Αίτημα του Ιατρικού Συλλόγου για δεύτερο Ογκολόγο ιατρό στο Νοσοκομείο
Πρώτες οι γυναίκες καρκινοπαθείς
στη Δράμα με ποσοστό 56,5%
► Στοιχεία από τα ποσοστά καρκίνου στη Δράμα από τον κ. Κασαράκη
και οι επιτυχείς εγχειρήσεις τους στο Νοσοκομείο της Δράμας
► Με το διοικητή της 4ης ΥΠΕ συναντήθηκαν οι Καρκινοπαθείς Δράμας
Του Θανάση Πολυμένη
ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ του Νοσοκομείου Δράμας, όσον αφορά στον τομέα των ογκολογικών ασθενών κυρίως, αλλά και άλλα ζητήματα, έθεσε στην επίσκεψή του στο διοικητή της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας κ. Μπογιατζίδη, ο Σύλλογος Καρκινοπαθών Ν. Δράμας.
Αναλυτικότερα, η πρόεδρος του Συλλόγου κα. Δημητριάδου, μαζί με την πρόεδρο της Ομοσπονδίας Καρκινοπαθών Ελλάδος ΟΚΕ κα. Σαραφίδου, συναντήθηκαν με το διοικητή της 4ης ΥΠΕ κ. Μπογιατζίδη, και τον υποδιοικητή κ. Ανδρίτσο. Στη συνάντηση συμμετείχε επίσης ο γραμματέας της ΟΚΕ κ. Σαριδάκης, όπως και ο πρόεδρος του Συλλόγου Νεφροπαθών Δράμας κ. Χατζίδης.
Κατά τη συνάντηση, τέθηκαν ζητήματα σχετικά με το Νοσοκομείο Δράμας, παραδόθηκαν σχετικά υπομνήματα, ενώ έγινε αναφορά και στα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από το 1ο Ογκολογικό Συνέδριο που έγινε στις 8 και 9 Μαρτίου στη Θεσσαλονίκη.
Υπόμνημα του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας
Κατά τη συνάντηση μάλιστα, παραδόθηκε προς τη διοίκηση της 4ης ΥΠΕ, και υπόμνημα του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας, με αίτημα την πρόσληψη δεύτερου Ογκολόγου ιατρού στο Νοσοκομείο της Δράμας.
Στο υπόμνημα, αναφέρεται ότι ο Σύλλογος Καρκινοπαθών αριθμεί 1.200 μέλη εγγεγραμμένα, «που μετακινούνται συνεχώς σε όμορους νομούς για να λάβουν τη θεραπεία τους και περισσότερο στη Θεσσαλονίκη».
Με την επιστολή αυτή, ο Ιατρικός Σύλλογος Δράμας, κάνει αναφορά στο επείγον ζήτημα της στελέχωσης του Ογκολογικού Ιατρείου, «το οποίο λειτουργεί υπό την ευθύνη του Διευθυντή Ειδικού Ογκολόγου κ. Κασαράκη από το 2019, ο οποίος μετακινείται από το Αντικαρκινικό Νοσοκομείο Θεαγένειο».
Αναφέρεται ακόμα, ότι, «το Ογκολογικό Ιατρείο λειτουργεί μια φορά την εβδομάδα, κάθε Παρασκευή, εξυπηρετώντας ένα τεράστιο όγκο ασθενών με σοβαρές ογκολογικές παθήσεις (περίπου 1.400 ασθενείς). Ο μεγάλος αριθμός περιστατικών, σε συνδυασμό με τη συχνότητα λειτουργίας του ιατρείου, έχει δημιουργήσει συνθήκες υπερβολικής πίεσης, οι οποίες δυσχεραίνουν το έργο του μοναδικού μας Ογκολόγου ιατρού».
Στη συνέχεια, ο Ιατρικός Σύλλογος Δράμας, τονίζει ότι «κρίνεται αναγκαία η ενίσχυση του Ογκολογικού ιατρεία με δεύτερο ογκολόγος επικουρικά με σύμβαση εργασίας».
Τα στοιχεία του κ. Κασαράκη
Στο μεταξύ, το περασμένο Σάββατο ο «Π.Τ.» είχε φιλοξενήσει δηλώσεις του κ. Κασαράκη με αφορμή το Ογκολογικό Συνέδριο που διοργανώνει ο ίδιος με δική του πρωτοβουλία, τα οποία παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον. Και ακόμα, ιδιαίτερα μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία που κατάθεσε ο ίδιος από τη λειτουργία του Ογκολογικού Ιατρείου στη Δράμα, τα οποία δημοσιεύουμε αναλυτικά στο σημερινό μας σημείωμα.
Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε στο συνέδριο ο κ. Κασαράκης, «οι φάκελοι από το 2019 μέχρι και σήμερα έχουν ανέλθει στους 1.361 και ουσιαστικά κάθε Παρασκευή γίνεται το Ογκολογικό Συμβούλιο με τη Χειρουργική Κλινική της Δράμας με διευθυντή τον κ. Χατζηγεωργιάδη. Στο Νοσοκομείο της Δράμας, χειρουργείται με επιτυχία ο καρκίνος παχέος εντέρου, παγκρέατος, στομάχου, μαστού και πολλούς άλλους».
Όπως τόνισε ο κ. Κασαράκης στον απολογισμό του, «από τα μέσα Απριλίου 2023, έως 12 Απριλίου 2024 είχαν ανοιχθεί 1.189 φάκελοι και έκτοτε μέχρι 28 Μαρτίου 2025 είχαν ανοιχτεί συνολικά 1361 φάκελοι ασθενών. Σε ένα χρόνο προστέθηκαν άλλοι 172 νέοι φάκελοι ασθενών. Όλο το 2023, είχαμε 1.367 επισκέψεις, το πρώτο τετράμηνο του 2024 άλλες 503».
Με πρώτες τις γυναίκες
Σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτει ο κ. Κασαράκης, «οι γυναίκες έχουν την πρωτοπορία με 56,5%, οι άνδρες στο 43,5% και κυρίως πρώτα έρχονται τα περίχωρα του Νομού Δράμας με 45% για επισκέψεις με καρκίνο και το 40% μέσα από την πόλη της Δράμας. Επίσης, ένα ποσοστό 8,6% έρχεται από το Νομό Καβάλας, από τις Σέρρες πολύ μικρότερο ποσοστό και κάποιοι άλλοι από Ξάνθη και αλλού».
Από 60 έως 79 ετών
Τονίζει επίσης ότι, «οι ηλικίες των ασθενών κάτω από τα 50 είναι πολύ μικρός ο αριθμός, ενώ η κορύφωση γίνεται από την ηλικία των 60 έως τα 79 έτη και μετά έχουν μια μικρή παύση από 80 ετών και άνω. Αλλά και εδώ είναι υψηλό το ποσοστό των ασθενών με καρκίνο».
Με επιτυχία από την Χειρουργική Κλινική της Δράμας
Σημειώνει ακόμα, ότι, «πάρα πολλοί ασθενείς αντιμετωπίστηκαν στη Χειρουργική κλινική του Νοσοκομείου Δράμας με όλο το επιτελείο του κ. Χατζηγεωργιάδη. Συνολικά, αντιμετωπίστηκαν 270 ασθενείς με καρκίνο (χειρουργήθηκαν 136 με καρκίνο του παχέος εντέρου, 24 με καρκίνο του στομάχου, 29 με καρκίνο του μαστού, 5 με καρκίνο του παγκρέατος). Επίσης, σημαντική είναι η βοήθεια της Χειρουργικής κλινικής σε άλλους ασθενείς με τη λήψη βιοψιών, οι οποίοι είχαν μεταστατικό καρκίνο. Επίσης αντιμετωπίστηκαν και καρκίνοι του δέρματος, της χοληδόχου, μελανώματα, σαρκώματα και γενικά μια μεγάλη γκάμα ασθενών με επιτυχία. Από την εμπειρία που έχω μάλιστα, οι ασθενείς αυτοί πηγαίνουν όλοι πάρα πολύ καλά».