Η απόφαση της έκτακτης συνέλευσης του Εμπορικού Συλλόγου Δράμας
Πρόταση για δύο λαϊκές στη 19ης Μαΐου:
Την Πέμπτη μόνο τρόφιμα και
το Σάββατο μόνο βιομηχανικά προϊόντα
►Επιμελητήριο: «Οι υφιστάμενες συνθήκες, επιβάλλουν την παραμονή της λαϊκής αγοράς στη συγκεκριμένη τοποθεσία της 19ης Μαΐου»
Του Θανάση Πολυμένη
ΧΩΡΙΣ μαζικότητα αλλά δυναμική παρ’ όλα αυτά, ήταν η έκτακτη γενική συνέλευση του Εμπορικού Συλλόγου, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης στις κερκίδες του γηπέδου της ΔΟΞΑΣ.
Στη συνέλευση παραβρέθηκαν κυρίως καταστηματάρχες της πόλης μας, οι περισσότεροι εκ των οποίων εξέφρασαν τις απόψεις τους, ενώ το παρών έδωσε και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δράμας κ. Γεωργιάδης μιας και ο ίδιος είναι μέλος του Εμπορικού Συλλόγου αλλά και όλα τα μέλη του Συλλόγου είναι μέλη του Επιμελητηρίου Δράμας.
Η συνέλευση κράτησε τουλάχιστον μία ώρα, και το γενικότερο συμπέρασμα που εξήχθη από τα όσα ακούστηκαν εκεί, είναι ότι κανένας από τους καταστηματάρχες – εμπόρους της πόλης, δεν θέλει η λαϊκή να φύγει οριστικά από την οδό της 19ης Μαΐου. Και αυτό γιατί θα σημάνει και την τελική κατάπτωση της αγοράς της Δράμας, όπως είπαν χαρακτηριστικά κάποιοι από τους παρόντες.
Κατά τη συνάντηση, παρόντες ήταν επίσης και τρεις δημοτικοί σύμβουλοι της Δράμας, όπως οι κ.κ. Ιωαννίδης και Μουχτάρης από τη δημοτική παράταξη «Project Δράμα 2020», και ο κ. Μήτρου από την παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση», ο οποίος είναι και μέλος του Εμπορικού Συλλόγου Δράμας.
Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε στους παριστάμενους, η απουσία δημοτικού συμβούλου της δημοτικής αρχής ή τουλάχιστον του αρμόδιου αντιδημάρχου Οικονομικών του Δήμου Δράμας κ. Εφραιμίδη. Αρκετοί ήταν αυτοί που διαπίστωναν την απουσία κάποιου από τη δημοτική αρχή, λέγοντας ότι έπρεπε να είναι εκεί προκειμένου να τους ακούσει.
Άνοιξε η συζήτηση
Το θέμα της οριστικής μεταφοράς της λαϊκής αγοράς της Δράμας, άνοιξε η δημοτική αρχή Μαμσάκου και μ’ αυτό ασχολείται ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Εφραιμίδης. Ο οποίος, έχει ήδη ξεκινήσει συζητήσεις με τους αρμόδιους και ενδιαφερόμενους φορείς, προκειμένου να ακούσει τις απόψεις τους αρχικά και στη συνέχεια να διαμορφώσει μια τελική άποψη. Και αυτό έγινε εξαιτίας των αλλαγών που επέφερε ο κορωνοϊός, ώστε να τηρούνται αποστάσεις μεταξύ των μικροπωλητών.
Μετά από αυτό, το θέμα της μετεγκατάστασης της λαϊκής αγοράς θα τεθεί σε επίσημη διαβούλευση από το Δήμο Δράμας, θα περάσει από την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, η οποία θα γνωμοδοτήσει και τέλος θα καταλήξει στο Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο θα κληθεί να πάρει την τελική απόφαση. Και όλο αυτό αναμένεται να πάει πιθανόν μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου ίσως και τέλος Αυγούστου.
Η πρόταση του Εμπορικού Συλλόγου
Η πρόταση του Εμπορικού Συλλόγου Δράμας, η οποία εκφράστηκε τελικά από τον πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου κ. Σκουλίδη, είναι να παραμείνει ρητά και κατηγορηματικά η λαϊκή αγορά στον «φυσικό της χώρο», επί της οδού 19ης Μαΐου.
Κανένα μέλος του Εμπορικού Συλλόγου δεν δέχεται μεταφορά της λαϊκής αγοράς και για το λόγο αυτόν μάλιστα, συγκεντρώθηκαν ήδη και 426 υπογραφές.
Ο κ. Σκουλίδης, πρότεινε προς διευκόλυνση όλων των επαγγελματιών, τόσο του Εμπορικού Συλλόγου, όσο και των παραγωγών και εμπόρων – μικροπωλητών που δραστηριοποιούνται στη λαϊκή αγορά, αλλά και προς διευκόλυνση και του ίδιου του Δήμου Δράμας, η λαϊκή να γίνεται σε δύο διαφορετικές ημέρες, και όχι σε δύο διαφορετικά τμήματα την ίδια ημέρα, ώστε να μπορεί να υπάρξει και τήρηση των υγειονομικών μέτρων προστασίας από τον Covid-19.
Αναλυτικότερα, η πρόταση του κ. Σκουλίδη όπως τη διαμόρφωσε εκείνη την ώρα, είναι η εξής: «Να γίνουν δύο λαϊκές. Η μία να είναι Πέμπτη με γη και θάλασσα (σ.σ. τρόφιμα) και η άλλη Σάββατο μόνο με βιομηχανικά προϊόντα. Είμαι διατεθειμένος, σαν πρόεδρος να μπω μπροστά γιατί παλιά δεν θέλαμε δύο μέρες την εβδομάδα λαϊκή, αλλά εδώ δεν είναι δύο λαϊκές, αλλά είναι δύο χωριστές λαϊκές. Είναι δύο χωριστά προϊόντα με ταυτότητα και όχι έτσι όπως έγινε η μεταφορά. Η μία με εμπόρους και η άλλη μόνο με παραγωγούς. Και στους εμπόρους μπήκαν οι μανάβηδες και οι ψαράδες. Εμείς λέμε, την Πέμπτη να είναι όλοι γη και θάλασσα, μόνο τρόφιμα και το Σάββατο μόνο βιομηχανικά προϊόντα. Χωράνε όλοι εκεί στη 19ης Μαΐου, δεν θα επηρεαστεί κανένας, δεν θα επηρεάσει τα μέλη του Επιμελητηρίου, το οποίο έχει υπό την σκέπη του και τους αρτοποιούς, και τα καφέ και άλλα καταστήματα».
Όπως εξήγησε ο κ. Σκουλίδης, «έτσι θα έχουμε δύο μέρες λαϊκή, θα είναι πιο δελεαστικά επισκέψιμη η πόλη επειδή έχει κόσμο που δεν δουλεύει το Σάββατο, δεν θα είναι μπουκωμένο το κέντρο, θα υπάρχουν οι αποστάσεις και πιστεύω ότι θα γίνει και δεκτή».
Επιμελητήριο: Να μην αλλάξει τίποτα
Στη συνέλευση πριν από τον κ. Σκουλίδη, μεταξύ άλλων μίλησε και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Γεωργιάδης, ο οποίος ζήτησε, με τις σημερινές οικονομικές συνθήκες, να μην υπάρξει καμιά μεταφορά της λαϊκής αγοράς από την οδό 19ης Μαΐου.
Κατά τα λεγόμενά του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου σημείωσε ότι δέχθηκε στο γραφείο του 426 υπογραφές κατά της μεταφοράς της λαϊκής αγοράς, ενώ σημείωσε ότι «υπάρχουν συμπαραστάτες σ’ αυτό το ζήτημα από κάθε μεριά και από κάθε αφετηρία».
Ο κ. Γεωργιάδης εξήγησε επίσης ότι «το θέμα της μεταφοράς της λαϊκής κρατάει πολλά χρόνια, ιστορικά», τονίζοντας ειδικότερα: «Στη συγκεκριμένη στιγμή που μιλάμε, έχουμε ένα ζήτημα πτώσης τζίρου και ένα ζήτημα με τον κορωνοϊό που δεν ξέρουμε πού μας οδηγεί. Με μια πρώτη μινιμαλιστική προσέγγιση που έχουμε κάνει ως Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος στο σύνολο της χώρας, προβλέπουμε και 100.000 λουκέτα».
Σε άλλο σημείο τόνισε ιδιαίτερα ότι «δεν μπορούμε να προσθέσουμε προβλήματα στις υφιστάμενες επιχειρήσεις που πλήττονται σε βαθμό που δεν έχει προηγούμενο και όχι μόνο εντός Ελλάδας. Άρα, καμία αλλαγή. Θα πάμε στο συμβούλιο του Επιμελητηρίου και η πρόταση του προέδρου είναι αυτή. Καμιά αλλαγή. Οι υφιστάμενες συνθήκες, επιβάλλουν την παραμονή της λαϊκής αγοράς στη συγκεκριμένη τοποθεσία της 19ης Μαΐου».
Η πρόταση του Εμπορικού Συλλόγου αναμένεται να αποτυπωθεί σε κείμενο και τις επόμενες ημέρες να παραδοθεί στο δήμαρχο Δράμας.