Η πρόταση της Επιτροπής για τα ΤΕΙ ΑΜΘ και τη Σχολή της Δράμας
Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών με Τμήματα
Δασολογίας & Φυσικού Περιβάλλοντος
και Αγροτικής Βιοτεχνολογίας – Οινολογίας
Το Αρχιτεκτονικής Τοπίου καταργείται και ίσως γίνει κατεύθυνση στη Δασολογία
Του Θανάση Πολυμένη
ΑΡΓΑ το απόγευμα της Παρασκευής τελείωσε η συνάντηση της αρμόδιας Επιτροπής που έχει συσταθεί από το Υπουργείου Παιδείας, και αφορούσε τις συζητήσεις σχετικά με τη συγχώνευση, συνένωση ή «συνέργεια» όπως ζήτησε χθες ο υπ. Παιδείας κ. Γαβρόγλου να λέμε, του ΤΕΙ Αν. Μακεδονίας – Θράκης, με το ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας και το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος (ΔΙΠΑΕ).
Ο «Πρωινός Τύπος», επικοινώνησε άμεσα με τον πρύτανη του ΤΕΙ ΑΜΘ κ. Αθανάσιο Μπαντέκα, ο οποίος αναφέρθηκε στις συζητήσεις που έγιναν χθες. Όπως είπε, η Επιτροπή κατέληξε σε κάποιες θέσεις, τις οποίες μέχρι τις 16 Ιουνίου 2018 θα έχει ετοιμάσει σε μία πρόταση και στη συνέχεια θα τις καταθέσει στο Υπουργείο Παιδείας για τις περαιτέρω διαδικασίες. Η συνάντηση αυτή ήταν επί της ουσίας η τελευταία, ενώ θα υπάρξει άλλη μια όπου θα συζητηθούν κάποιες τεχνικές λεπτομέρειες.
Αναλυτικότερα, μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» ο πρύτανης του ΤΕΙ ΑΜΘ κ. Μπαντέκας, επεσήμανε για τη Δράμα ότι:
Στη Δράμα παραμένουν τα δύο Τμήματα:
- Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος και
- Το Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας.
Η Σχολή θα έχει τον κεντρικό τίτλο Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών.
Όσο αφορά το μέλλον του Τμήματος Αρχιτεκτονικής Τοπίου, «αυτό θα παραμείνει πιθανόν ως κατεύθυνση στο Τμήμα Δασολογίας». Είπε επίσης ο κ. Μπαντέκας, ότι «υπάρχει και μια προοπτική να μετατραπεί σε πρόγραμμα σπουδών στο Διεθνές Πανεπιστήμιο».
Ο κ. Μπαντέκας διαβεβαίωσε ότι τα δύο παραπάνω Τμήματα θα παραμείνουν στη Δράμα και δεν θα μετακινηθούν.
Αναφορικά με κάποια άλλα τμήματα που συζητούνταν, στην πρόταση προς το Υπουργείο Παιδείας, θα περιλαμβάνονται επίσης αργότερα, κάποια Τμήματα διετούς φοιτήσεως, όπως Τεχνολογίας Μαρμάρου, Επεξεργασίας Κρέατος και ίσως κάποια άλλα προγράμματα.
Σ’ αυτά, οι σπουδαστές θα μπορούν να εισέρχονται από τα ΕΠΑΛ, χωρίς πανελλήνιες ή άλλης μορφής εξετάσεις.
Καταλήγοντας ο κ. Μπαντέκας, είπε θα υπάρχει η δυνατότητα αργότερα, να δημιουργηθούν κάποια Τμήματα εκτός μηχανογραφικού πανελληνίων εξετάσεων, με ξένους φοιτητές κτλ.