοπούλου έκανε την παρουσίαση του χώρου των ανασκαφών, μίλησε για το ιστορικό των ερευνών, τις ενέργειες και τους στόχους της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δράμας, όσο και για το μέλλον των ανασκαφών και την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου των ΛΗΝΩΝ.
Σε γενικότερο πλαίσιο, η συζήτηση είχε ως αντικείμενο την εξεύρεση πόρων για τη συνέχεια των ανασκαφών, ενώ έγιναν προτάσεις οι οποίες θα μπορούσαν να επεξεργαστούν και να υποβληθούν προς αρμόδιους φορείς.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, πρόκειται για μια ανασκαφή που ξεκίνησε το 1971 με μια πρώτη διερευνητική εργασία και πρόκειται για οίκημα του 5ου μ.Χ. αιώνα. Το ζήτημα είναι ότι προκειμένου να γίνει προσπάθεια ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου, χρειάζεται πρώτα μια ανασκαφή. Και ακριβώς αυτό αφορούσε η πρώτη αυτή συνάντηση, ώστε να βρεθούν τρόποι χρηματοδότησης για την ολοκλήρωση αυτού του έργου.
Εφόσον ολοκληρωθεί η ανασκαφή, τότε το έργο μπορεί να ενταχθεί σε κάποιο ευρωπαϊκό πρόγραμμα και να προχωρήσει στην ανάδειξη του χώρου.
Αναφερόμενος στο θέμα, ο αντιδήμαρχος Τουρισμού του Δήμου Δοξάτου κ. Καραμπακάλης, σημείωσε ότι η συνάντηση αυτή έγινε στο πλαίσιο της προσπάθειας των ανασκαφών στους ΛΗΝΟΥΣ. «Αυτή η συνάντηση έγινε ώστε να δούμε τι προοπτικές υπάρχουν ώστε να συνεχιστούν οι ανασκαφές και στη συνέχεια να αναδειχθεί ο χώρος».
Όπως λέει ο κ. Καραμπακάλης, «η κα. Κοντογιαννοπούλου μας έκανε μια πολύ καλή παρουσίαση για τις ανασκαφές, οι οποίες ξεκίνησαν το 1971, συνεχίστηκαν το 1995 και το 2017 από τον κ. Παπαδόπουλο».
Όπως μας λέει ο ίδιος, «ο αρχαιολογικός χώρος έχει έκταση 14 στρεμμάτων και σε μια έκταση 5 στρεμμάτων, υπάρχουν 3 μεγάλα κτίσματα, εκ των οποίων το ένα είναι παλαιοχριστιανικός ναός».
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Δήμος Δοξάτου σε συνεργασία με τους άλλους φορείς, κάνει προσπάθειες ώστε να βρει κάποια χρηματοδότηση ώστε να συνεχιστούν οι ανασκαφές. Σημειώνει τέλος ότι, «ετοιμάζουμε ακόμα στα μέσα φθινοπώρου μια ημερίδα αρχαιολογίας, ώστε να αναδείξουμε τα αρχαιολογικά σημεία στο Δήμο Δοξάτου. Για παράδειγμα, το 2017 κατά τη διάρκεια του έργου για τον αγωγό φυσικού αερίου ΤΑΡ, σε μια έκταση στον κάμπο του Καλαμπακίου είχαν βρεθεί αρκετά ενδιαφέροντα πράγματα. Γι’ αυτό θέλουμε αυτά να γίνουν γνωστό στο ευρύ κοινό».
Αναφερόμενος στο ίδιο τέλος, ο δήμαρχος Δοξάτου κ. Ζεκερίδης, σημειώνει ότι έγινε μια ενημέρωση προς το Δήμο Δοξάτου και «καταλήξαμε να ζητήσουμε μια συνολική εκτίμηση του κόστους και να δούμε για χρηματοδοτικά εργαλεία». Χαρακτηριστικό είναι πάντως, ότι, μάλλον είναι αρκετά δύσκολο να βρεθούν χρήματα, μιας και το Υπ. Πολιτισμού δεν μπορεί να δώσει τέτοια κονδύλια, ούτε και περιφερειακά εργαλεία, αλλά ούτε και ο Δήμος Δοξάτου έχει κάποια σχετικά κονδύλια.
Γενικά πάντως, ο κ. Ζεκερίδης σημείωσε ότι θα μπορούσαν να υπάρξουν πιθανόν ιδιωτικά κεφάλαια, τονίζοντας πάντως ότι μεγάλη σημασία έχει για εμάς η ανάδειξη των χώρων αυτών του Δήμου για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.