Προσπάθειες μείωσης οφειλών
για πνευματικά δικαιώματα από
τα κέντρα διασκέδασης Δράμας
Δηλώσεις του προέδρου του Σωματείου Κέντρων Διασκέδασης κ. Ηλιάδη στον «Π.Τ.»
Του Θανάση Πολυμένη
ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ της καταβολής χρηματικών ποσών για τα πνευματικά δικαιώματα από τα κέντρα διασκέδασης και τις καφετέριες, συζητήθηκε τη Δευτέρα στη Δράμα.
Η συνάντηση των ιδιοκτητών των καταστημάτων των κέντρων διασκέδασης, καφετεριών, καταστημάτων εστίασης και άλλων, έγινε με πρωτοβουλία των Σωματείων Καφέ Κέντρων Διασκέδασης & Εστιατόρων στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Δράμας.
Τη συζήτηση συντόνισε ο πρόεδρος του Σωματείου Κέντρων Διασκέδασης και Καφετεριών κ. Ηλίας Ηλιάδης, και αφορούσε στην εξεύρεση λύσεων σχετικά με το θέμα των πνευματικών δικαιωμάτων που πρέπει να καταβάλουν τα καταστήματα στις αντίστοιχες εταιρείες Πνευματικών Δικαιωμάτων. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη συζήτηση, συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης και ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γιώργος Καβαθάς, που συνομίλησε με τα μέλη και πρότεινε την από κοινού αντιμετώπιση του προβλήματος.
Μιλώντας στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος του Σωματείου της Δράμας κ. Ηλιάδης, επισημαίνει ότι «η συνάντηση αυτή έγινε μετά από παρότρυνση των συναδέλφων μας, οι οποίοι οχλούνται από τις εταιρείες που διαχειρίζονται τα πνευματικά δικαιώματα. Το πρόβλημα είναι ότι ζητάνε αναδρομικά από το 2018, με αποτέλεσμα να έχουν συσσωρευτεί μεγάλα ποσά και υπάρχει πλέον σοβαρό πρόβλημα».
Όπως τονίζει ο κ. Ηλιάδης, «οι εταιρείες μάλιστα έχουν αρχίσει να απειλούν με μηνύσεις και γενικά φέρονται αποφασισμένες να μας σύρουν στα δικαστήρια».
Σχετικά με την διαδικτυακή συμμετοχή του προέδρου της ΓΣΕΒΕΕ κ. Καβαθά, ο κ. Ηλιάδης σημειώνει ότι «μας υποσχέθηκε πως θα κάνει ό,τι μπορεί, προκειμένου να διαπραγματευθεί ο ίδιος με τις εταιρείες, ώστε να έχουμε το δυνατόν μεγαλύτερες μειώσεις στις οφειλές μας. Εμείς από την πλευρά μας τον εξουσιοδοτήσαμε για τις διαπραγματεύσεις που ελπίζουμε ότι θα είναι θετικές».
Ερωτώμενος για ποιο λόγο ζητούνται οφειλές από το 2018, ο κ. Ηλιάδης σημειώνει ότι, «μας ζητάνε χρήματα ακόμα και για τα χρόνια που τα μαγαζιά μας ήταν κλειστά την εποχή του κορωνοϊού».
Επισημαίνει πάντως ο ίδιος, ότι, «αίτημά μας είναι ώστε να δημιουργηθεί ένας ενιαίος φορέας, στον οποίο θα πληρώνει ο καθένας αυτό που του αναλογεί. Να μην πληρώνουμε και σε τρεις εταιρείες ταυτόχρονα».