Θέματα της Δράμας και της Καβάλας στην Ολομέλεια των Περιφερειακών Τμημάτων του ΤΕΕ
Πρόταση για να ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο
το «Εξοικονομώ» από την Περιφέρεια ΑΜΘ
► Δηλώσεις του προέδρου του ΤΕΕ ΑΜ κ. Παυλίδη στον «Π.Τ.»
για τα προβλήματα στους Νομούς Δράμας και Καβάλας
Του Θανάση Πολυμένη
ΟΠΩΣ είναι γνωστό σε όλους μας, η εποχή της καραντίνας σε όλους τους τομείς της χώρας, έφερε και νέα ζητήματα σε όλα τα επίπεδα. Μεταξύ άλλων, αυτά τα ζητήματα και τα προβλήματα απαιτούν λύσεις και όλοι οι αρμόδιοι φορείς, αρχίζουν να συντονίζονται.
Την περασμένη εβδομάδα μιλούσαμε γενικότερα με τα προβλήματα των πολιτικών μηχανικών με τον πρόεδρο του Περιφερειακού Τμήματος Ανατολικής Μακεδονία του ΤΕΕ (ΤΕΕ ΑΜ) κ. Απόστολο Παυλίδη.
Το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής 24 Απριλίου, συνήλθε μέσω τηλεδιάσκεψης η Ολομέλεια των προέδρων των Περιφερειακών Τμημάτων του ΤΕΕ και συζήτησε θέματα που απασχολούν τον χώρο τους. Της τηλεδιάσκεψης προήδρευσε ο πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Γεώργιος Στασινός.
Μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» ο πρόεδρος του ΤΕΕ Αν. Μακεδονίας κ. Παυλίδης, μας εξηγεί ποια θέματα απασχόλησαν την Ολομέλεια και κυρίως για τα θέματα που αφορούν τους δύο Νομούς της Δράμας και της Καβάλας, της περιοχής ευθύνης της δηλαδή.
Τηλεκατάρτιση και voucher
Από τα πρώτα θέματα που συζητήθηκαν, είναι αυτό το γνωστό με την τηλεκατάρτιση και τα voucher, όπου οι μηχανικοί, προκειμένου να ενταχθούν στο βοήθημα των 600 ευρώ λόγω καραντίνας, έπρεπε να συμμετάσχουν σε ένα πρόγραμμα τηλεκατάρτισης. Τελικά αυτό η κυβέρνηση το πήρε πίσω και είπε ότι τα 600 ευρώ θα τα πάρουν όλοι οι μηχανικοί.
Παρ’ όλα αυτά, όπως είπε ο κ. Παυλίδης, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια, συμφωνήθηκε «να αφήσουμε στην άκρη τα 600 ευρώ και όλοι οι μηχανικοί χωρίς καμιά προϋπόθεση, να ενταχθούν στο καθεστώς των 800 ευρώ».
Ήδη, από τη Δευτέρα, ο πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Στασινός απέστειλε επιστολή στους αρμόδιους υπουργούς, «ζητώντας να ενταχθούν όλοι οι μηχανικοί χωρίς προϋποθέσεις στο επίδομα των 800 ευρώ».
Συμβούλια Αρχιτεκτονικής και ΣΥΠΟΘΑ
Ο κ. Παυλίδης, έβαλε με τη σειρά του θέματα που αφορούν τη Δράμα και την Καβάλα, «όπως τα Συμβούλια Αρχιτεκτονικής και τα Συμβούλια Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΣΥΠΟΘΑ). Στο ΣΥΠΟΘΑ καταφεύγουν μηχανικοί και πολίτες, όταν έχουν διένεξη με υπηρεσία δόμησης ή ελεγκτή δόμησης. Έχουμε πολλές αιτήσεις σε εκκρεμότητα. Στη Δράμα έχουν συσταθεί και στην Καβάλα πιθανόν θα συσταθούν εντός της εβδομάδας. Αυτό που μας επιβεβαίωσε ο πρόεδρος, είναι ότι θα ξεκινήσουν οι συνεδριάσεις μέσω τηλεδιάσκεψης. Άρα δεν θα περιμένουμε άλλο, οπότε λύνεται και αυτό».
Επίσης, ζητήθηκε να υπάρξει πίεση και προς την Περιφέρεια, ώστε να συσταθεί το Συμβούλιο Μνημείων, όπου σε όλη την Περιφέρεια ΑΜΘ έχουμε ένα και εδρεύει στην Κομοτηνή. Αυτό εξετάζει υποθέσεις που αφορούν περιοχές αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.
«Εξοικονομώ» από την ΠΑΜΘ
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Παυλίδης και στο πρόγραμμα του «Εξοικονομώ κατ’ οίκον», και η χρηματοδότηση που εγκρίθηκε από το πρόγραμμα της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης.
Όπως ειπώθηκε, «συζητήθηκε και το Εξοικονομώ, το οποίο εδώ στην Περιφέρειά μας έχουμε σε εκκρεμότητα τις αιτήσεις που είχε υποσχεθεί ο περιφερειάρχης κ. Μέτιος να δώσει. Το ποσό είναι 15 εκατομμύρια, τα οποία έχουν ήδη εγκριθεί, ενώ το πρόγραμμα αναμένεται να φτάσει στα 20 εκατομμύρια.
Αν και από Πρόγραμμα της Περιφέρειας έχει εγκριθεί η χρηματοδότηση, εντούτοις εκκρεμεί η σχετική προκήρυξη από το Υπουργείο Περιβάλλοντος για να ξεκινήσει δηλαδή η τρίτη φάση και το όλο πρόγραμμα να ενταχθεί εκεί. Οπότε ένας συνεργάτης του προέδρου έχει αναλάβει να επεξεργαστεί την πρότασή μας, προκειμένου να το ενσωματώσουμε σε πρόγραμμα που ελπίζουμε ότι θα ξεκινήσει έστω και τον Σεπτέμβριο».
Ψηφιακός μετασχηματισμός
Ο κ. Παυλίδης έθεσε υπόψη του προέδρου του ΤΕΕ κ. Στασινού, μια πρόταση που ετοιμάζεται από το ΤΕΕ ΑΜ, όπου «προτείνουμε ένα σχέδιο για ψηφιακό μετασχηματισμό πολλών παρεχόμενων υπηρεσιών, όσον αφορά τις επαφές μας με τις Πολεοδομίες, το Κτηματολόγιο, τις Δ.Ο.Υ., τον ΕΦΚΑ για να εξυπηρετούμαστε ηλεκτρονικά. Του είπα ότι θα καταθέσουμε μια πρόταση και έμεινε σύμφωνος και όλοι καταλήξαμε ότι είναι ευκαιρία να αξιοποιήσουμε αυτό το άσχημο που μας έχει συμβεί, στο να αλλάξουμε τουλάχιστον κάποια πράγματα σε ότι αφορά τις παρεχόμενες υπηρεσίες».
Πιστοποιητικά ενεργειακής απόδοσης
Συζήτηση υπήρξε επίσης για το θέμα των πιστοποιητικών ενεργειακής απόδοσης, ώστε να δρομολογηθούν κάποιοι δειγματοληπτικοί έλεγχοι στα Πιστοποιητικά Ενεργειακής Απόδοσης, «διότι έχουμε διάφορες καταγγελίες ότι δεν γίνονται, είτε δεν γίνονται αυτοψίες ή κάποιοι δεν τα κάνουν καθόλου.
Όπως μας είπε ο κ. Στασινός, μέσω του ενιαίου ψηφιακού χάρτη, έχει περάσει ένα νομοσχέδιο και το ΤΕΕ έχει αναλάβει να περάσει μια πλατφόρμα μέσα από την οποία ο πολίτης θα μπορεί με ένα κλικ να παίρνει πληροφορίες για κάποια περιοχή τι συντελεστή δόμησης έχει, αν είναι εντός δασικού χάρτη, αν υπάρχουν άλλα κολλήματα για επενδύσεις ή να χτίσει κτλ. Έχουμε ένα χρονικό ορίζοντα 2,5 χρόνων για να το ολοκληρώσουμε αυτό».
Τέλος, αναφορικά με την προθεσμία που υπήρχε ότι από 1 Ιανουαρίου 2020, όφειλαν οι ενεργειακές άδειες να είναι Κατηγορίας Α΄, παρ’ όλα αυτά, αρκετοί εργολάβοι δεν ήταν προετοιμασμένοι γι’ αυτό.
Σύμφωνα με τον κ. Παυλίδη, «αυτό δημιούργησε πολλά προβλήματα σε μηχανικούς, κατασκευαστές και εργολάβους, γιατί η κατηγορία Α΄, προϋποθέτει χρήση συγκεκριμένων υλικών που ανεβάζουν υπερβολικά το κόστος κατασκευής. Πολλοί εργολάβοι δεν ήταν έτοιμοι ακριβώς καθώς είχαν ήδη κάποια συμβόλαια, και συμφωνήθηκε αυτή η προθεσμία να πάει την 1 Ιουλίου 2021, αλλά να είναι μια και τελευταία προθεσμία και όχι άλλη».