Δηλώσεις της αντιδημάρχου Δοξάτου κας Παπαζώτου στον «Π.Τ.»
Πρόταση 2,5 εκατ. ευρώ του Δήμου Δοξάτου
για τα βιοαπόβλητα στο «Αντ. Τρίτσης»
«Γωνιές ανακύκλωσης» και στα 11 χωριά του Δήμου Δοξάτου
Του Θανάση Πολυμένη
ΜΙΑ ΠΟΛΥ σημαντική πρόταση για τα βιοαπόβλητα και τις γωνιές ανακύκλωσης, έχει εγκρίνει η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Δοξάτου, προκειμένου να εγκριθεί από το πρόγραμμα του Υπ. Εσωτερικών «Αντ. Τρίτσης».
Το συνολικό έργο αφορά στη διαχείριση των βιοαποβλήτων της περιοχής (καφές κάδος), και παράλληλα στη ανάπτυξη γωνιών ανακύκλωσης σε όλα τα χωριά του Δήμου Δοξάτου και έχει συνολικό προϋπολογισμό 2.522.177 ευρώ.
Μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» η αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Προγραμματισμού, Πληροφορικής, Διαφάνειας και Περιουσίας του Δήμου Δοξάτου κα. Κική Παπαζώτου, τονίζει ότι η πρόταση αυτή προετοιμάστηκε από τους υπαλλήλους της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος σε συνεργασία με το Αυτοτελές Τμήμα Προγραμματισμού και με τη βοήθεια της ειδικής επιτροπής που συστάθηκε από την Οικονομική Επιτροπή.
Ο τίτλος του έργου είναι: «Προμήθεια εξοπλισμού συλλογής – μεταφοράς βιοαποβλήτων, μεταφοράς απορριμμάτων από το ΣΜΑ, μεταφοράς ανακυκλώσιμων και εξοπλισμού για τη δημιουργία Γωνιών Ανακύκλωσης» συνολικού προϋπολογισμού 2.522.177,40 ευρώ για χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».
Όπως εξηγεί η κα. Παπαζώτου στον «Πρωινό Τύπο», «το έργο περιλαμβάνει τον απαραίτητο εξοπλισμό για την ανάπτυξη του καφέ κάδου στον Δήμο μας, δηλαδή ένα απορριμματοφόρο όχημα συλλογής οργανικών και τους απαραίτητους κάδους και σάκους. Επιπρόσθετα περιλαμβάνει την προμήθεια μεγάλων οχημάτων (τριαξονικό φορτηγό με γάντζο, press containers, τράκτορα και φορτηγό με γερανό και αρπάγη), καθώς επίσης και τον απαραίτητο εξοπλισμό για την ανάπτυξη του δικτύου των γωνιών ανακύκλωσης και στα έντεκα χωριά (τρεις γωνιές σε κάθε ένα από τα μεγάλα χωριά και μία γωνιά για κάθε μικρό)».
Ένα πρόγραμμα από τα παλιά…
Η ίδια σημειώνει επίσης, ότι «σύντομα θα υπογραφεί η σύμβαση του έργου της κατασκευής σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων στην περιοχή του χειμάρρου του Δοξάτου. Είναι ένα έργο η μελέτη του οποίου εκπονήθηκε το 2013, επικαιροποιήθηκε η πρόταση και κατατέθηκε το 2018 στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, ενώ χρηματοδοτήθηκε με απόφαση του Περιφερειάρχη κυρίου Μέτιου στην αρχή αυτής της διοίκησης».
Όπως εξηγεί, «παρά το γεγονός ότι κατά την προηγούμενη δημοτική περίοδο υπήρχε δυνατότητα χρηματοδότησης για τη δημιουργία Πράσινου Σημείου δηλαδή ενός χώρου συλλογής ειδικών ρευμάτων γυαλί, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, ογκώδη, αλουμίνιο κ.α.. δεν είχε προγραμματιστεί κάτι.
Σύντομα θα είμαστε σε θέση να ενημερώσουμε τους δημότες μας για την εξέλιξη της προσπάθειας για τη δημιουργία Πράσινου Σημείου, το οποίο σε συνδυασμό και με την εγκατάσταση Γωνιών Ανακύκλωσης θα λύσει προβλήματα που ταλαιπωρούν τους Δημότες μας αλλά και εμάς που δεν μπορούμε έως σήμερα να δώσουμε άμεσες και αποτελεσματικές λύσεις».
Η Διεύθυνση Περιβάλλοντος
Η κα. Παπαζώτου αναφέρεται επίσης και στις σημαντικές προσπάθειες που έχουν γίνει από τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος του Δήμου, όπως και τα διάφορα προγράμματα ανακύκλωσης.
Όπως επισημαίνει, «έχει αναπτυχθεί το πρόγραμμα ανακύκλωσης ρούχων και το γεγονός ότι οι δημότες μας έχουν ανταποκριθεί, μειώνει την εναπόθεση αυτής της κατηγορίας αποβλήτων σε ρέματα, ενώ ταυτόχρονα ελαφρύνει και το κόστος διαχείρισης αποβλήτων για τον Δήμο και κατ’ επέκταση τον δημότη.
Σε κοινοτικά καταστήματα του Δήμου μας πλέον συγκεντρώνονται επίσης ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, λαμπτήρες και μπαταρίες, ενώ σημαντικά βήματα έχουν γίνει και στη διαχείριση ογκωδών αποβλήτων με τον Δήμο να αναπτύσσει είτε προγράμματα συλλογής είτε συλλογής αυτών σε συνεννόηση με τους προέδρους των κοινοτήτων.
Επίσης, αναπτύξαμε το δίκτυο του μπλε κάδου με το κίτρινο καπάκι για τη συλλογή χαρτιού – χαρτονιού σε σημεία που επιλέχθηκαν βάσει αντικειμενικών κριτηρίων από την υπηρεσία περιβάλλοντος. Η συνεργασία μας με την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης είχε σαν αποτέλεσμα να μας προμηθεύσουν με καπάκια και άλλα ανταλλακτικά των μπλε κάδων. Τα ποσοστά ανακύκλωσης έχουν αυξηθεί».
Η κα. Παπαζώτου αισιοδοξεί ότι «θα δοθεί ένα οριστικό τέλος στη διαχείριση των φυτοφαρμάκων, ένα ρεύμα το οποίο είναι πολύ δύσκολο στη διαχείρισή του. Από την πρώτη στιγμή το θέσαμε ως μείζον πρόβλημα στον αρμόδιο υπουργό και την αρμόδια υπηρεσία. Προχωρήσαμε στην προμήθεια κάδων και δεδομένου ότι η ανάγκη για καινούριους κάδους είναι μεγάλη σύντομα θα ακολουθήσει και νέα προμήθεια».
Αναφερόμενη στην προσπάθεια των δύο αρμόδιων αντιδημάρχων κ.κ. Σάκη Μπερμπερίδη και Ιπποκράτη Χατζηπροδρόμου, η κα. Παπαζώτου επισημαίνει πως «με την αρμόδια υπηρεσία καταβάλλεται υπεράνθρωπη προσπάθεια να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες του τομέα της καθαριότητας με αρκετά προβλήματα κυρίως λόγω του πεπαλαιωμένου στόλου, την έλλειψη πόρων για τη συντήρησή του, των συχνών βλαβών των απορριμματοφόρων και την έλλειψη κάδων. Ταυτόχρονα, καταβάλλουν προσπάθεια να εξυγιάνουν σταδιακά περιοχές του Δήμου που καταλήγουν να έχουν εικόνα σκουπιδότοπου και δε διστάζουν να προχωρήσουν και στην επιβολή προστίμων.
Αισιοδοξώ ότι η εικόνα θα βελτιωθεί διότι πετύχαμε την χρηματοδότηση από το Υπουργείο Εσωτερικών της πρότασης για την προμήθεια ενός απορριμματοφόρου αρχικού προϋπολογισμού 165.000,00 ευρώ (150.000,00 χρηματοδότηση Υπ. Εσωτερικών), ολοκληρώσαμε την διαγωνιστική διαδικασία και αναμένουμε να μας παραδοθεί. Το ίδιο διάστημα θα παραδοθεί ακόμα ένα απορριμματοφόρο – πλυντήριο και ένα πολυμηχάνημα, αποτέλεσμα διεκδικήσεων ανταποδοτικότητας από την Εταιρεία Κοινωνικής Ευθύνης του Αγωγού TAP, κάτι το οποίο δεν είχε γίνει από την προηγούμενη διοίκηση αποτελώντας ένα τρομερό μειονέκτημα για τον Δήμο μας. Αποτελεί επιτυχία αυτής της Δημοτικής Αρχής, που στο κλείσιμο του προγράμματος Κοινωνικής Ευθύνης κατάφερε και διεκδίκησε ένα μεγάλο ποσό της τάξεως των 400.000,00 ευρώ, δεδομένου ότι το έργο είχε ήδη ολοκληρωθεί».
Καταλήγοντας η κα. Παπαζώτου, τονίζει ότι «στις επιδιώξεις της δημοτικής αρχής είναι η κάλυψη των αναγκών της υπηρεσίας περιβάλλοντος σε ανθρώπινο δυναμικό μέσω του προγράμματος κινητικότητας υπαλλήλων. Κλείνοντας θα ήθελα να τονίσω ότι απαιτείται ένα πρόγραμμα ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης των κατοίκων που πρέπει να εφαρμοστεί από τον Δήμο μας και ελπίζω σύντομα να βρεθούν οι πόροι για να το αναπτύξουμε».