Home > νέα >  «Προβάλαμε τη Δράμα στην Ευρώπη μέσω των σημαντικών στοιχείων που διαθέτει»-Στο συνέδριο των Περιφερειών της Ευρώπης συμμετείχε ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας

 «Προβάλαμε τη Δράμα στην Ευρώπη μέσω των σημαντικών στοιχείων που διαθέτει»-Στο συνέδριο των Περιφερειών της Ευρώπης συμμετείχε ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας

Δηλώσεις Παπαεμμανουήλ για το ταξίδι του στις Βρυξέλλες

 «Προβάλαμε τη Δράμα

στην Ευρώπη μέσω

των σημαντικών στοιχείων που διαθέτει»

 Στο συνέδριο των Περιφερειών της Ευρώπης συμμετείχε ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΣΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ των Περιφερειών της Ευρώπης, που διεξήχθη στην έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, συμμετείχε ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γρ. Παπαεμμανουήλ.

Ο κ. Παπαεμμανουήλ ήταν καλεσμένος στο Συνέδριο από τον ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας κ. Στ. Κυμπουρόπουλο, το οποίο πραγματοποιήθηκε από 10 έως 13 τρέχοντος.

Όπως αναφέρθηκε ο ίδιος με δηλώσεις του στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, τόνισε ότι είχε την ευκαιρία και τη δυνατότητα να συνομιλήσει με ανθρώπους από άλλες Περιφέρειες της Ευρώπης, και να δει τις προοπτικές που ανοίγονται, αλλά κυρίως τις προοπτικές που ανοίγονται  για τη δική μας Περιφέρεια και να προβληθούν τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα της Δράμας.

Όπως είπε μάλιστα χαρακτηριστικά, «δεν χάνουμε ούτε μια ευκαιρία για να δείξουμε εξωστρέφεια εντός και εκτός Ελλάδας. Προσπαθούμε να βάλουμε τη Δράμα στο χάρτη και του Ευρωπαϊκού γίγνεσθαι».

Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα

Όπως τόνισε ο κ. Παπαεμμανουήλ , κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου, μίλησε για τα περίφημα δάση της περιοχής μας, για την προσπάθεια που κάνει ο Δήμος Παρανεστίου να εντάξει το Παρθένο Δάσος Φρακτού στον Κατάλογο Πολιτιστικής Κληρονομιάς Φυσικών Μνημείων της UNESCO, για το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας και τις εξελίξεις γύρω απ’ αυτό.

Αναφέρθηκε επίσης στα ξακουστά μάρμαρα της περιοχής μας και πόσο σημαντική είναι η προσπάθεια που γίνεται στον τομέα αυτό για την τοπική και την ελληνική οικονομία.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε επίσης «για την προσπάθεια που κάνουμε να καταστήσουμε τη Δράμα πρωτεύουσα του Οινικού Τουρισμού κυρίως μέσω της ΔΡΑΜΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑΣ. Είπαμε για το κρασί που έχουμε στην περιοχή μας από τα αρχαία χρόνια, μιας και υπάρχει το ιερό του Διονύσου στην Καλή Βρύση από αρχαιοτάτων χρόνων.

Επίσης αναφερθήκαμε στους τρεις πυλώνες πολιτισμού που έχει η σύγχρονη Δράμα, το Μουσικό Σχολείο, το Δημοτικό Ωδείο αλλά και οι πολιτιστικοί σύλλογοι εν γένει, οι οποίοι παρουσιάζουν ένα πολύ σπουδαίο έργο στη διατήρηση και την προβολή των ηθών και των εθίμων, που είναι ένα κομμάτι της ταυτότητά μας πολύ χαρακτηριστικό».

Προσβασιμότητα ΑμεΑ

Σημείωσε ακόμα ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας, ότι κατά τις επαφές του με τον κ. Κυμπουρόπουλο, είχε τη δυνατότητα να μιλήσει για θέματα προσβασιμότητας, «τα οποία βέβαια υπάρχουν σε όλο τον κόσμο αλλά και στη δική μας γωνία της γης, τη Δράμα και για τα οποία κάνουμε προσπάθειες να βελτιώνουμε την προσβασιμότητα στα δημόσια κτίρια, σε χώρους αναψυχής και πολιτισμού, για να δίνουμε τη δυνατότητα και στους συνανθρώπους μας που έχουν κινητικά προβλήματα να συμμετέχουν σε όλους αυτούς τους χώρους».

Η Δράμα και η Περιφέρεια ΑΜΘ

Σε ερώτηση του «Π.Τ.» για το πώς βλέπουν οι Ευρωπαίοι τη Δράμα αλλά και γενικότερα τη Περιφέρεια ΑΜΘ, ο κ. Παπαεμμανουήλ σημείωσε ότι, είχε την ευκαιρία να συναντηθεί και με την κα. Ρομπέρτα Μέτσολα, πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Όπως του είπε, «η ίδια πραγματοποίησε επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη και στην Χαλκιδική δεν γνώριζε λεπτομέρειες για τη Δράμα και έδειξε εντυπωσιασμένη και στο μέλλον θα επισκεφθεί τη Δράμα».

Σε άλλο σημείο τόνισε ακόμα, ότι, «μας δόθηκε η δυνατότητα να προβάλουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου μας. Βέβαια υπάρχουν και οι αδυναμίες, αλλά και τα  θέματα που χρήζουν αντιμετώπισης από την κεντρική διοίκηση και την αναζήτηση πόρων Εκεί, οι συνεργάτες του κ. Κυμπουρόπουλου και συγκεκριμένα ο κ. Αντωνακάκης, μας έδειξε τους δρόμους που μπορούμε και μέσα από το δικό μας γραφείο που δραστηριοποιείται η ΠΑΜΘ το οποίο πρέπει να αναβαθμιστεί.

Τα χρηματοδοτικά εργαλεία εκεί είναι η πηγή και αν έχουμε έναν άνθρωπο εκεί, μπορούμε γρήγορα να βρίσκουμε προγράμματα, στα οποία μπορούμε να εντάσσουμε ενδεχόμενα προγράμματα για την αξιοποίηση του ορεινού όγκου».

Το Μονοπάτι Ε6

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ακόμα ο ίδιος τόσο για το Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού και το Μονοπάτι Ε6 στο ίδιο συνέδριο. Για το πρώτο είπε ότι σύντομα τις επόμενες ημέρες θα δώσει συνέντευξη Τύπου για τη νέα σεζόν και τη λειτουργία του, ενώ για το Μονοπάτι Ε6 ανέφερε ότι «συνεχίζεται η καταγραφή του από εξειδικευμένους ανθρώπους του χώρου και η αποτύπωσή του και ψηφιακά. Στις αρχές Ιανουαρίου ξεκίνησαν από την Κάτω Βροντού και πλέον βρίσκονται στο Λιβαδερό και πηγαίνουν προς Παρανέστι, όπου ολοκληρώνεται η πορεία του. Ήδη  υπάρχει στον προϋπολογισμό μας ένας κωδικός για το 2023 για την αξιοποίησή του».