Συνεδρίασε η Επιτροπή Τουριστικής Ανάπτυξης Π.Ε. Δράμας
Προσπάθειες για ολιστική τουριστική
ανάπτυξη στο Νομό Δράμας μέσα
από διάφορα σημεία των 5 Δήμων
► Σε εξέλιξη το θέμα της τουριστικής διαδρομής με τρένο μεταξύ Δράμας – Ξάνθης
► Πρόταση για παραχώρηση του στρατοπέδου Ανδρικάκη κατέθεσε ο Δήμος Δράμας
Του Θανάση Πολυμένη
ΤΟ ΠΡΩΙ της Τρίτης 15 Μαρτίου (χθες), πραγματοποιήθηκε η διευρυμένη συνεδρίαση της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης Ν. Δράμας στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας.
Πρόκειται για τη δεύτερη συνεδρίαση της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης Δράμας, η οποία αποτελείται από 18 μέλη, εκπροσώπους διαφόρων φορέων, με διαφορετικό γνωστικό αντικείμενο, που υπηρετούν σε νευραλγικούς για την ανάπτυξη του τουρισμού υπηρεσίες και φορείς στο Νομό Δράμας.
Να σημειωθεί ότι, ευρύτερος στόχος των συναντήσεων, είναι ο συντονισμός το δυνατόν περισσότερων προσπαθειών για την τουριστική ανάπτυξη του τόπου, υπό την αιγίδα και τον κεντρικό σχεδιασμό της Επιτροπής, που συγκροτήθηκε και λειτουργεί τον τελευταίο χρόνο. Απώτερη επιθυμία, ο συντονισμός αυτός να οδηγήσει σε ένα ενιαίο στρατηγικό σχεδιασμό σε επίπεδο Π.Ε. Δράμας, και τελικά σε μεγάλα έργα προς υποβολή και ένταξη σε χρηματοδοτικά εργαλεία.
Πρόεδρος της Επιτροπής είναι ο δήμαρχος Δράμας κ. Μαμσάκος, ενώ σ’ αυτήν μετείχε επίσης ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας και πρόεδρος της Αναπτυξιακής Δράμας κ. Παπαεμμανουήλ, ο διευθυντής της Αναπτυξιακής κ. Χατζόπουλος και από τα τακτικά μέλη της Επιτροπής ο κ. Καλλίας από την Ένωση Ξενοδόχων Δράμας, ο κ. Γκαγκάνης από το Επιμελητήριο Δράμας ενώ δεν παρέστησαν οι δήμαρχοι των άλλων Δήμων του Νομού αλλά έστειλαν εκπροσώπους τους.
Εκπρόσωποι συμμετείχαν επίσης από το Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος Δράμας του ΔΙΠΑΕ, ο διευθυντής της Έδρας UNESCO Δράμας, η Διεύθυνση Δασών Ν. Δράμας, από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Δράμας, Ένωση Οινοπαραγωγών Δράμας, εκπρόσωπος του Δήμου Δράμας, των Ξενοδόχων Δράμας, από το παράρτημα ΤΕΕ Δράμας και άλλοι.
Τα συνεργατικά προγράμματα
Κατά την έναρξη της συνεδρίασης, ο πρόεδρος της Επιτροπής κ. Μαμσάκος, τόνισε ότι η Επιτροπή αυτή δημιουργήθηκε, «γιατί θεωρήσαμε ότι οι μεμονωμένες ενέργειες και διαδικασίες που έκανε ο κάθε Δήμος και η Περιφέρεια, δεν επέφερε την επιθυμητή τουριστική ανάπτυξη στην περιοχή μας».
Ο κ. Μαμσάκος αναφέρθηκε επίσης στο θέμα της πρόσφατης ολοκλήρωσης των υπογραφών πέντε συνεργατικών συμβάσεων στο πρόγραμμα LEADER (ρεπορτάζ του «Π.Τ.» στο φύλλο της Παρασκευής 11 Μαρτίου). Για τον σκοπό αυτό συμμετέχουν 15 φορείς που συνεργάζονται σε τρία συνεργατικά σχήματα και συγχρόνως άλλα δύο σχήματα, τα οποία πειραματίζονται με την παραγωγή νέων προϊόντων και τη συμμετοχή ερευνητικών σχημάτων και Ιδρυμάτων.
Να σημειωθεί εδώ, ότι, με το πέρας της συνεδρίασης της Επιτροπής, ακολούθησε η παρουσίαση των πέντε συνεργατικών σχεδίων ενώ υπήρξε και μια πρώτη γνωριμία μεταξύ των μερών.
Τουριστικό τρένο και στρατόπεδο Ανδρικάκη
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Μαμσάκος, για το ζήτημα της τουριστικής διαδρομής με τρένο από τη Δράμα μέχρι την Ξάνθη. Όπως είναι γνωστό και έχει ήδη δημοσιεύσει ο «Π.Τ.» πρόσφατα, έχουν γίνει πρώτες συναντήσεις μεταξύ των δημάρχων Δράμας – Παρανεστίου και Ξάνθης, ώστε να δημιουργηθεί μια τουριστική διαδρομή.
Όπως είπε, «η Επιτροπή έχει προβεί σε κάποιες πρωτοβουλίες πολύ θετικές για την περιοχή. Είμαστε σε μια συνεχή διαβούλευση με την Αντιπεριφέρεια και την Περιφέρεια, το Δήμο Παρανεστίου και το Δήμο Ξάνθης, για να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε μια τουριστική διαδρομή με τη συμμετοχή του ΜΕΑΣ «ΗΦΑΙΣΤΟΣ» Σιδηροδρομικών Δράμας, από τη Δράμα μέχρι την Ξάνθη».
Τόνισε ακόμα, ότι, οι συζητήσεις αυτές βρίσκονται «σε ένα προχωρημένο στάδιο και τις επόμενες μέρες ευελπιστούμε ότι θα κλείσουμε μια συνάντηση και με την αρμόδια επιτροπή αλλά και τον ΟΣΕ, ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε αυτή τη διαδρομή».
Σημείωσε ακόμα, ότι «έγινε μια συστηματική προσπάθεια και σε συνεργασία με το Υπ. Πολιτισμού όπου ήδη σε συνεργασία με τον υφυπουργό κ. Γιατρομανωλάκη κατατέθηκε μια πρόταση στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου για την παραχώρηση του Στρατοπέδου Ανδρικάκη για τη δημιουργία ενός θεματικού πάρκου οπτικοακουστικών μέσων».
«Μέσα από τα συνεργατικά σχήματα, αλλά και τις εντάξεις των έργων που έχουμε εντάξει σε συνεταιριστικό πλαίσιο υπερβαίνει το 1 εκατ. ευρώ, προχωρούμε αυτή την προσπάθεια, για να μπορέσουμε πλέον, διευρυμένα, να δούμε τουριστικά το νομό μας», κατέληξε ο κ. Μαμσάκος.
Παπαεμμανουήλ: Έχει πολλά να δώσει ο τόπος μας
Στον χαιρετισμό του ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Παπαεμμανουήλ σημείωσε ότι «τα σπουδαία πράγματα τα πετυχαίνουμε όταν κάνουμε συνέργιες και έχουμε πνεύμα ομαδικότητας, παρακάμπτουμε κάποιες παθογένειες, βλέπουμε μπροστά και προχωρούμε με σκοπό να πετύχουμε τα καλύτερα για τον τόπο μας».
Αναφερόμενος στους Δήμους της Π.Ε. Δράμας, σημείωσε ότι «ο Δήμος Παρανεστίου έχει το δάσος Φρακτού, ο Δήμος Δοξάτου τις Πηγές Βοϊράνης, ο Δήμος Δράμας το πάρκο της Αγίας Βαρβάρας, ο Δήμος Προσοτσάνης το σπήλαιο Πηγών Αγγίτη, ο Δήμος Νευροκοπίου το Φαλακρό. Υπάρχουν βέβαια και άλλα πολύ σημαντικά, απλά βέβαια πρέπει να αποφασίσουμε όλοι μαζί τι θα προβάλουμε προς τα έξω, ώστε ένας τουρίστας που θα έρθει στον τόπο μας, να μπορέσει να δει και να συνδυάσει με αυτά που έχουμε να του δώσουμε ως Δράμα, όπως το κρασί και ο οινοτουρισμός, ο θρησκευτικός τουρισμός, αλλά και ο εναλλακτικός τουρισμός».
Επιμελητήριο και Ένωση Ξενοδόχων
Επίσης, εκ μέρους του Επιμελητηρίου Δράμας, ο κ. Γκαγκάνης σημείωσε ότι «πρόκειται για μια πολύ καλή ενέργεια, όμως θα πρέπει γρήγορα να δημιουργηθούν οι ομάδες και να ξεκινήσουν έργο, έτσι ώστε το branding Δράμας, να καταφέρουμε να το φτάσουμε πιο ψηλά. Θα πρέπει να έχουμε μια πιο έντονη ψηφιακή εικόνα, η οποία αυτή τη στιγμή απουσιάζει από τη Δράμα και να αρχίσουμε να κατευθυνόμαστε σε συγκεκριμένα target group έτσι ώστε πραγματικά να μπορέσουμε να φέρουμε κόσμο από όλο τον κόσμο. Θα πρέπει να σχεδιάσουμε έτσι ώστε η Δράμα να ανέβει ένα επίπεδο και να φέρει κόσμο που να απολαύσει τις ομορφιές της Δράμας».
Τέλος, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Δράμας κ. Καλλίας, σημείωσε ότι «θα πρέπει να προσεγγίσουμε ολιστικά το τουριστικό προϊόν της Δράμας, σε μια προσπάθεια να το επικοινωνήσουμε προς όλους τους επισκέπτες, ώστε να έχουμε τη δυνατότητα την οποία μας αναλογεί στην τουριστική αγορά».
Οι εργασίες της Επιτροπής
Τέλος, κατά τις εργασίες της Επιτροπής, προτάθηκε και αποφασίστηκε η συγκρότηση υποεπιτροπών, ορίστηκαν τα κεντρικά θέματα επεξεργασίας των επιτροπών, ενώ ακολούθησε η ενημέρωση και ο συντονισμός δράσης των επιτροπών με τα έργα τουρισμού του προγράμματος leader που συντονίζει και διαχειρίζεται η Αναπτυξιακή Δράμας.