Home > νέα > Πρόταση χρηματοδότησης για έργα στη δυτική είσοδο της Δράμας μέσω του Υπ. Μετανάστευσης & Ασύλου Ανακατασκευή οδοστρώματος και πεζοδρομίων από διασταύρωση Ξηροποτάμου μέχρι γέφυρα του ρέματος Λαζαρίδη

Πρόταση χρηματοδότησης για έργα στη δυτική είσοδο της Δράμας μέσω του Υπ. Μετανάστευσης & Ασύλου Ανακατασκευή οδοστρώματος και πεζοδρομίων από διασταύρωση Ξηροποτάμου μέχρι γέφυρα του ρέματος Λαζαρίδη

Με απόφαση της Δημοτικής Επιτροπής Δράμας

Πρόταση χρηματοδότησης για έργα

στη δυτική είσοδο της Δράμας μέσω

του Υπ. Μετανάστευσης & Ασύλου

Ανακατασκευή οδοστρώματος και πεζοδρομίων από διασταύρωση Ξηροποτάμου μέχρι γέφυρα του ρέματος Λαζαρίδη

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΟΙ ΕΙΣΟΔΟΙ μιας πόλης, αποτελούν πάντα την πρώτη και τελευταία εικόνα για τους επισκέπτες της. Και ακόμα, η είσοδος μιας πόλης, μπορεί να δείχνει και την ίδια την ανάπτυξή της.

Εδώ και αρκετά χρόνια, γίνεται μια μεγάλη συζήτηση, για την εικόνα που καταγράφεται στην είσοδο της πόλης της Δράμας από τη δυτική πλευρά, από την πλευρά του Ξηροποτάμου δηλαδή και προς το κέντρο μέχρι το τέρμα της οδού Ευξείνου Πόντου.

Εδώ και χρόνια, ο Δήμος Δράμας και η Περιφερειακή Ενότητα Δράμας, έχουν κάνει προσπάθειες για την ανακατασκευή του οδοστρώματος και των πεζοδρομίων στην περιοχή μέχρι και τα πρώτα σπίτια μέχρι την Λαυρεντιανή Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος – Νέα Σουμελά.

Ήδη, από τις προηγούμενες διοικήσεις του Δήμου Δράμας και της Π.Ε. Δράμας, υπήρχε κάποια αποτύπωση μελέτης επί των σχεδίων αυτών. Όπως δήλωσε χθες στον «Π.Τ.» ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Δήμου Δράμας κ. Σαλπιγκτίδης, «ο δήμαρχος Δράμας έχει λάβει υπόσχεση από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου για χρηματοδότηση του έργου».

Για την ολοκλήρωση της μελέτης αναμένονται λίγα ακόμα στοιχεία, καθώς και η έγκρισή της από το Υπουργείο, οπότε στη συνέχεια το έργο θα πάρει το δρόμο του, προφανώς μέσα στο 2025. Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται στις 830.000 ευρώ.

Η μελέτη αυτή συζητήθηκε τις προηγούμενες ημέρες στη Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Δράμας και εγκρίθηκε ομόφωνα, με την ταυτόχρονη απόφαση να κατατεθεί προς το χρηματοδότηση από το χρηματοδοτικό πρόγραμμα του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.

Να σημειώσουμε εδώ ότι, όπως είναι γνωστό, από την Περιφερειακή Ενότητα και μέσω προγράμματος ΕΣΠΑ, είχε διαμορφωθεί ο δεύτερος κυκλικός κόμβος στην είσοδο της πόλης, στη διασταύρωση Ξηροποτάμου.

Παράλληλα, με το έργο του κυκλικού κόμβου, διευθετήθηκε και το σημαντικό πρόβλημα της διαχείρισης των ομβρίων υδάτων στην περιοχή, με την κατασκευή αντίστοιχου αποχετευτικού αγωγού.

Όπως είναι γνωστό, το πρόβλημα με την έλλειψη αγωγού που να απορροφά τα νερά της βροχής, έφτανε στο σημείο, όποτε έβρεχε, να δημιουργείται μια λίμνη στις παρυφές του οδοστρώματος, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνει η κυκλοφορία των οχημάτων και η διέλευση των πεζών.

Τι προβλέπει η νέα μελέτη

Η νέα μελέτη για τη διαμόρφωση της δυτικής εισόδου της πόλης της Δράμας από τη διασταύρωση Ξηροποτάμου έως και το τέρμα της οδού Ευξείνου Πόντου, προβλέπει την ανακατασκευή της οδού και την κατασκευή πεζοδρομίων στην περιοχή.

Ο συγκεκριμένος δρόμος παρουσιάζει έντονο κυκλοφοριακό φόρτο καθώς και αυξημένη κίνηση πεζών, λόγω της ύπαρξης επιχειρήσεων στην περιοχή. Η έλλειψη πεζοδρομίων καθώς και η κακή κατάσταση του οδοστρώματος εντείνουν το πρόβλημα της ασφάλειας της κίνησης πεζών και οχημάτων.

Όπως αναφέρεται μάλιστα στη μελέτη, σημαντικό τμήμα των μετακινούμενων πεζών και οδηγών ποδηλάτων, αποτελούν φιλοξενούμενοι πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι διαμένουν στη δομή φιλοξενίας/προσωρινής υποδοχής Δράμας, η οποία στεγάζεται στην Αποθήκη Νο 3 της Βιομηχανικής Περιοχής του Δήμου Δράμας.

Οι ανωτέρω πρόσφυγες και μετανάστες μετακινούνται από την ανωτέρω δομή με κατεύθυνση ανατολικά, μέσω του συγκεκριμένου δρόμου, είτε προς τις προαναφερθείσας εμπορικές επιχειρήσεις της περιοχής, για την εξυπηρέτηση των καθημερινών αναγκών τους, είτε προς το κέντρο της πόλης για την εξυπηρέτηση διοικητικών και άλλων αναγκών τους. Η έως τώρα έλλειψη πεζοδρομίων δημιουργεί σοβαρό ζήτημα ασφαλούς διέλευσης τους.

Η σχετική μελέτη που έχει ετοιμάσει ο Δήμος Δράμας, προβλέπει την ανακατασκευή του κεντρικού δρόμου, με την επέκταση της οδού Ευξείνου Πόντου, από τον κυκλικό κόμβο στη διασταύρωση Ξηροποτάμου έως και τη γέφυρα του ρέματος Λαζαρίδη.

Στο ίδιο μήκος, προβλέπεται και η κατασκευή πεζοδρομίων καθώς και η επίστρωσή τους με βοτσαλωτές πλάκες, όπως και κατασκευή δικτύου ύδρευσης.

Η ανατολική είσοδος

Η Δράμα έχει ανάγκη και από τη διαμόρφωση μια νέας εισόδου από την ανατολική πλευρά της. Παλαιότερα είχε γίνει μια μελέτη σχετικά με την κατασκευή ανισόπεδης διάβασης στο σημείο της σιδηροδρομικής γραμμής στο τέρμα της οδού 1ης Ιουλίου, η οποία όμως τελικά αφέθηκε, καθώς η Δράμα … έχασε το τρένο στη συνέχεια.

Παρ’ όλα αυτά, εκείνη η μελέτη προέβλεπε και την κατασκευή μικρών κυκλικών κόμβων στο ύψος του «Αίμου». Μέχρι στιγμής πάντως, είναι άγνωστο που βρίσκεται εκείνο το έργο.