Home > νέα > Πρόβλημα με τους εργάτες γης κατά την περίοδο συγκομιδής της πατάτας το επόμενο διάστημα στο Νευροκόπι

Πρόβλημα με τους εργάτες γης κατά την περίοδο συγκομιδής της πατάτας το επόμενο διάστημα στο Νευροκόπι

Πρόβλημα με τους εργάτες γης

κατά την περίοδο συγκομιδής

της πατάτας το επόμενο διάστημα

► Ζιμπίδης: Να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για 3μηνη διάρκεια εισόδου εργατών!

► Πάνω από 4.500 ημερομίσθια για 3 μήνες σε εργάτες γης στο Νευροκόπι

 

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ της συγκομιδής πατάτας στην εποχή του κορωνοϊού, προβληματίζει από τώρα, την περιοχή Νευροκοπίου, αλλά και τον θεματικό αντιπεριφερειάρχη επί Αγροτικών θεμάτων κ. Γιώργο Ζιμπίδη.

Ο κ. Ζιμπίδης το έθεσε στα υπόψη του υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης) κ. Καράογλου ώστε να προωθηθεί το ζήτημα παρακάτω, προκειμένου να υπάρξει μια νομοθετική ρύθμιση 3μηνης διάρκειας, ώστε να μπορέσουν οι παραγωγοί πατάτας στο Νευροκόπι, να πάρουν εργάτες γης από Βουλγαρία και Αλβανία κυρίως.

Το πρόβλημα αρκετά σοβαρό, καθώς υπάρχει το γνωστό θέμα με τα κλειστά σύνορα και τον κορωνοϊό, και είχε ήδη δημιουργηθεί την άνοιξη, όταν έκλεισαν τα σύνορα και κατά τη διάρκεια του lockdown.

Μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» ο κ. Ζιμπίδης προκειμένου να δούμε αναλυτικότερα το θέμα, εξηγεί ότι η ίδια κατάσταση είχε αντιμετωπιστεί την άνοιξη, όταν κινδύνευσε να μην υπάρξει συγκομιδή ροδάκινων, κερασιών και άλλων προϊόντων κυρίως σε περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας. Τότε, με μια νομοθετική ρύθμιση, είχε παραχωρηθεί ένα τρίμηνο στους παραγωγούς, ώστε να κάνουν αιτήσεις και να καλέσουν εργάτες γης και η διαδικασία αυτή να γίνει με εργόσημο του ΟΓΑ και όχι μέσω ΙΚΑ, ΕΦΚΑ καθώς είναι πιο χρονοβόρες οι διαδικασίες.

Όπως επισημαίνει ο κ. Ζιμπίδης, «στην περιοχή μας στην Αν. Μακεδονία –Θράκη υπάρχουν καλλιέργειες,  των οποίων η συγκομιδή γίνεται από Αύγουστο μέχρι Οκτώβριο» και συμπληρώνει ότι «το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στο Νευροκόπι, όπου η συγκομιδή της πατάτας αρχίζει στα τέλη Αυγούστου και τελειώνει τέλη Οκτωβρίου».

Όπως εξηγεί μάλιστα, «δεδομένου ότι για τα σύνορα από Βουλγαρία και Αλβανία υπάρχει θέμα, ζητούμε ώστε να δοθεί μια νέα παράταση για ένα τρίμηνο, να μπορούν οι παραγωγοί με μια αίτηση να ενεργοποιηθεί ξανά η διάταξη αυτή που βγήκε την άνοιξη και να ισχύσει για ένα τρίμηνο από Αύγουστο μέχρι και Οκτώβριο γι’ αυτές τις περιοχές. Το ζήτημα είναι να μπορέσουν οι παραγωγοί να καλέσουν εργάτες, με εργόσημο του ΟΓΑ γιατί είναι πιο εύκολες οι διαδικασίες».

Ερωτώμενος για το πόσα ημερομίσθια είναι περίπου ή άτομα που απασχολούνται  στην συγκομιδή της πατάτας, ο κ. Ζιμπίδης τονίζει ότι θα μπορούσε να υπολογίζουμε τουλάχιστον 50 ημερομίσθια την ημέρα για τρεις μήνες, είναι τουλάχιστον 4.500 ημερομίσθια.

Ο ίδιος, συμπλήρωσε ότι η Περιφέρεια επικοινώνησε με τις Υπηρεσίες Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης, και τους απάντησαν ότι «για να έρθουν οι εργάτες μου είπαν ότι μπορεί να γίνει μόνο μ’ αυτή τη διαδικασία, μέσω πρεσβείας και όλα αυτά, που είναι μια χρονοβόρα διαδικασία».