Home > Νέα > Πρώτο κουδούνι αύριο Πέμπτη   για όλα τα σχολεία στο Νομό Δράμας Οι νέες αλλαγές που θα εφαρμοστούν και … το κινητό στην τσάντα

Πρώτο κουδούνι αύριο Πέμπτη   για όλα τα σχολεία στο Νομό Δράμας Οι νέες αλλαγές που θα εφαρμοστούν και … το κινητό στην τσάντα

Πρώτο κουδούνι αύριο Πέμπτη  

για όλα τα σχολεία στο Νομό Δράμας

Οι νέες αλλαγές που θα εφαρμοστούν και … το κινητό στην τσάντα

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΜΕ ΜΙΑ ΜΕΡΑ καθυστέρηση γίνονται οι τελετές των αγιασμών στα σχολεία της Π.Ε. Δράμας, αλλά και συνολικά σε όλη την Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης.

Η απόφαση αυτή είχε παρθεί με υπογραφή του περιφερειάρχη κ. Τοψίδη, ο οποίος την έλαβε μετά από ενημέρωση που είχε – όπως αναφερόταν στο σχετικό έγγραφο – από σχετικό επικαιροποιημένο δελτίο της Πολιτικής Προστασίας.

Από αύριο Πέμπτη  Νηπιαγωγεία, Δημοτικά σχολεία, Γυμνάσια και Λύκεια, ανοίγουν τις πύλες τους και όλοι οι μαθητές θα πρέπει να βρίσκονται στα σχολεία τους.

Για τα περισσότερα σχολεία στη Δράμα, το πρώτο κουδούνι για τον καθιερωμένο αγιασμό της νέας σχολικής χρονιάς, θα χτυπήσει στις 09.00. Κάποια άλλα λίγο αργότερα, αναλόγως πώς έχουν καθορίσει το πρόγραμμά τους τα σχολεία.

Οι γονείς και οι μαθητές μπορούν να ενημερωθούν αναλόγως από τα σχολεία τους, ενώ σχεδόν όλα τα σχολεία ενημερώνουν τις οικογένειες με αποστολή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Μέχρι στιγμής στη Δράμα και από όσα έχουμε ήδη δημοσιεύσει μέχρι και την περασμένη εβδομάδα, δεν έχουμε ιδιαίτερα μεγάλα κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό, καθώς έχουν ήδη γίνει αρκετές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ενώ η πλειοψηφία των αναπληρωτών βρίσκονται ήδη στις θέσεις τους.

Γενικά παραδεκτό είναι επίσης το γεγονός ότι πρόκειται για μια σχολική χρονιά, κατά την οποία έχουν γίνει δέκα χιλιάδες νέων διορισμών εκπαιδευτικών όλων των ειδικοτήτων και ορισμένοι απ’ αυτούς έχουν έρθει και σε σχολεία της Δράμας. Οι διορισμοί μόνιμου προσωπικού είναι σχεδόν ισάριθμοι με εκείνους που πραγματοποιήθηκαν το 2022 και το 2023 μαζί, αλλάζοντας έτσι τη σχέση μόνιμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών.

Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στους διορισμούς στην ειδική αγωγή και την παράλληλη στήριξη, με τετραπλάσιες θέσεις σε σχέση με το 2023 και αυξημένες προσλήψεις ειδικού βοηθητικού προσωπικού. Οι ανάγκες παράλληλης στήριξης στα νηπιαγωγεία και στις πρώτες τάξεις του δημοτικού αναμένεται να καλυφθούν πλήρως.

Για τη Δράμα ειδικότερα, θα πρέπει να σημειωθεί ότι στην Ειδική Αγωγή οι θέσεις έχουν καλυφθεί στο 85% περίπου, όπως είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας κ. Αρτεμιάδης.

Ένα από τα χαρακτηριστικά της φετινής χρονιάς, είναι ότι έχουν γίνει και αρκετές συγχωνεύσεις μεταξύ τμημάτων των ίδιων τάξεων, όπου ο αριθμός των μαθητών ήταν αρκετά χαμηλός. Τα τμήματα αυτά συνενώθηκαν με ανώτατο όριο μαθητών τα 25 άτομα, ενώ δεν αποκλείεται μέσα στη χρονιά να γίνουν και άλλες συνενώσεις.

Επίσης, για πρώτη φορά από τη νέα σχολική χρονιά 2024-2025, έχουν ήδη εγκατασταθεί οι νέοι διαδραστικοί πίνακες σε όλα τα σχολεία της Δράμας, αρχίζοντας από την Ε΄ και ΣΤ΄ τάξη Δημοτικού, καθώς και στις τρεις τάξεις του Γυμνασίου και τις τρεις του Λυκείου.

Μια νέα σημαντική εφαρμογή κάνει επίσης πρεμιέρα από φέτος. Η λεγόμενη e-parents θα παρέχει ενημέρωση στους γονείς για τη βαθμολογία, τις ανακοινώσεις και τις ειδοποιήσεις των σχολικών μονάδων. Κατά τη διάρκεια της σχολικής χρόνιας, θα προστεθούν λειτουργίες για τις απουσίες, την πρόοδο της διδακτέας ύλης και τον προγραμματισμό των συναντήσεων με τους εκπαιδευτικούς.

Επίσης, η Ελλάδα εισάγει αυστηρότερους κανόνες όσον αφορά τη χρήση κινητών τηλεφώνων στα σχολεία, ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Η κατοχή και χρήση κινητών θα απαγορεύεται κατά τη διάρκεια των μαθημάτων, ενώ οι παραβάτες θα αντιμετωπίζουν πειθαρχικά μέτρα. Και μάλιστα, η λήψη φωτογραφιών και βίντεο εντός του σχολικού περιβάλλοντος, θα τιμωρείται άμεσα με αλλαγή σχολείου!

Προχθές μάλιστα, ο ίδιος ο πρωθυπουργός από τη Δ.Ε.Θ., άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο, τα κινητά τηλέφωνα να κλειδώνονται στο ντουλάπι!

Ένα ακόμα νέο μέτρο που έχει ανακοινωθεί, αλλά δεν ξέρουμε πώς θα εφαρμοστεί, είναι ότι οι πιθανές ζημιές από μαθητές σε ένα σχολείο, θα χρεώνονται άμεσα στους γονείς και μάλιστα θα καταχωρούνται άμεσα στην Εφορία.