Η πρώτη αγροτική κινητοποίηση στην πόλη της Δράμας
Σε πρώτο πλάνο τα κοινά προβλήματα
των υπέρογκων αυξήσεων
πετρελαίου και ρεύματος
► Αγρότες έκλεισαν με τα τρακτέρ τους το κέντρο της πόλης για λίγη ώρα
► Απογοητευμένοι αισθάνονται οι νέοι αγρότες μιλώντας στον «Π.Τ.»
Του Θανάση Πολυμένη
ΗΤΑΝ η πρώτη αγροτική συγκέντρωση που έγινε χθες το πρωί μέχρι νωρίς το μεσημέρι στη Δράμα. Αγρότες από διάφορες περιοχές του Νομού Δράμας, κατέβηκαν με τα τρακτέρ στο κέντρο της πόλης. Συγκεκριμένα, για περίπου δύο ώρες από τις 11 το πρωί έως και τις 13 το μεσημέρι, απέκλεισαν μέρος της οδού Εθνικής Αμύνης και πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην πλατεία Ελευθερίας.
Τα προβλήματα που απασχολούν αυτή την ώρα τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα, είναι ο Αριθμός Ταυτότητας Ακινήτων (ΑΤΑΚ), τα Ηλεκτρονικά Μισθωτήρια, αλλά πάνω απ’ όλα ζητούν να θεσμοποιηθεί φθηνό αγροτικό πετρέλαιο, να καταργηθεί η ρήτρα αναπροσαρμογής που χρεώνει η ΔΕΗ στους λογαριασμούς ρεύματος και έχουν φτάσει στα ύψη και γενικότερα το δυσβάσταχτο ενεργειακό κόστος.
Ειδικότερα, οι αγρότες, διαμαρτύρονται επίσης και κατά της ακρίβειας που κυριαρχεί στις αγορές φυτοπροστατευτικών προϊόντων, λιπασμάτων, γεωργικών φαρμάκων, ζωοτροφών και άλλων προϊόντων.
Χαρακτηριστικό είναι πάντως ότι, η συγκέντρωση αυτή ήταν καλά οργανωμένη, με την έννοια ότι κατέβηκε συγκεκριμένος αριθμός τρακτέρ, δεν έκλεισαν διάφορα σημεία στην πόλη, παρά μόνο το κέντρο για λίγη ώρα, όσο να διαδηλώσουν τα προβλήματά τους.
Συμπαράσταση
Παρόντες στο πρώτο μεγάλο συλλαλητήριο, ήταν εκπρόσωποι των Σωματείων Εστιατορίων και Καφετεριών Δράμας, αλλά και του Εμπορικού Συλλόγου Δράμας, οι οποίοι μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο», επεσήμαναν ότι πολλά από τα προβλήματα αυτά είναι κοινά, όπως το ενεργειακό κόστος, οι υπέρογκοι λογαριασμοί ρεύματος και άλλα.
Συγκεκριμένα, με δηλώσεις του στον «Π.Τ.», ο πρόεδρος του Σωματείου Καφετεριών κ. Ηλιάδης, δήλωσε την συμπαράσταση των συναδέλφων του στον αγροτικό κόσμο, τονίζοντας ότι «το πρόβλημα το δικό τους είναι και δικό μας πρόβλημα, καθώς η ακρίβεια κοντεύει να πνίξει πλέον αγρότες, επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Ιδίως στις δικές μας επιχειρήσεις το κόστος έχει ανέβει στα ύψη και όλες οι πρώτες ύλες έχουν αυξηθεί».
Στο ίδιο μήκος κύματος τάχθηκε και ο πρόεδρος του Σωματείου Εστιατορίων Ν. Δράμας κ. Τοπαλίδης. (Εκτενείς δηλώσεις των δύο σε άλλο ρεπορτάζ σήμερα στην εφημερίδα).
Τα αγροτικά προβλήματα
Στον «Πρωινό Τύπο» μίλησε επίσης ο αγρότης κ. Τάσος Καπαντζάκης, ένας από τους παλιούς εκπροσώπους του αγροτικού κινήματος στη Δράμα, ο οποίος τόνισε αρχικά ότι «η κινητοποίηση των αγροτών αφορά όλη την πόλη αλλά και τους επαγγελματίες και τους επιχειρηματίες και όλους τους πολίτες του Νομού».
Όπως τόνισε ο κ. Καπαντζάκης, «στόχος μας είναι να αναδείξουμε το κοινωνικό πρόβλημα που υπάρχει και η μετάβαση της παλιάς γενιάς προς τους νέους αγρότες που έχουν όνειρα και θέλουν να πάνε μπροστά».
Σημείωσε ακόμα ο ίδιος, ότι «πρώτο θέμα είναι η ενέργεια, βλέπουμε όλοι τι γίνεται με τη ρήτρα αναπροσαρμογής της ΔΕΗ, αυτή τη στιγμή ήδη άρχισαν να κόβουν αγροτικό ρεύμα, ενώ υπήρχε διαφορετική υπόσχεση. Μπορεί η ρήτρα να ισχύει από τις 20 Αυγούστου, ουσιαστικά όμως οι αυξήσεις είχαν αρχίσει να έρχονται ακόμα από τον περασμένο Μάιο και Ιούνιο, πράγμα το οποίο έχει επιβαρύνει την κατάσταση πάρα πολύ».
Ο κ. Καπαντζάκης σημείωσε χαρακτηριστικά ότι πρόκειται «για καθαρή κλεψιά, εμείς ζητάμε την πλήρη κατάργηση της ρήτρας για όλο τον κόσμο και όχι μόνο για τους αγρότες. Άλλο να αυξήσουν την κιλοβατώρα και άλλο να βάλουν ρήτρα αναπροσαρμογής. Από εκεί και μετά έχουμε και θέμα με το πετρέλαιο, όπου ζητάμε τη διακοπή του φόρου και σ’ αυτό είναι υπεύθυνη η πολιτική ηγεσία. Εμείς θέλουμε να κατέβουμε σε ποσοστά που θα μας κάνουν βιώσιμους. Σήμερα οι αριθμοί δεν βγαίνουν. Ακόμα και αν σπείρουμε από εδώ και πέρα, το προϊόν μας θα είναι ήδη χαμένο, δεν θα είμαστε βιώσιμοι».
Μαζί με τον κ. Καπαντζάκη, δηλώσεις στον «Π.Τ.» έκανε επίσης και ο νέος αγρότης κ. Ανδρέας Γεωργιάδης, ο οποίος σημείωσε με τη σειρά του ότι «το πρόβλημα της ενέργειας αφορά όλους τους κλάδους γιατί όλα έχουν αυξηθεί, αλλά ένα παραπάνω για εμάς τους αγρότες που ανεβαίνουν όλα τα εφόδια. Είναι σαν να λένε σ’ εμάς τα νέα παιδιά που θέλουμε να ακολουθήσουμε το επάγγελμα, δεν σας θέλουμε, μην το ξεκινάτε καν».
Ο ίδιος αναφερόμενος στους νέους αγρότες της νέας γενιάς, τόνισε ότι «πολλά παιδιά όπως εγώ έχουν απογοητευτεί, είχαν ξεκινήσει με όρεξη γι’ αυτή τη δουλειά, αλλά έτσι όπως έχει η κατάσταση τους κόβουν τα φτερά».