Home > νέα > Προτεραιότητα για την Κοινότητα Κ. Νευροκοπίου είναι η αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης – αποχέτευσης

Προτεραιότητα για την Κοινότητα Κ. Νευροκοπίου είναι η αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης – αποχέτευσης

Ο πρόεδρος της Κοινότητας Κ. Νευροκοπίου Ησ. Χατζηκωνσταντίνου μιλάει στον «Π.Τ.»

Προτεραιότητα για την Κοινότητα

Κ. Νευροκοπίου είναι η αντικατάσταση

του δικτύου ύδρευσης – αποχέτευσης

 

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΟ ΝΕΥΡΟΚΟΠΙ, λένε, είναι γνωστό στην Ελλάδα για τις πατάτες  και τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες το χειμώνα. Και φυσικά, λογίζεται μεταξύ άλλων, ως μία από τις εσχατιές των συνόρων της χώρας μας. Όμως, το Νευροκόπι δεν είναι φυσικά μόνο αυτά.

Τα τελευταία χρόνια, σημαντικές προσπάθειες γίνονται για να αναδειχθεί το πραγματικό πρόσωπο της περιοχής. Η νέα διοικητική του μορφή, αναδεικνύει σιγά-σιγά ένα διαφορετικό τόπο, με τα δικά του καθημερινά προβλήματα, με τις δικές του πολιτιστικές εκδηλώσεις, με τα δικά του όμορφα τοπία, τα αρχαιολογικά του σημεία, τα οποία χρειάζεται να αναδειχθούν.

Για όλα αυτά και πολλά άλλα, ο «Πρωινός Τύπος», μίλησε με τον πρόεδρο της Κοινότητας Κ. Νευροκοπίου, κ. Ησαΐα Χατζηκωνσταντίνου, ο οποίος δίνει το στίγμα της περιοχής και αναφέρεται στα ζητήματα που απασχολούν τον τόπο.

Κύριε Χατζηκωνσταντίνου, το 2019 εκλεγήκατε πρόεδρος της Κοινότητας Κ. Νευροκοπίου με ανεξάρτητο συνδυασμό. Για ποιο λόγο η ανεξαρτησία και σε τι βοήθησε αυτό ως προς τη λειτουργία σας στην Κοινότητα; Είχατε θητεύσει και πάλι στην ίδια θέση ή σε κάποια άλλη στο Δήμο Κ. Νευροκοπίου και από πότε;

Το 2014 εκλέχθηκα για πρώτη φορά στη θέση του Προέδρου Δημοτικής Κοινότητας με τον συνδυασμό του αείμνηστου Βασίλη Γιαννόπουλου. Οι αποφάσεις μας μπορεί να ήταν γνωμοδοτικές αλλά με την συνεργασία και την στήριξή του Δημάρχου επιτελέσαμε σημαντικό έργο κατά την περίοδο 2014-2019.

Στις εκλογές του 2019 με την εμπειρία πλέον των προηγούμενων ετών αποφασίσαμε να συμμετέχουμε ως ανεξάρτητος συνδυασμός με τις καλύτερες προϋποθέσεις όπως αναγραφόταν στον νέο εκλογικό νόμο. Ο Νέος εκλογικός Νόμος σε αντίθεση με το 2014 μάς έδινε αρμοδιότητες και ευθύνες για τις οποίες οι αποφάσεις μας θα ήταν εκτελεστέες, οπότε είχαμε θέσει ως πρωταρχικό σκοπό την βελτίωση του δικτύου ύδρευσης και ήταν ένας από τους βασικούς λόγους της συμμετοχής μας στις εκλογές για την Δημοτική Κοινότητα Κάτω Νευροκοπίου.

Για την ιστορία ο συνδυασμός μας έλαβε ποσοστό 61% περίπου. Πλέον το Συμβούλιο είναι επταμελές και οι Σύμβουλοι προέρχονται από δυο συνδυασμούς.

Τον Αύγουστο του 2019 μετά την εκλογή μας και λίγο πριν αναλάβουμε, η νέα κυβέρνηση αποδυνάμωσε εντελώς τα τοπικά συμβούλια μετατρέποντας τις αποφάσεις από εκτελεστέες σε γνωμοδοτικές κάνοντας το έργο μας εξαιρετικά δύσκολο σχετικά με την εκπλήρωση του σκοπού μας.

Και εξηγώ ότι στην προηγούμενη περίοδο μπορεί οι αποφάσεις να ήταν γνωμοδοτικού χαρακτήρα αλλά εκλεχθήκαμε με τον συνδυασμό του Δημάρχου οπότε και οι προτάσεις μας υλοποιούνταν πιο εύκολα αφού είχαμε θέσει κοινό πρόγραμμα.

Ποια είναι τα σπουδαιότερα έργα στα οποία προχωρήσατε ως Κοινότητα, αλλά και τι είναι αυτό που σήμερα υπάρχει ιδιαίτερη ανάγκη να γίνει;

Στην προηγούμενη περίοδο με τον αείμνηστο Βασίλη Γιαννόπουλο επιγραμματικά θα αναφέρω ότι αντικαταστήσαμε τις παιδικές χαρές, τοποθετήσαμε τάπητα στους υπαίθριους αθλητικούς χώρους των σχολείων, βελτιώσαμε και δημιουργήσαμε νέες Πολιτιστικές και Αθλητικές εκδηλώσεις, βελτιώσαμε τα δίκτυα ύδρευσης αποχέτευσης και όμβριων υδάτων, κατασκευάσαμε πεζοδρόμια, ασφαλτοστρώσαμε νέους δρόμους, τοπογραφήσαμε δυο μεγάλα οικόπεδα, έγιναν ενέργειες για νέο βιολογικό καθαρισμό κ.α.

Σήμερα στη Δημοτική Κοινότητα την οποία εκπροσωπούμε, εξακολουθεί να μας ταλαιπωρεί το απαρχαιωμένο δίκτυο ύδρευσης-αποχέτευσης και όμβριων υδάτων. Η άσχημη κατάσταση των υποδομών αυτών καθιστούν τη καθημερινή διαβίωση του πολίτη, μπορώ να πω, εξαιρετικά δύσκολη. Οι παρεμβάσεις των προηγούμενων ετών μπορεί να βελτίωσαν σημαντικά όπως ανέφερα το απαρχαιωμένο (από το 1960) δίκτυο ύδρευσης, αλλά σίγουρα ένα νέο δίκτυο νερού και αποχέτευσης σε συνδυασμό με τον νέο βιολογικό καθαρισμό θα εξασφαλίσουν σωστές υποδομές για τα επόμενα 50-60 χρόνια.

Η νέα δημοτική αρχή προχώρησε σε μελέτη που αφορά στην ολική αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης και αποχέτευσης για τα οποία σύντομα θα γίνουν από τον Δήμαρχό μας κ Γιάννη Κυριακίδη και οι σχετικές ανακοινώσεις.

HSAIAS XATZHKONTANTINOY

Ποιες είναι οι προτάσεις της Κοινότητας Κ. Νευροκοπίου προς το Δήμο για έργα που χρειάζεται να γίνουν; Και ακόμα, είστε ικανοποιημένοι από τα χρήματα που δίνονται κάθε χρόνο μέσω των ΚΑΠ;

Αναφορικά με τις συνεδριάσεις μας καταθέσαμε Τεχνικό Πρόγραμμα 2020 και 2021 που θα βελτιώσει σημαντικά την καθημερινότητα των κατοίκων.  Επιγραμματικά αναφέρω τις πιο σημαντικές προτάσεις.

Προτείναμε τις αναπλάσεις: της Κεντρικής Πλατείας, του χώρου αναψυχής δίπλα στον κυνηγετικό σύλλογο, της οδού Αγίου Δημητρίου (με κατασκευή πεζοδρομίων από την Κεντρική Πλατεία έως την Εκκλησία του Αγίου Δημητρίου μαζί με τον φωτισμό), της μικρής πλατείας των ΤΕΑ.

Προτείναμε τη διαμόρφωση και πλακόστρωση των μονοπατιών εντός των Κοιμητηρίων και την αγορά οικοπέδου για την επέκτασή τους.

Προτείναμε διάφορα σημεία της Κοινότητας τα οποία χρήζουν βελτίωσης ή συμπλήρωσης αστικού ηλεκτροφωτισμού. Προτείναμε εργασίες επισκευής & συντήρησης όπου κρίνεται απαραίτητο κυρίως για την ασφάλεια των κατοίκων. Υποδείξαμε σημεία για την κατασκευή υπαίθριων παρκινγκ.

Ζητήσαμε τις παραχωρήσεις ήδη τοπογραφημένων εκτάσεων 1,5 στρ. στην περιοχή Αλώνι και 12 στρ. στις Εργατικές Κατοικίες για τη δημιουργία χώρου αναψυχής και για τη δημιουργία κλειστών αθλητικών εγκαταστάσεων αντίστοιχα. Όραμά μας, εκτός του δικτύου ύδρευσης, είναι και η κατασκευή ενός Κλειστού Προπονητικού Κέντρου λόγω του παρατεταμένου χειμώνα (το οποίο θα περιλαμβάνει χώρο προπόνησης των ακαδημιών ποδοσφαίρου, μια μικρή πισίνα και κλειστό στίβο δεδομένου των ακραίων καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή).

Θα το θέσω διαφορετικά είμαστε ευχαριστημένοι σχετικά με τα οικονομικά αποθέματα του Δήμου για την εκπλήρωση του σκοπού μας. Το πρόβλημα είναι ότι ο Δήμος μας αποτελείται από 17 Κοινότητες και 4 οικισμούς για τους οποίους οι Υπηρεσίες μας πρέπει να συντηρήσουν δίκτυο ύδρευσης, αποχέτευσης, 22 Νεκροταφεία κ.α. χωρίς το απαραίτητο προσωπικό με ότι συνεπάγεται αυτό.

Πώς είναι η συνεργασία της Κοινότητας με τους Πολιτιστικούς και Αθλητικούς Συλλόγους; Αναφέρετε ορισμένες από τις εκδηλώσεις στο χώρο του πολιτισμού και του αθλητισμού. Μας έχετε αναφέρει ότι δημιουργείτε Μητρώο Εθελοντών. Σε ποιες δράσεις θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ένα τέτοιο σημαντικό ανθρώπινο δυναμικό;

Συνεργαζόμαστε άψογα με τους Πολιτιστικούς και Αθλητικούς Συλλόγου και μαζί βελτιώσαμε όλες τις εκδηλώσεις μας καθώς αναβιώσαμε ήθη και έθιμα και δημιουργήσαμε αθλητικές διοργανώσεις προσελκύοντας κόσμο από κάθε γωνιά της Ελλάδας και το εξωτερικό. Για παράδειγμα το 2015 με τον Σύλλογο Μικρασιατικών & Καππαδοκικών Δεσμών αναβιώσαμε ένα έθιμο «ΣΑΓΙΑ» που προέρχεται από την Καππαδοκία και έχει σκοπό να καλωσορίσει τη νέα χρονιά.

Γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιανουαρίου, παραμονή των Θεοφανείων και τα τελευταία χρόνια συγκεντρώνει αρκετό κόσμο. Με κατοίκους της περιοχής βελτιώσαμε το έθιμο «το θαύμα των κολλύβων των Αγίων Θεοδώρων» το οποίο κρατάει αιώνες και έχει μεγάλη σημασία για τους Νευροκοπιώτες, καθώς προσκύνημα στο εξωκλήσι στα 1250 μ. είναι συνυφασμένο με την ύπαρξή μας.  Από το 2015 και μετά, στο Αλώνι πραγματοποιείται η αναβίωση του ανταμώματος με παραδοσιακές φορεσιές το οποίο συνοδεύεται με γλέντι και άφθονα νηστίσιμα εδέσματα.

Με όλους τους Πολιτιστικούς Συλλόγους δημιουργήσαμε το Παιδικό Φεστιβάλ Παραδοσιακών χωρών με την συμμετοχή συλλόγων από τους Νομούς Δράμας και Σερρών για το οποίο φιλοδοξούμε να γίνει διεθνή και πραγματοποιείται την εβδομάδα των πολιτιστικών και αθλητικών εκδηλώσεων ΑΚΡΙΤΕΙΑ,  προς τιμήν του Αγίου Παντελεήμονα.

Επίσης με τους Αθλητικούς Συλλόγους δημιουργήσαμε διπλό αγώνα δρόμου 13 και 5 χιλιομέτρων οι οποίοι διέρχονται από το εξωκλήσι του Αγίου Παντελεήμονα και στη διαδρομή εκτός από τη θέα οι αθλητές έχουν την ευκαιρία να περάσουν δίπλα από στοές εγκαταλελειμμένων ορυχείων και ορυγμάτων πιθανών του Β΄ΠΠ.  Επίσης με την στήριξη συλλόγων φέραμε μεγάλη ομάδα Ιατρών με διάφορες ειδικότητες προκειμένου να εξετάσουν όποιον από τους κατοίκους το επιθυμούσε.

Βελτιώσαμε τις Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις και οραματιζόμαστε στο μέλλον να συγκεντρώνουν ακόμα περισσότερο κόσμο στην Κοινότητά μας, στην Έδρα του Δήμου. Είναι πάρα πολλά που παραλείπω αλλά να τονίσω ότι όλα τα παραπάνω πραγματοποιήθηκαν με την συμβολή του Δήμου μας. Η αλήθεια είναι ότι οι δράσεις μας παρουσιάζουν μεγάλη επιτυχία λόγω της συμμετοχής των εθελοντών που προέρχονται από τους συλλόγους και όχι μόνο. Συνέπεια, να βελτιώνεται η κουλτούρα μας και η επιθυμία της προσφοράς να γίνεται συνεχώς μεγαλύτερη.

Εντυπωσιακή ήταν η απόφαση εθελοντών, τα Χριστούγεννα που μας πέρασαν, να μαγειρέψουν για ανθρώπους που ζούνε μόνοι τους και να μεταφέρουν τα φαγητά στα σπίτια τους.

Συναφώς με τα παραπάνω και σε πρώτη φάση θεωρούμε ότι ήρθε η στιγμή να δημιουργηθεί ένα «ανοικτό Μητρώο Εθελοντών», έτσι ώστε να υπάρχει καλύτερη ενημέρωση και αποτελεσματικότερη οργάνωση και κατανομή καθηκόντων σε όλα τα επίπεδα προσφοράς. (π.χ. σε δράσεις που αφορούν τον αθλητισμό & πολιτισμό, την υγεία – αιμοδοσία, το περιβάλλον, το σχολείο, κοινωνικές δράσεις, συμμετοχή στην ομάδα Πολιτικής Προστασίας κ.α.)

IMG_7359

«Όραμά μας, η κατασκευή ενός Κλειστού Προπονητικού

Κέντρου λόγω του παρατεταμένου χειμώνα»

 

Παλαιότερα, ως Κοινότητα, έχετε υποδείξει κάποια σημεία προς την Εφορία Αρχαιοτήτων Δράμας, τα οποία χρήζουν ιδιαίτερης αρχαιολογικής έρευνας. Μπορείτε να μας αναφέρετε ορισμένα από αυτά τα σημεία;

Εδώ είναι το αδύναμο σημείο μας, το οποίο θέλουμε να το βελτιώσουμε. Θέλω να πω ότι λίγα στοιχεία έχουμε για την ιστορία της Κοινότητάς μας και από αυτά τα περισσότερα προέρχονται από το ημερολόγιο της Εκκλησίας μας. Δεν έχουμε πολλές Ιστορικές καταγραφές γεγονότων που να βασίζονται σε κάποια στοιχεία ή έγγραφα.

Τον τελευταίο καιρό με συνεργάτες ξεκινήσαμε να καταγράφουμε ότι υπάρχει σχετικά με την Κοινότητά μας. π.χ. μαζεύουμε φωτογραφικό υλικό, βιντεοσκοπούμε ηλικιωμένους ανθρώπους που έχουν να μας πούνε πολλά. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι με έγγραφό μας προς την Εφορία Αρχαιοτήτων Δράμας υποδείξαμε σημεία της Κοινότητας όπου θεωρούμε ότι παρουσιάζουν αρχαιολογικό ενδιαφέρον.

Πράγματι η Εφορία Αρχαιοτήτων ανταποκρίθηκε στο έγγραφό μας άμεσα και προχώρησε το έτος 2020 σε έρευνα-ανασκαφή για την οποία αναμένουμε την ανακοίνωση σχετικά με τα ευρήματα. Δεν μπορώ να αναφέρω ακόμα τα σημεία για ευνόητους λόγους.  Είναι σημαντικό να αναφέρω ότι πολλά από τα ευρήματα του αρχαιολογικού μουσείου προέρχονται από την περιοχή μας. Όπως καταλαβαίνετε η πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά του Νευροκοπίου είναι μεγάλη αλλά δυστυχώς για πολλούς ακόμα άγνωστη.

Ο χείμαρρος Κ. Νευροκοπίου, είναι ένα από τα σπουδαιότερα θέματα που απασχολούν την περιοχή. Συχνά, σε περιόδους έντονων καιρικών φαινομένων, έχουμε προβλήματα πλημμυρών, όπως πριν ένα χρόνο περίπου όπου υπήρξαν μεγάλες ζημιές. Τι γίνεται με το ζήτημα αυτό και τι μπορεί να κάνει η Κοινότητα;

Ένα από τα προβλήματα τα οποία μας απασχολούν είναι ο χείμαρρος, ο οποίος συλλέγει όλα τα ρέματα της περιοχής και διέρχεται μέσα από την Κοινότητά μας καταλήγοντας στις καταβόθρες του Οχυρού. Η εγκατάλειψη των τελευταίων ετών έχει ως αποτέλεσμα ο χείμαρρος σε όλο το μήκος του  (κυρίως μετά την Κοινότητα) να γεμίσει με τόνους φερτών υλικών, κορμούς δέντρων,  καλάμια κ.α.,  τα οποία λειτουργούν ως φυσικό φράγμα.

Κατά τις βροχερές ημέρες  τα υλικά αυτά εμποδίζουν την ελεύθερη ροή των υδάτων κάνοντας την στάθμη του νερού να ανεβαίνει απότομα εντός του οικισμού. Το 2018 με ενέργειές μας καθαρίστηκαν προληπτικά  200 μέτρα από την Κοινότητα και τελικά αποδείχθηκε σωτήρια ενέργεια αφού οριακά γλυτώσαμε την πλημμύρα. Το ευχάριστο είναι ότι, η νέα Δημοτική αρχή ανέθεσε σε εξωτερικούς συνεργάτες την υδρολογική μελέτη προκειμένου να μην παρουσιάζονται τέτοια φαινόμενα και να είμαστε έτοιμοι για την αντιμετώπισή τους. Μέχρι την ολοκλήρωσή της όμως, καταθέσαμε πρόταση για την πρόληψη που περιλαμβάνει συσκευές προειδοποίησης (τοποθετήθηκαν από τον Δήμο) καθώς και κάποιες παρεμβάσεις όπως ο καθαρισμός του Χειμάρρου κ.α..

Αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη από τον Δήμο ο καθαρισμός του χειμάρρου εντός οικισμού, ο οποίος έχει ανατεθεί σε εργολάβο. Επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης ανακοίνωσε τις παρεμβάσεις για την βελτίωση της υφιστάμενης κατάστασης των χειμάρρων αξίας 1.400.000 και μετά από αυτοψία που πραγματοποιήσαμε, μάς διαβεβαίωσε ότι θα καθαριστεί σε όλο το μήκος του από την Κοινότητα και μετά. Εμείς ως Κοινότητα το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να παρακολουθούμε το θέμα στενά και να συνεργαζόμαστε με τους αρμόδιους φορείς όπως και γίνεται με επιτυχία.

Αν και μας έχετε αναφέρει ορισμένες από τις προτάσεις σας για διάφορα έργα που έχει ανάγκη η Κοινότητα, αυτή την ώρα ποιο είναι εκείνο που θα θέτατε σε άμεση προτεραιότητα για να υλοποιηθεί;

Για όλα τα παραπάνω αλλά και για τις προτάσεις που δεν αναφέρω τον Δεκέμβριο του 2020 πραγματοποιήσαμε συνεδρίαση παρουσία του Αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Σιουμάνη Κων/νου και μας ενημέρωσε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει πραγματοποιηθεί κάποιο σημαντικό έργο στην Κοινότητα διότι η Τεχνική Υπηρεσία απασχολήθηκε στην μελέτη για την αντικατάσταση του συνολικού δικτύου ύδρευσης. Φέτος το καλοκαίρι ξεκινάνε τα μικρά έργα (πραγματοποιήσαμε με τον αντιδήμαρχο αυτοψία) τα οποία έχουν προταθεί από το Συμβούλιο της Κοινότητας και θα βελτιώσουν σημαντικά την υφιστάμενη κατάσταση σχετικά με τα φρεάτια. Συμφωνούμε κυρίως με την Δημοτική Αρχή ως άμεση προτεραιότητα την αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης αποχέτευσης και όμβριών υδάτων.

Κλείνοντας θα ήθελα να σημειώσω ότι οι Σύμβουλοι της Τοπικής Κοινότητας είναι ενεργοί και εργάζονται προκειμένου να βελτιώσουν την υφιστάμενη κατάσταση. Συνεργαζόμαστε άψογα με την Δημοτική Αρχή και έχουμε κοινό στόχο να δημιουργηθούν υποδομές και να βελτιωθεί η καθημερινότητα των κατοίκων.

Υπάρχει διάθεση συνεργασίας για το καλό του τόπου!!